György KonradWikipedia
StoryEditor

Zomrel uznávaný maďarský spisovateľ a disident György Konrád

13.09.2019, 22:37
Autor:
TASRTASR
Rodák z východného Maďarska bol počas druhej svetovej vojny terčom prenasledovania v súvislosti so svojím židovským pôvodom.

Vo veku 86 rokov zomrel v piatok uznávaný maďarský spisovateľ a disident György Konrád. Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na vyhlásenie autorovej rodiny.

Rodák z východného Maďarska bol počas druhej svetovej vojny terčom prenasledovania v súvislosti so svojím židovským pôvodom. Od roku 1977 mohol vo vlasti publikovať len v samizdate, čo sa zmenilo až po desaťročí zákazu.

V roku 1991 mu udelili Cenu mieru Nemeckého knižného obchodu, o desať rokov neskôr za zásluhy o proces zjednocovania Európy prestížnu Cenu Karola Veľkého.

V roku 1969 vyšiel Konrádovi jeho prvý román Kurátor. Do konfliktu so štátnou mocou sa dostal po tom, čo mu vyšla kritická filozofická štúdia Cesta inteligencie k triednej moci (1974). Úplný zákaz publikovať v Maďarsku prišiel po tom, čo Konrád vydal román Zakladateľ mesta (1977).

Po porážke komunizmu mu vyšiel román Kamenné hodiny (1994). V rokoch 1993-1997 pracoval ako prezident Akadémie umení v Berlíne.

Súčasného maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý spustil kampaň zameranú na diskreditáciu amerického finančníka a filantropa židovského pôvodu Georgea Sorosa označil Konrád v roku 2017 za "najtoxickejšieho maďarského politika od pádu komunizmu".

menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:23