MAFRA
StoryEditor

Zomrela speváčka Věra Bílá. Rómska hviezda plánovala návrat na scénu

12.03.2019, 10:19
Autor:
tsts
Rómska speváčka sa so svojou skupinou Kale svojho času stala európskou hviezdou

Vo veku 64 rokov zomrela speváčka Věra Bílá. Tento týždeň pritom mala začať plánované comebackové turné so spevákom Jánom Bendigom a dlhoročným členom kapely Kale Milanom Krokom.

​Speváčku v pondelok večer previezli vo vážnom stave do Fakultnej nemocnice Plzeň, kde v utorok dopoludnia zomrela.

Pozrite si aj jednu z jej najznámejších skladieb, ktorú Věra Bílá naspievala so skupinou Vidiek:

Redakcii iDNES.cz informáciu potvrdili dva zdroje z jej blízkeho okolia. Šesťdesiatštyri ročná rómska speváčka mala dlhodobé zdravotné problémy, bojovala s ťažkou cukrovkou.

Vystupovala na svetových pódiách

Bílá sa so svojou skupinou Kale svojho času stala európskou hviezdou, na súkromnom večierku spievala Billovi Clintonovi, vypredala newyorskú Carnegie Hall, vystúpila v Kráľovskej opere v Madride i parížskej Olympii.

"Všade bolo dobre, ja si nesťažujem. Naozaj všade sa mi spievalo dobre," spomínala nedávno v rozhovore pre časopis Téma.

Speváčka, ktorá spievala rómsky, česky a slovensky sa narodila v Rokycanoch ako Věra Giňová. Meno má po Františkovi Bílém, ktorého si vzala. Objavila ju speváčka Zuzana Navarová.

Začiatky kariéry

Štrnásť rokov vystupovala so skupinou Kale, s ktorou vydala štyri albumy. Ten prvý, Rom Pop, vyšiel v roku 1996, ale cestu k medzinárodnej kariére kapele otvoril až album Kale Kaloré o dva roky neskôr.

So skupinou Kale následne vystupovala v koncertných sálach a kluboch celej Európy i Severnej Ameriky. Britské noviny o Bíléj písali ako o rómskej kráľovnej alebo Elle Fitzgeraldovej rómskej hudby.

V roku 2005, kedy im manažér Jiří Smetana zaistil série koncertov v zahraničí, okrem iného v Paríži, Londýne či New Yorku, speváčka náhle zamierila do Prešova, kde má korene jej rodina, a začala vystupovať na vlastnú päsť.

Posledné roky sa však jej kariéra zadrhla, speváčka žila na ubytovni a niekoľkokrát sa pokúšala o comeback, o čom rozpráva aj nedávno uvedený dokument Posledná nádej Věry Bílej. Ten posledný plánovala so spevákom Jánom Bendigom na tento týždeň.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 03 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-04 08:10:11 - Feat.: - Title: Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 05:55