pinterest.com
StoryEditor

Sedem otázok, ktoré vám ukážu, či žijete s tým pravým, alebo iba strácate čas

06.01.2019, 14:20
Autor:
ČTKČTK
Váhate, či má váš milostný vzťah šancu na úspech?

Aby ste zistili, či sa s partnerom k sebe hodíte, skúste odpovedať na týchto sedem otázok, píše francúzsky týždenník L´Express. Osobnosti z oblasti psychológie prezradili, o ktoré ide:

1. Máte spoločné veci? 

Existuje porekadlo, že protiklady sa priťahujú, no napriek tomu to vyzerá tak, že je nevyhnutné mať zopár spoločných záujmov. Diskusia a plodná a stimulujúca výmena názorov umožňuje kultivovať vzťah. 

Rovnako obohacujúce je tešiť sa aj zo svojich spoločných záujmov. "Keď sa objavia prvé známky rutiny a keď nemáte žiaden spoločný záujem, nemáte nič, čo by mohlo váš vzťah upevniť.

Spolužitie sa veľmi rýchlo stáva problematickým," uvádza psychologička Caroline Francová-Desagesová.

2. Prijímate toho druhého takého, aký je? 

Na začiatku vzťahu sa chce každý ukázať z tej lepšej stránky. Časom ale vyjde najavo pravá povaha a prejavia sa aj obratne skrývané nedostatky.

"Ak vám má byť s niekým naozaj dobre, musíte ho milovať ako celok. Samozrejme, sú tu aj drobnosti či zlozvyky, ale hľadať ideál, je iluzórne a márne," upozorňuje poradkyňa pre manželské vzťahy Lady Montmartre.

3. Dostatočne sa spolu smejete?

Samozrejme, nemusíte pukať od smiechu pri každom partnerovom pokuse o žart. Dôležité je však umenie oddramatizovať veci, mať nadhľad nad každodennými starosťami. Svedčí to o dobrom a zdravom vzťahu. 

"Smiech vytvára intímnosť a vďaka nemu sa uvoľníme," hovorí psychiatrička Marie-Claude Gavardová.

4. Dokážete rešpektovať bez žiarlivosti slobodu toho druhého?

"Je úplne normálne, že si človek občas potrebuje trošku oddýchnuť. Je dôležité rešpektovať slobodu každého, bez žiarlivosti a bez pocitu ohrozenia, ktoré môžu mať ničivé účinky," tvrdí Lady Montmartre.

"Keby ste trávili všetok čas spolu, nakoniec by ste si nemali čo povedať," upozorňuje  Caroline Francová-Desagesová.

5. Viete vyriešiť konflikt? 

Nemuste partnerovi za každú nezhodu okamžite vynadať, občas stačí pokojný rozhovor, aby ste si veci vyjasnili. Je to lepšie, ako sa uzatvárať do mlčania alebo sa zožierať hnevom. Skúste nenásilnú komunikáciu. 

"Ide o to, aby ste rozobrali motív konfliktu a objektívne zhodnotili fakty a emócie, ktoré táto situácia vyvoláva. Potom treba hľadať riešenie," uvádza psychologička Gavardová. 

6. Dotýkate sa dostatočne? 

Napriek tomu, že sa váš vzťah začal už pred mnohými rokmi, úzko sa spája so vzťahom k telu toho druhého. Dotýkať sa ho, svedčí o našej náklonnosti a túžbe. Ukazuje to aj na dobré zdravie páru. 

7. Pozeráte sa obaja rovnakým smerom? 

Nemusíte nevyhnutne plánovať 40 rokov. Každý môže mať svoju víziu o budúcnosti, je však lepšie, ak máte na to hlavné, spoločný názor. Ak sa predstavy partnerov zásadne rozchádzajú a plány sú nezlúčiteľné, milostný vzťah má iba malú nádej na prežitie. 

Ak ste sedemkrát odpovedali kladne, vyzerá to tak, že ste našli toho správneho človeka. Váš vzťah sa síce nemusí podobať dlhej pokojnej rieke, ale mali by ste dosiahnuť to, že pôjdete rovnakým smerom. 

Tri až päť kladných odpovedí: Viac sa snažte. Základy vášho vzťahu sú solídne, ale sú nevyhnutné drobné úpravy. Naučte sa viesť lepší dialóg a akceptovať toho druhého, aby ste mohli pokračovať v spoločnej ceste. 

Ak ste menej ako trikrát odpovedali áno, váš vzťah je poznamenaný nezlúčiteľnosťou. Ak skutočne trváte na súčasnom partnerovi, musíte váš vzťah úplne prebudovať, inak rozhodne nevydrží dlho.

Jednou z osobností, ktoré prispeli k tvorbe základných bodov v článku je aj Caroline Francová-Desagesová, preto vám prinášame jej stručný profil:

Caroline Francová-Desagesová:

  • od roku 2006 pôsobí ako blogerka a je autorkou niekoľkých známych kníh
  • pôsobila ako novinárka, osem rokov pracovala v agentúre AEF
  • jej články boli publikované v časopisoch ako Psychology Magazine, l'Express Style, Pleine Vie, pod ktorými je podpísaná ako "Caroline Desages" a pod menom Caroline Franc v publikuje v novinách ako je Le Monde
  • aktuálne pracuje ako novinárka na voľnej nohe ako nezávislý žurnalista
  • je vydatá a má tri deti

01 - Modified: 2020-11-16 09:42:26 - Feat.: 0 - Title: Vzťahy berieme ako práčku. Namiesto toho, aby sme ju opravili, zoženieme si novú, tvrdí poradkyňa
01 - Modified: 2024-04-16 11:17:30 - Feat.: - Title: Má o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 02 - Modified: 2024-04-03 15:11:51 - Feat.: - Title: Je jeden z vás vo vzťahu nespokojný? Spoznať to môžete vďaka týmto signálom 03 - Modified: 2024-03-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Zuzana, 48 rokov: Tadeáša milovali všetky dievčatá z triedy, vrátane mňa... 04 - Modified: 2024-03-20 18:00:00 - Feat.: - Title: Pozor na ústa! Odhaľte skrytý pôvod týchto slov slovenských výrazov 05 - Modified: 2024-02-26 16:00:00 - Feat.: - Title: Nemáte s partnerom čas? Začnite praktizovať rýchle, no intenzívne milovanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 14:55