StoryEditor

Sladký život papalášov: Akými autami jazdili, aké mali platy a pred čím mali prekvapivo najväčší rešpekt?

Historik prezradil, čo bežní ľudia, ale aj tí hore jedli do roku 1989, aké boli ich mzdy, ako sa učili, ako pracovali, ako trávili voľný čas a kde sa hrali ich deti.

V jeho pracovni v Masarykovom ústave a v Archíve Akadémie vied ČR sa vŕšia škatule s knihami, ktoré dnes nechcú antikvariáty ani zadarmo. Pre neho však majú tie najrôznejšie kuchárky, príručky či detektívky z obdobia od konca druhej svetovej vojny do roku 1989 cenu zlata.

Archív Martina Franca

Vie z nich poskladať obraz bežného života v období, ktoré dnešní mladí ľudia poznajú už len z rozprávania rodičov či starých rodičov, a tí ho zas občas mávajú idealizované tým, že vtedy boli mladí – a keď je človek mladý, všetko sa zdá akési lepšie ako dnes.

​Keď sa pozriete na socialistické a dnešné elity, dá sa povedať, ktoré z nich boli bližšie normálnemu občanovi?

Ak sa to vezme z hľadiska ekonomickej úrovne a životného štýlu, rozhodne boli bližšie vtedy. Keď vynecháme príslušníkov ekonomickej elity, teda rôznych riaditeľov podnikov zahraničného obchodu a podobne, a pozrieme sa na stranícku elitu, tak tá väčšinou nemala žiadne astronomické príjmy a ani jej životný štýl príliš nevybočoval. Zvlášť, keď to porovnáme so Sovietskym zväzom, východným Nemeckom, Maďarskom alebo Poľskom, kde tie rozdiely boli obrovské.

Čím to bolo?

Tradičnými kultúrnymi návykmi. V susedných štátoch boli elity všeobecne výrazne odtrhnutejšie od bežných ľudí ako u nás. U nás boli skromnejšie už prvorepublikové elity. Už len to, že to neboli elity rodové, hralo rolu. Za prvej republiky sa veľmi zdôrazňovalo, že politickí predáci „pochádzajú z ľudu, z chalúpky“.

No i nová komunistická elita po roku 1948 mala väčšinou skromný rodinný pôvod. Neboli v detstve zvyknutí na žiadny luxus – a to sa potom odrážalo v ich záľubách v dospelosti. Vlastne som sa nikdy nestretol s tým, že by sa niektorý z funkcionárov nejako zvlášť staral o to, ako sa oblieka, čo je, ako býva.

Tí najvyšší mali síce k dispozícii veľmi slušné vily, ale rozhodne to nebolo niečo, čo by výrazne prežívali. A nižší káder pokojne býval na sídlisku. Pre týchto ľudí bola základná moc, nie hromadenie statkov. A potom tiež išlo o starších ľudí. Stranícka elita normalizácie sa sformovala v rokoch 1969 až 1970 v podstate z jednej generácie, ktorá postupne zostarla.

Ich zostava sa príliš neobmieňala, vychádzalo to z Brežnevovej politiky stability kádrov. Veď sa jej tiež hovorilo gerontokracia. Z jednoliatej masy starších mužov čiastočne vyčnieval, čo sa týka životného štýlu, len Lubomír Štrougal, o kto...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-11-02 22:06:54 - Feat.: 0 - Title: Vily komunistických papalášov: Pozrite si, kde bývala smotánka minulého režimu
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 13:40