Reuters
StoryEditor

Niekedy nemôžeme hrať ani vlastnú rasu, obhajuje ázijská herečka úlohu britskej šľachtičnej

23.03.2019, 08:00
Problém je podľa Chanovej v dosadzovaní bielych hercov do rolí osôb inej rasy alebo etnického pozadia.

Britská herečka ázijského pôvodu Gemma Chanová sa vyjadrila ku kritike, že sa nehodila do historickej roly európskej šľachtičnej Bess z Hardwicku v snímke Mária, kráľovná Škótska.

"Prečo je hercom iných rás dovolené hrať len roly postáv, ktoré majú rovnakú rasu ako oni? Aj tak už máme menej príležitostí uplatniť sa," vysvetlila Gemma Chanová svoje stanovisko magazínu Allure. "Niekedy nám nie je dovolené hrať ani vlastnú rasu," dodala.

Gemma Chanová sa narodila v Londýne, ale jej predkovia pochádzajú z Číny. Problém je podľa Chanovej úplne opačný, a to v takzvanom whitewashing-u, čiže v praktike dosadzovania bielych hercov do rol osôb inej rasy alebo etnického pozadia, uvádzajú Lidovky.

Ako príklad uviedla Johna Waynea v úlohe Džingischána vo filme Conqueror (1956). "V minulosti bola táto úloha daná hercovi, ktorý si prelepil oči a pokožku si nafarbil na žlto. Ak John Wayne môže hrať Džingischána, tak ja môžem hrať Bess z Hardwicku," posťažovala sa Chanová.

"Umenie by malo odrážať život taký, aký je teraz," zhrnula Chanová. Príkladom je podľa nej v Amerike teraz veľmi populárna broadwayská hra Hamilton o takzvaných otcoch zakladateľoch. Amerického prezidenta Georgea Washingtona v nej stvárnil afroamerický herec Carvens Lissaints.

Historická dráma o Márii Stuartovej je rasovo veľmi tolerantná. Režisérka Josie Rourková vo svojom skoršom stanovisku uviedla, že nechcela nakrútiť drámu len s "bielymi" hercami, aj keby mala snímka utrpieť po stránke historickej vernosti.

Afroamerický herec Adrian Derrick-Palmer si zahral britského muža Georgea Dagleishea a portorický herec Ismael Cruz-Cordova stvárnil Davida Rizzia, britského sekretára Márie Stuartovej (Saoirse Ronanová).

01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:28