StoryEditor

Všetci chcú ísť na prírodné vedy. Nik nechce byť učiteľom

29.06.2019, 00:00
V čase, keď vychádzal tento rozhovor, sa na školách rozdávali koncoročné vysvedčenia.

Tomáš Slezák patrí medzi absolventov známeho bratislavského Gymnázia Jura Hronca. Po univerzite sa na svoju strednú školu vrátil ako učiteľ dejepisu a dnes zastáva aj pozíciu zástupcu riaditeľky.

Prečo sa práve táto škola hodnotí ako jedna z najlepších na Slovensku? Podľa Slezáka to nie je iba tým, že si vyberajú najlepších z najlepších. Kľúčom k úspechu je dobrá atmosféra, ktorá podporuje otvorenosť  a najmä zvedavosť detí.

Prečítajte si rozhovor, ktorý vyšiel v piatkovom vydaní HN Magazínu, ako príloha v Hospodárskych novinách:

Naozaj odchádzate na dvojmesačné prázdniny?

Samozrejme, že nie. Minimálne prvý júlový týždeň budú všetci učitelia v práci. A to isté platí aj o konci augusta. Mali by sme si však povinne vyčerpať približne šesť týždňov dovolenky.

Trpíte už s deťmi po desiatich mesiacoch ponorkovou chorobou?

Viem si predstaviť, že mnohí kolegovia sú už veľmi unavení. Všetci sa snažíme rozplánovať si školský rok tak, aby sme všetko stihli a zvládli. No prichádzajú rôzne nepredvídateľné okolnosti, sviatky, voľná, na škole organizujeme množstvo akcií a stále nám zopár hodín chýba.

Na konci školského roku treba veľa dobiehať. Pre učiteľov je koniec školského roka úľavou, ani nie preto, že by mali žiakov plné zuby, skôr stresu. A oddych si všetci zaslúžia.

Stretli sme sa krátko po vašom návrate z výletu. Ako dnes vôbec vyzerajú školské výlety?

Je to rôzne, záleží od triedy. Niektoré deti dávajú prednosť akčným výletom, chodia splavovať alebo na turistiku. Starší majú radi výlety do miest, napríklad do Budapešti alebo do Viedne. My sme absolvovali oddychovejší výlet a podarilo sa nám presvedčiť žiakov, aby sa zúčastnili menšej túry.

Keďže máme športovo založenú triedu, tak boli stále na ihrisku, hrali futbal alebo volejbal. Mali sme iba polpenziu a deti si veľa varili. Obávali sme sa, aby sa nepriotrávili, ale zvládli to. Mali sme palacinky, pečené kura aj wafle. No a, samozrejme, obľúbenú výletnú špecialitu – cestoviny so včerajšou omáčkou.

Je ťažké odtrhnúť deti od mobilu a presvedčiť ich, aby si užívali výlet?

Je to ťažké, dokonca v mnohých prípadoch až nemožné. Našťastie, nemali sme dobré internetové pripojenie. Deti si však priniesli rôzne bluetoothové reproduktory a cez mobily si púšťali hudbu, čo je v pohode. Bol som veľmi príjemne prekvapený z ich playlistu

Obával som a, že si budú púšťa...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:33