StoryEditor

Zomrela česká speváčka Hana Horká, mala sa úmyselne nakaziť covidom

17.01.2022, 11:00
Autor:
redred
Pár dní pred úmrtím dokonca na svojej facebookovej stránke informovala fanúšikov a verejnosť o tom, že už je "prodělanec".

Vo veku 57 rokov zomrela speváčka českej folkovej kapely Asonance. Správu o jej úmrtí na svojich webových stránkach potvrdila samotná skupina. „Niektorým správam sa nechce veriť, ale budeme musieť“.

V pozadí tragickej udalosti však má byť podľa portálu Blesk.cz fakt, že sa speváčka úmyselne nakazila covidom, s cieľom vyhnúť sa očkovaniu, keďže z hľadiska opatrení sa prekonanie rovná vakcinácii.

Pár dní pred úmrtím dokonca na svojej facebookovej stránke informovala fanúšikov a verejnosť o tom, že už je "prodělanec".

Informáciu o úmyselnom nakazení priniesol aj český hudobník Miroslav Hlavička známy ako Scalex, ktorý to zdieľal s verejnosťou na Facebooku: "Dnes zomrela speváčka Hana Horká z Asonance. Dva dni potom, čo sa podľa svojich slov vyliečila z covidu, ktorým sa ako neočkovaná úmyselne nakazila a vyzývala k tomu istému i ďalších ľudí podobného zmýšľania," píše hudobník.

"Hana robila všetko pre to, aby sa nakazila. Mala radosť z pozitivity členov svojej rodiny, mala radosť z vlastného nakazenia, maľovala si ružovú budúcnosť," píše v príspevku. Dodáva, že mnohé z komentárov v duchu "modlím sa, aby som to chytila" boli následne vymazané.

Reprofoto, screenshot/Facebook/Hanka Horká

​Niektoré z komentárov Hany Horkej na Facebooku naznačujú, že speváčka sa nakazenia neobávala a označovala prekonanie ochorenia za cestu za slobodou v cestovaní a užívaní si života bez obmedzení.

Reprofoto, screenshot/Facebook/Hanka Horká

​Následné reakcie pod jej príspevkami vyjadrujú ľútosť užívateľov nad jej úmrtím z dôvodu nakazenia sa koronavírusom a znepokojením nad jej postojom, ktorý zastávala a ktorý ju mal doviesť k tragickému koncu.

Vyjadrenie rodiny

Zo straty svojej matky viní speváčkin syn Jan Rek expertov, ktorí sa dlhodobo vyjadrujú proti vakcinácii. „Zobrali ste mi mamičku, ktorá si na vašom základe stavala všetky svoje argumenty. Pohŕdam vami, ste absolútny odpad a odteraz na vás mám brutálnu ´pifku´,“ uviedol speváčkin syn na sociálnych sieťach.

Do „jedného vreca“ však vložil odporcov i zástancov očkovania, či ľudí, ktorí zdôrazňujú, že sa k tomu musí každý slobodne rozhodnúť sám. Terčom Rekovej pozornosti sa stala napríklad vedúca laboratória Tilia Soňa Peková, ktorá vakcíny kritizuje ako rizikové.

Syn speváčky menoval aj Jaroslava Flegra, ktorý naopak očkovanie vrelo odporúča prakticky pri každom svojom výstupe na internete.

Ďalšou spomenutou osobnosťou je stomatológ Roman Šmucler, ktorý vystupuje proti tvrdosti plošných protiepidemických opatrení, vrátane vakcinácie. 

Známa speváčka na českej scéne

Hlasom jednej z najdlhšie pôsobiacich českých folkových kapiel Asonance bola Hana Horká od roku 1985. Skupina vznikla v roku 1976. Pod vplyvom pesničiek speváčky Joan Baez sa pôvodne folková a country skupina začala orientovať na írsku a škótsku ľudovú hudbu.

Jedno z jej vystúpení si pozrite vo videu:

Hana Horká do Asonancie nastúpila ako študentka Ježkovho konzervatória. Odporučila ju jej kamarátka, ktorá študovala spoločne so zakladateľom kapely Janom Lašťovičkom. „Asonancia v tom čase hľadala speváčku a Petra mu povedala, že taká speváčka sedí vedľa nej na konzervatóriu a stalo sa,“ uviedla Horká v rozhovore pre FOLKtime.cz. Okrem Asonance spievala aj s C&K Vocal.

S Asonanciou naspievala Hana Horká niekoľko albumov, pričom zatiaľ posledný Návrat krále vyšiel v roku 2019.

01 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 02 - Modified: 2024-04-22 08:38:15 - Feat.: - Title: Vo veku 66 rokov zomrel Fedor Flašík, robil pre Mečiara a stál pri zrode Smeru 03 - Modified: 2024-04-22 08:37:41 - Feat.: - Title: Vo veku 77 rokov zomrela Hana Brejchová, preslávil ju Formanov film Lásky jednej plavovlásky 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 05 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:47