StoryEditor

Péter Hunčík: Deti vychovávame ako v skleníku, v realite potom dostávajú facku za fackou

19.02.2019, 10:26
Výchova je podľa neho zo storočia na storočie náročnejšia. A aj v tom dvadsiatom prvom z nej často vypadáva to najdôležitejšie: chuť a ochota komunikovať.

Čo považujete za hlavné úskalia dnešnej výchovy? Nie je problém v tom, že sa pojmy dobrý človek a úspešný človek chápu v súčasnosti ako synonymá?
Bohužiaľ, je. Tým som chcel začať aj ja. V rebríčku hodnôt sa na prvé miesto v posledných desaťročiach dostával úspešný človek. Na tomto základe potom vychovávame svoje deti a vnukov, čo prináša vážnu deformáciu celej osobnosti. V maďarskom parlamente som počul, že každého si vážime podľa toho, koľko má, čo už je naozaj deformované vnímanie človeka. Povedal to tam jeden minister. Vraj, ja sa za to nehanbím, no každý stojí za toľko, koľko má... Toto naozaj nie je dobrý príklad pre mladú generáciu.

Technologické výdobytky prenikli do bežného života natoľko, že sa už začína hovoriť aj o ich rušivom vplyve na sociálny život. Aký to má vplyv na výchovu mladého človeka?
Prvá časť odpovede, tá najzávažnejšia, je, že už vznikla závislosť od týchto mašiniek. Druhá vec je, že technológie priamo súvisia s finančnými záležitosťami. Medzi tými, ktorí si môžu dovoliť všetky najmodernejšie výdobytky, a tými, ktorí takéto možnosti nemajú, sa roztvárajú nožnice, z čoho vzniká napätie. Pretože pomocou týchto prístrojov sa oveľa efektívnejšie môžem zapojiť do bežného aj hospodárskeho života. Môžem získavať informácie. Treťou vecou sú psychické dosahy naviazanosti na technológie. Človek pomaličky zabúda na základné aspekty komunikácie ako takej. Toto som začal badať už teraz.

Môžete uviesť príklad?
Trebárs v niektorých veľkých firmách, kde sedia prevažne mladí ľudia, sa ukazuje, že títo ľudia nevedia alebo nepoznajú základné aspekty bežnej interpersonálnej komunikácie. Nevedia, že keď s niekým hovorím, treba udržiavať očný kontakt, treba reagovať na to, čo klient hovorí. Aj v spojitosti so sociálnymi sieťami sa už – a nie raz – referovalo o...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 11:58:00 - Feat.: - Title: Klára Issová je single takmer 20 rokov: „Vycvičila som sa samote.“ Prečo si myslí, že vzťah nevydrží? 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 04 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 04:20