StoryEditor

Som tu s vami ako žena tmavej pleti a sestra: Meghan a princ Harry so synom začali návštevu Afriky

24.09.2019, 09:46
Autor:
TasrTasrČTKČTK
Princ Harry a Meghan dorazili do Afriky na svoju prvú cestu od narodenia dieťaťa.

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan v pondelok pricestovali do Juhoafrickej republiky (JAR). Ide o ich prvú zahraničnú cestu od narodenia prvého spoločného potomka Archieho. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu podnikajú návštevu Afriky po prvý raz oficiálne ako rodina. Meghan (37), bývalá americká herečka, porodila Archieho v máji.

Návštevu britského páru v Afrike si pozrite v galérii:

​Harry, jeho manželka Meghan a ich syn Archie odštartovali desaťdňovú cestu v Kapskom Meste. Medzi hodnostármi, s ktorými sa kráľovský pár stretne počas cesty, je i emeritný arcibiskup Desmond Tutu z JAR.

Harry s Meghan včera navštívili neziskovú organizáciu, ktorá pomáha slobodným ženám s deťmi v jednej z chudobných černošských štvrtí Kapského mesta. Pri návšteve hovorili o násilí namierenom proti ženám, ktoré je podľa portálu BBC v JAR v poslednej dobe na vzostupe.

V minulom roku tu muži zavraždili 2 700 žien a tisíc detí. Úrady okrem toho zaznamenali vyše 100 prípadov znásilnenia denne.

"Som tu s vami ako matka, manželka, ako žena, ako žena tmavej pleti a ako vaša sestra," vyhlásila Meghan pri stretnutí s obeťami násilností. Harry poznamenal, že žiadny muž sa nerodí, aby ubližoval ženám a je potrebné nanovo vymedziť maskulinitu, "aby budúce generácie mohli priniesť pozitívnu zmenu do budúcnosti".

Podľa juhoafrických zdrojov je program vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu nabitý, v priebehu desiatich dní budú musieť absolvovať ďalších približne tridsať podujatí. Stretnú sa aj s nositeľom Nobelovej ceny za mier Desmondom Tutuom, prezidentom Cyrilom Ramaphosom a s vdovou po prvom černošskom prezidentovi Nelsonovi Mandelovi.

Harry na žiadosť britského ministerstva zahraničných vecí samostatne bez rodiny zamieri aj do Botswany, Angoly a Malawi. V Angole navštívi projekt odstraňovania mín, s ktorým sa spája niekoľko z najznámejších fotografií jeho zosnulej matky, princeznej Diany.

Harry (34), vnuk britskej kráľovnej Alžbety II. a siedmy v nástupníckej línii na trón, je častým návštevníkom južnej časti Afriky, kam chodieva kvôli starostlivosti o životné prostredie alebo tráveniu dovolenky. Cesta bude trvať do 2. októbra.

01 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 02 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:46 - Feat.: - Title: VIDEO Muž prebehol celú Afriku. Vyše 16-tisíc kilometrov zdolal za necelý rok, počas cesty ho stihli aj okradnúť 05 - Modified: 2024-04-06 18:49:38 - Feat.: - Title: Francúzsko chce budovať s Afrikou "vyvážené partnerstvá". O bývalé kolónie sa zaujíma aj Rusko a Čína
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:59