Ota Bartovský/MAFRA, TASR/Jakub Kotian, Michal Sváček/MAFRA
StoryEditor

Ako osobnosti spomínajú na Karla Gotta? Vypracoval sa od nuly, bol však nenahraditeľný, posledný mohykán

02.10.2019, 15:58
Autor:
ipipTASRTASR
Na legendu hudobnej scény si zaspomínali aj známe osobnosti.

Najvýznamnejší český spevák populárnej hudby Karel Gott zomrel. Mal 80 rokov. Za viac ako päťdesiat rokov kariéry vydal tri stovky albumov a naspieval okolo tisíc piesní. ​Zomrel doma v kruhu svojej rodiny, o čom informovala jeho manželka Ivana Gottová. 

Na legendu hudobnej scény si zaspomínali aj známe osobnosti, z rôznych oblastí Českej aj Slovenskej republiky. Pozrite si ich reakcie.

Roman Luknár, herec

„Osobne som sa s ním nikdy nestretol, len s ľuďmi, ktorí s nim robili. Oni o ňom vždy rozprávali v superlatívoch. Aký bol veľký, taký bol pokorný a slušný. Keby som mal povedať za seba a to hovorím aj mladým, ktorí si myslia, že „sú na vlne“ – nech im to vydrží, čo najviac.

Prajem im to, ale v tomto priestore Česka a Slovenska – bol posledných desaťročí na vrchole jedine Karel Gott. Mnohí si myslia, že keď hrajú v nejakých seriáloch, bude to trvať do smrti. Karel si vydobyl všetko sám a pre mňa je jednotka.

Toľko rokov bol Zlatým Slávikom a stále bol na vrchole. Je nenahraditeľný, bol jednotka v Česku aj v Nemecku. Všade, kam prišiel, sa správal slušne a pokorne, „nemachroval“. To už dnes nenájdete, on je v tomto pre mňa posledný mohykán.“

Helena Vondráčková, speváčka

"Tá správa pre mňa bola dnes ráno naozaj bolestivá. Dokážem sa vžiť do situácie celej Kájovej rodiny - ako Ivanky, tak dievčat, ktoré s ním boli neustále. Pre všetkých ľudí u nás aj v zahraničí je to veľká strata. Strata úžasného človeka, vynikajúceho speváka a kolegu.

​Ja na neho spomínam a budem spomínať s láskou. Bol to veľmi dobrý, citlivý človek, vždy ochotný pomôcť komukoľvek, kto bol v ťažkostiach. Je mi to veľmi ľúto. Spomínam na všetky naše spoločné vystúpenia, nech to boli koncerty, televízne relácie ... Kája mi bude veľmi chýbať!"

Jožo Ráž, spevák

"Karel Gott bol jeden špičkový svetový spevák, super profík, ktorý si už dúfam užíva v nebi za to, čo nám tu zanechal. A jeho vynikajúce piesne nám ešte veľa rokov budú robiť radosť. Viackrát sme spolu účinkovali v rôznych programoch, raz som s ním dokonca spieval jeho pieseň "Kávu si osladím". Super priatelia sme neboli, ale úcta a rešpekt tam vždy boli."

Pavol Hammel, spevák

„Taký interpret a človek sa už nenarodí. Zanechal mimoriadnu stopu v tejto hudobnej oblasti, takže všetka česť a sláva. Nikto z nás však nebol zaskočený touto udalosťou, lebo sa vedelo, že raz to príde – každého z nás to čaká. Karel Gott bol jeden profesionál, každým kúskom, napriek tomu, že sme neprichádzali často do kontaktu, priatelia sme boli. Jeho prístup a profesionalita bola úžasná, a to mne dalo najviac.“

Peter Pellegrini, predseda vlády SR

"Jeden z najúžasnejších hlasov, ktorý celé desaťročia vnášal radosť do duší Čechov i Slovákov, už nikdy nezaznie. „Božský Kája“ bol fenoménom, ktorý celé svoje pôsobenie pomáhal odpútať sa ľuďom od svojich bežných životných problémov a ponúkal im umenie, ktorému rozumeli a s ktorým sa vedeli stotožniť. Zbohom, maestro, nech Váš hlas ostane navždy v srdciach ľudí, ktorým právom učaroval."

