StoryEditor

Pohoda 2019 prinesie netradičné spojenie Milana Lasicu, rapera Veca či Petra Lipu

29.04.2019, 13:03
Autor:
ipip
The Plastic People of the Universe spolu s Filharmóniou Brno a projekt Bolo nás jedenásť – Pohodu otvoria koncerty venované 30. výročiu Nežnej revolúcie.

Dôležitým rozmerom umenia je sloboda. 30. výročie azda najväčšieho medzníka našej histórie si návštevníci Pohody pripomenú viacerými spôsobmi.

Čo sa týka hudby, pôjde o dva rozličné prístupy, akými sa umelci vyrovnávali s realitou v časoch neslobody. Ten undergroundový predstavujú The Plastic People of the Universe a Filharmónia Brno s projektom „Co znamená vésti koně“.

Skupina v najťažšom období reagovala na situáciu vnútorným exilom a útekom od rockového ducha i rockovej matérie: „Ak nám nedovolíte hrať pesničky, urobíme oratórium.“

Nedali sa prinútiť k ústupkom a kompromisom voči režimu a perzekúcia skupiny vyvrcholila v roku 1976 uväznením niekoľkých jej členov. „Plastici si zachovali po celý čas obdivuhodnú vnútornú slobodu. Mali hudbu radi natoľko, že nerobili žiadne kompromisy. Občas zaznie názor, že v ich prípade „o hudbu nešlo“ – nepoznám na domácej scéne nikoho, komu o hudbu išlo tak ako im, za jej slobodu boli ochotní znášať aj väzenie – napriek tomu si udržali po celý čas nadhľad a sami často odmietajú prílišné chválospevy na svoju adresu. Pritom ak je niekto v našom priestore ukážkou sily umenia, sú to oni. Ak ste im doteraz neprišli na chuť, príďte na ich filharmonický koncert, stojí to za to,“ odkazuje Michal Kaščák.

Bolo nás jedenásť

„Do batôžka si nalož pretvárku lož a faloš“ – pesnička Do batôžka bola jednou z hymien Nežnej revolúcie. Podľa Milana Lasicu je príliš patetická, s čím sa nedá súhlasiť, veď je známe, že album Bolo nás jedenásť je v parížskom Medzinárodnom úrade pre miery a váhy uložený vo vitríne v hudobnej sekcii ako základná jednotka umeleckého nadhľadu.

Aj keď sú Lasica so Satinským považovaní hlavne za divadelníkov, podaril sa im vďaka spolupráci s geniálnym Jarom Filipom nahrať podľa mnohých najlepší album našej histórie – Bolo nás jedenásť.

Spomienku na vystúpenie z roku 2017 si pozrite vo videu:

„Ak niečo chýbalo komunistom (a v podstate je to tak pri väčšine vrcholových politikov doteraz) je to nadhľad a humor. Práve ten sa potom stáva úžasnou zbraňou, ktorú Lasica so Satinským vedeli používať naozaj majstrovsky. Možno budem patetický teraz ja, ale tvorba Milana s Julom – všetci sme si ich tak trochu prisvojili – výrazne pomáhala znášať trápnosti režimu s úsmevom, aj keď často len vnútorným,“ povedal Kaščák.

Okrem pesničiek z albumu Bolo nás jedenásť zaznie viacero vecí z tých nasledujúcich. Milan Lasica bude spievať Lasicu, Dorota Nvotová svojho otca Jara Filipa a viaceré známe osobnosti budú alternovať Jula Satinského.

Spevácke party Jula Satinského si rozdelia Braňo Jobus, Martin Višňovský (Chiki liki tu-a), Juraj Podmanický (Billy Barman), Tomáš Šedivý „Lasky“ (Para) a Michal Kaščák. K „tradičnej speváckej zostave“ sa na Pohode pridá Peter Lipa (veď kto iný by mal spievať Valutového cudzinca?), Juraj Benetin (veď kto iný by mal spievať „Chcel by som byť taký báči, čo sa všetkým ženám páči“), Vec (veď kto iný by mal rapovať jeden z prvých slovenských rapov „Rodinné záležitosti“).

„Čerešne“ zaspieva Zuzana Kronerová a Yael Shoshana Cohen, speváčka skupiny Lola Marsh. Koncert Bolo nás jedenásť bude tiež venovaný Jarovi Filipovi.

Potvrdení umelci Pohody 2019:

Liam Gallagher, Lykke Li, The 1975, The Roots, Skepta, Mac DeMarco, Charlotte Gainsbourg, Mura Masa, Lianne La Havas, Death Grips, Michael Kiwanuka, Jeff Mills, The Plastic People of The Universe a Filharmonie Brno, Vitalic LIVE, Lola Marsh, Bolo nás jedenásť, Sofi Tukker, Dimension, Amadou & Mariam and Blind boys of Alabama, Calypso Rose, IC3PEAK, Sudan Archives, Viagra Boys, Para, Korben Dallas, Slobodná Európa, Ultrazvuk, Gleb, Čavalenky a mnohí ďalší.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:52