MAFRA
StoryEditor

Zomrel herec Václav Postránecký, hrdina komédie S tebou ma baví svet

08.05.2019, 11:40
Autor:
spaspa
Pred kamerou stál od začiatku 50. rokov, vytvoril do sto osemdesiat filmových či televíznych postáv.

Keď Václav Postránecký oslavoval sedemdesiatpäťku, bol už ťažko chorý a vyčerpaný chemoterapiou, napriek tomu sa pozeral dopredu.

"Sám som zvedavý, čo tá sedemdesiatpäťka so mnou urobí," tešil sa herec spájaný hlavne s komédiami. Zomrel v utorok v rodinnom kruhu. Informáciu pre iDNES.cz potvrdil hovorca Národného divadla Tomáš Staněk.

Narodil sa 8. septembra 1943 v Prahe a hoci sa vyučil za zámočníka, ťahalo ho to na javisko. Účinkoval vo Slováckom divadle, potom na brnenskej scéne, bol členom Mestských divadiel pražských a nakoniec súboru Národného divadla v Prahe, kde vystupoval ešte počas svojej choroby.

Pred kamerou stál od začiatku 50. rokov, vytvoril do sto osemdesiat filmových či televíznych postáv. Patrí k nim napríklad Houdek z filmu My traja a pes z Pětipes, Kodl v seriáli Najmladší z rodu Hamrov, Jakub z rozprávky Ako sa budia princezné, Pepi v 30 prípadoch majora Zemana či Krejza zo seriálu Dnes v jednom dome.

Zhodou okolností dostal rovnaké priezvisko aj hercov posledný televízny hrdina v seriáli Krejzovi.

Výrazne sa presadil ako Kerholec v Cirkuse Humberto či Pecold v Zlej krvi, Napoleona si zahral v Mužovi v pozadí aj v televíznej verziiGenerálky Jej Veličenstva, stelesnil niekoľko rozprávkových kráľov.

Bavil v sérii Duch český, v komédiách Bobule a 2Bobule aj vo Vinároch, naposledy točil duchársku detektívku podľa knihy Márie Poledňákovej Ten, kto ťa miloval.

Najznámejšia úloha

A práve Poledňáková sa zaslúžila o najslávnejšiu postavu Postráneckého, rolu Michala vo veselohre S tebou ma baví svet, ktorú divácka anketa zvolila komédiou storočia.

"Vôbec sme to vtedy netušili, zažili sme skvelé dva týždne na horách, dva týždne dokrútok v Prahe, a potom išli zase každý po svojom," spomínal.

Známy aj z dabingu

Výraznou súčasťou hercovej dráhy bol dabing. Jeho hlas sprevádzal Večerníčky Jája a Pája, ale aj animované filmy Husiti či Štvorlístok v službách kráľa. 

Zo zahraničných diel hovoril hrdinu série Pán účtovník alebo Kutila Tima, často tiež Franka Nera, Dustina Hoffmana, Anthonyho Hopkinsa alebo Brucea Willisa.

V neposlednom rade sa Václav Postránecký venoval réžii, učil a staral sa o profesijnú Hereckú asociácii, v ktorej pôsobil od 90. rokov a niekoľko rokov vykonával funkciu jej prezidenta.

Dostal divadelnú trofej Thália za rolu Podkolatova v Revízorovi a cenu Františka Filipovského za dabing filmu Zločin v raji.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 03 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 04 - Modified: 2024-04-04 08:10:11 - Feat.: - Title: Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete 05 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:52