StoryEditor

Prisťahovalci prezradili, ako vidia Slovensko a aký najväčší šok pre nich nová krajina pripravila

27.10.2019, 00:00
Nenarodili sa u nás, no rozhodli sa na Slovensku stráviť podstatnú časť života. Čo ich k tomu viedlo a ako našu krajinu vidia svojou osobitou optikou?

Prinášame vám príbehy štyroch prisťahovalcov: z Ukrajiny, Kanady, Poľska a Francúzska.

  • Anna Shvachka, Ukrajina: Je to pre mňa najlepšie miesto na život

Miroslava Spodniaková

Ukrajinci sú aktuálne lídrom v migrácii na Slovensko – žije ich tu okolo 40-tisíc. Anna Shvachka je trochu iný prípad.

V našej krajine sa ocitla v auguste 2014 ako manželka diplomata. No hoci Paul, mimochodom Brazílčan, v rámci svojej práce pred rokom opäť zmenil pôsobisko, Anna sa po rokoch sťahovaní rozhodla na Slovensku zostať.

„Naši dvaja synovia tu začali navštevovať školu a ja cítim, že je to pre nás aktuálne to najlepšie miesto na život,“ vysvetľuje nám v kaviarni v Šamoríne – v meste, v ktorom sa usadili.

Pomoc Ukrajine

Kým tu žila len s diplomatickým pasom, nemohla oficiálne pracovať, no tento čas využila inak. Keďže práve v roku ich príchodu na Slovensko Rusi anektovali Krym a Ukrajina sa ocitla vo vojne,

Anna zareagovala na tieto udalosti založením charitatívnej nadácie Ukrajina-Slovensko SOS a občianskeho združenia Sme spolu, ktoré pomáhajú ukrajinským obetiam.

V súčasnosti už obe organizácie oficiálne vedie. „Našou hlavnou cieľovou skupinou sú ľudia – je ich okolo dvoch miliónov – ktorí sa pre vojnu nemôžu vrátiť do svojich domovov, no zostali žiť na Ukrajine.

Robili sme pre nich na Slovensku i v spolupráci s Ukrajincami rôzne materiálne zbierky, ale tiež pomohli technicky vybaviť novovytvorenú detskú nemocnicu. Musela sa postaviť po tom, čo pôvodná v danej spádovej oblasti zostala na území, ktoré už aktuálne nemá Ukrajina pod kontrolou.“

Mimochodom, aj Anna pochádza z Krymu, takže – ako hovorí – sama sa momentálne nemá kam vrátiť, aj keby chcela. S výnimkou brata žije na polostrove, ktorý od marca 2014 okupuje Ruská federácia, celá rodina.

No obete konfliktu s Ruskom nie sú jedinou cieľovou skupinou organizácií, ktoré Anna Shvachka vedie.

V poslednom období sa tiež orientujú na Ukrajincov, ktorí na Slovensko prichádzajú cez agentúry a nemajú dostatok informácií o fungovaní našej krajiny, čo im výrazne komplikuje tunajší život: „Často žijú izolovane v ubytovniach, nikto sa o nich dlhodobo nestará.“

Slováci: milí a pohodoví

Väčšine Ukrajincov vrátane nej samotnej sa však na Slovensku žije podľa nej dobre. Mnohé zjednodušuje podobnosť jazykov i mentalít, hoci kultúrnu odlišnosť nemožno úplne zaprieť.

„Slováci sa jednoducho majú lepšie, spokojnejšie. V každodennom živote sa oveľa menej stresujú, v dôsledku čoho sú oveľa pohodovejší.

Ukrajinci sa celé dni naháňajú, pracujú do neskorého večera a nemajú toľko času na seba ani rodiny. Občas preto na Slovákov možno aj pôsobia menej zdvorilo a príjemne, možno dokonca hrubo, ale ide len o dôsledok preťaženosti.“

Jediným pozitívnym dôsledkom tohto javu je podľa Anny fakt, že služby sú na Ukrajine otvorené až do večera. To ju na Slovensku spočiatku aj prekvapovalo, že kaderníctva či kľúčové služby sa zatvárajú ešte popoludní.

Často skloňovaná neprívetivos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:07