StoryEditor

Zuzana Čaputová prišla ako blesk z jasného neba. Boris Hanečka prezradil aj to, aké je to obliekať prezidentku

17.10.2019, 00:00
Boris Hanečka patrí už roky medzi stálice fashion biznisu a momentálne mu najviac času zaberá tvorba šiat pre prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Čo počúvate od svojich klientok?

Reč tela. Už keď prechádza dvermi, tak si ju prekontrolujem, ale veľmi jemne a nenápadne. No moje oči fungujú ako skener, nemôžem za to, mám to už od malička, všímam si neverbálnu komunikáciu a spôsob chôdze.

Prečo vás to tak veľmi zaujíma?

Podľa toho, ako sa pohybuje, tvorím jej šaty. Vôbec ma nezaujíma, čo je trendy, aké farby sú moderné, ale to, aby vyzerala čo najlepšie.

Čo chcú od vás ženy?

Aby boli krajšie, mladšie, atraktívnejšie, štíhlejšie.

Hovoria vám iba samé chvály, alebo aj nahlas skritizujú vašu prácu?

Nedávno som mal módnu prehliadku a klientka mi povedala, že sa jej síce páčila, ale vybrala by si asi iba dva modely. Pre mňa to bolo super, dve veci z prehliadky sú fantastický výsledok a veľká pocta. Aj tak si nikto nikdy nekúpi desať šiat, možno jedny, dvoje.

Robím jednu autorskú prehliadku ročne a je to moja osobná výpoveď, divákov zoberiem na svoju loď a urobím im výlet. Ale individuálna tvorba, to je niečo úplne iné. Ku každej klientke pristupujem osobitne, snažím sa tvoriť spolu s ňou.

Vždy sa im páčia šaty, ktoré im urobíte?

Snažíme sa spoločne dopracovať k tomu, aby boli spokojné. Niekedy musíme šaty ušiť do dvoch týždňov, no väčšinou si tvorba vyžaduje mesiac alebo dva. A občas klientka mení zadanie a vtedy to trvá ešte dlhšie.

Keď príde klientka ku mne prvýkrát, tak je rozpačitá, nevie si šaty vôbec predstaviť. A keď ich dostane kompletne hotové, tak sa stane zázrak. A občas žena vykríkne: „Preboha, to je nádherné, je to ako z obchodu!“ To je pre krajčírku najväčšia pocta. My tu zažívame veľa zábavy.

Čo vás teší na móde?

Som šťastný, že ma móda stále baví. Je to veľká vec, neustále počúvam o syndrómoch vyhorenia, doba sa zrýchľuje, až stráca zmysel. Cítim tlaky a musím sa s nimi vyrovnať. Viem si však povedať, že musím veci vypúšťať z hlavy, nemá význam trápiť sa nad nimi. Najradšej by som všetkým vyhovel, ale nedá sa to.

Je syndróm vyhorenia bežnou súčasťou dizajnérskeho života?

Určite áno, týka sa všetkých kreatívnych profesií. Snažím sa to však oklamať. Preskakujem medzi tromi rôznymi kôpkami. Móda mi učarovala, keď som mal asi 17 rokov a vtedy som sa rozhodol, že sa stane mojím médiom.

Móda je a zároveň nie je umením, môže byť súčasťou galerijných priestorov alebo ako kostým v divadle. Druhou kôp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-02-03 08:10:43 - Feat.: 0 - Title: Veľký rozhovor s Milanom Lasicom: O chrapúnstve v kultúre a aj o tom, koho jediného z politiky považuje za osobnosť 02 - Modified: 2017-11-26 10:31:47 - Feat.: 0 - Title: Robert Roth povedal v rozhovore všetko. To, čo mnohí počuť nechceli a ostatní sa boja vysloviť nahlas 03 - Modified: 2019-03-27 10:56:48 - Feat.: 0 - Title: Herec Roman Luknár: Pred kamerou som šťastný človek
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 04 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 16:55