StoryEditor

Ján Ďurovčík: Každý deň ďakujem Bohu, že chcú so mnou ľudia robiť

25.12.2019, 23:00
Keď sa niekde objaví, rozhodne ho vidieť aj počuť.

Pred časom ste na Novej scéne uviedli už sedemstú reprízu muzikálu Ôsmy svetadiel. Koľko z nich ste absolvovali ako divák?

Žiadnu. Nebol som ani na jednej repríze, iba na premiére, a teraz na tej sedemstej, aj to iba v zákulisí. Ale to je u mňa bežné, dvadsaťpäť rokov som od momentu verejnej generálky nevidel žiadnu svoju inscenáciu. Ja ju vždy s hercami naskúšam, absolvujem generálku, a potom sa len sem-tam objavím v zákulisí.

Predsa len je to vysoké číslo. Ako sa cíti autor, keď mu, či už v hľadisku alebo v zákulisí, čelí?

Je nesmierne šťastný, lebo je to ohodnotenie jeho, a nielen jeho, práce. Vtedy cítim, že sa nám niečo podarilo. Už pri premiére v Prahe pred ôsmimi rokmi sme podľa toho, čo sa okolo predstavenia rozpútalo, akosi tušili, že by to mohlo byť niečo výnimočné. Takéto číslo však vtedy nikto nečakal.

Ale ide o to, ako to vnímajú diváci. Keď sa v predstavení odohrávajú ťažké scény, tak v hľadisku by ste počuli padnúť ihlu a je jedno, či hráme v kulturáku alebo napríklad v amfiteátri v Detve, kam prišlo štyri a pol tisíca ľudí. Ja som hlavne šťastný, že kvalitní slovenskí umelci dostávajú priestor v slovenskom titule.

Nedávno ste siahli po ďalšej obnovenej premiére, konkrétne muzikálu Rómeo a Júlia. Prečo ste sa doň pustili znovu?

Hlavným popudom bolo, že Slovenské divadlo tanca, ktoré ho má v repertoári, sa sprofesionalizovalo. Teda ono bolo profesionálne, ale financované z vlastných zdrojov. S pomocou ministerstva kultúry sa nám teraz podarilo vytvoriť platformu pre moderný súbor pri SĽUK-u, je to v podstate jedna jeho odnož.

A preto sme...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:45