Jaromír Jágr, hokejista

"Pred viac ako 2 000 rokmi Boh poslal Ježiša na svet, aby nám ukázal, ako máme správne žiť a pred 80 rokmi nám Čechom poslal Karla Gotta, aby nám spríjemnil život počúvaním jeho piesní. ĎAKUJEME."

Juraj Jakubisko, režisér

"Stretnutia s ním človeka vždy naplnili. Vždy otvorili dvere buď do minulosti alebo do budúcnosti. Taký to bol človek. Skvelý, kamarátsky a veľmi skromný, vypracoval sa od nuly, v porovnaní s tým, čo tu teraz vyvádzajú ostatní. Pritom nič neznamenajú a raz vystúpili v televízii.

Preto ma napadá otázka: Kto nahradí Gotta? To som zvedavý. On sa vedel prihovoriť nielen spevom, ale aj osobnosťou. Vedel všetko, mal obrovský rozsah, ale aj vkus vyberať – nespieval čokoľvek. Vyberal to, čo vedel, že ľudí poteší a naplní nejakou radosťou, niečím krásnym."

Vašo Patejdl, spevák

„Poznali sme sa dlho, ešte z čias Bratislavskej lýry, za tie roky sme sa stretávali na rôznych koncertoch a programoch. Ku všetkým kolegom, vrátane tých mladých, bol vždy milý, usmiaty. Koľkokrát sme sa stretli, vždy ma žiadal, aby som už aj jemu napísal pesničku. Naša prvá bližšia spolupráca bola pri duete Neznámy pár, ktorú naspievali s Marikou Gombitovou.

Žiaľ, naša posledná spolupráca bola na albume S pomocí přátel, na ktorý sme prispeli s textárom Ľubošom Zemanom pesničkou Chci tě. Plánovali sme ešte ďalšie, k tomu už, žiaľ, nedôjde. V posledných rokoch som ho veľmi obdivoval, ako statočne bojuje s chorobou, nezavrel sa do ústrania a vlastne zomrel na pódiu. Želám mu z celého srdca, aby mal v nebi toľko priateľov ako tu na zemi.“

Ľuboš Zeman, textár

"Stále som veril, že nad chorobou zvíťazí. Od mladosti som ho obdivoval a pri neskorších novinárskych a umeleckých stretnutiach sa mi potvrdilo, že to bol aj dobrý, prajný a charizmatický človek. Som rád, že stihol naspievať aspoň jednu pieseň s mojím textom. Bola to pre mňa česť. Verím, že svet na neho nezabudne a jeho piesne tu zostanú naveky. Česť jeho pamiatke."

01 - Modified: 2019-10-02 12:04:57 - Feat.: 0 - Title: Sinatra Východu či Zlatý hlas z Prahy. Úmrtie Karla Gotta si všímajú zahraničné médiá 02 - Modified: 2019-10-02 12:27:32 - Feat.: 0 - Title: Zomrel legendárny spevák Karel Gott, zlatý hlas z Česka 03 - Modified: 2019-10-02 19:48:03 - Feat.: 0 - Title: Slovenské televízie kvôli úmrtiu Karla Gotta menia večerný program, české televízie prerušili vysielanie 04 - Modified: 2019-10-02 13:02:18 - Feat.: 0 - Title: Juraj Jakubisko: Gottove začiatky boli kruté, na sklonku života však zažil niečo, čo sa ho mimoriadne dotklo 05 - Modified: 2019-10-02 13:03:47 - Feat.: 0 - Title: Posledný rozhovor s Karlom Gottom: Som alergický na Švejka, tak nás totiž berú v zahraničí
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:17