Michael SchumacherReuters
StoryEditor

Bezhraničná bezcitnosť. Známy novinár odhalil zákulisie Schumacherovej nehody

03.01.2019, 15:25
Pravdepodobne len leží v posteli a aspoň mlčky spoznáva svojich blízkych. Je výrazne pochudnutý, má ochabnuté svalstvo a vyzerá úplne inak, ako ste ho poznali z televízie aj fotografií. Teda asi.

Od osudnej nehody na lyžiach, po ktorej sa ocitol v kóme, sa na verejnosť nedostávajú žiadne relevantné správy, uvádzajú Lidovky.

"Môžete si byť istý, že je v najlepších rukách a že robíme všetko, čo je v ľudských silách, aby sme pomohli. Majte pochopenie, riadime sa Michaelovým prianím a držíme citlivé témy, akými je zdravie, v súkromí," uviedla v stredu Schumacherova rodina vo vyhlásení.

Ešte dodala, že k jeho narodeninám stránka keepfighting.ms spustí Schumacherovo virtuálne múzeum a stiahnuť sa budú dať aj špeciálne aplikácie.

Aj Ferrari, v ktorom získal päť zo svojich siedmych titulov svetového šampióna F1, otvára dnes v Maranelle výstavu venovanú jeho úspechom.

"Tešíme sa z toho a chceme z celého srdca povedať, že Michael s nami oslávi 50. narodeniny. Môže byť pyšný na to, čo dokázal, a my sme pyšní tak isto," napísala rodina.

Konkrétnejšie to nebolo, nereagovali ani na špekulácie (skôr klamstvá) britského denníka Daily Mail, ktorý nedávno tvrdil, že Schumacher už rozhodne nie je pripútaný na posteľ a nepotrebuje byť ani na prístrojoch.

Za progresom stojí nákladná liečba, ktorá rodinu stojí takmer 60-tisíc eur za týždeň. "Michael stále bojuje a bude bojovať ďalej. Všetko ostatné je osobné a je správne, že to tak zostane," povedal Jean Todt, Schumacherov šéf z Ferari a prezident Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA).

Ten sa nedávno oprel do vysielania F1 na nemeckej stanici RTL. Videl tam vraj viac reklamy než živého prenosu. O pár dní neskôr priznal, že brazílsky závod sledoval u Schumacherovcov vo Švajčiarsku. "A dúfam, že ich spolu s Michaelom ešte veľa uvidíme."

Deň, keď sa to stalo

Zároveň minulú sobotu uplynulo päť rokov od Schumacherovej nehody na lyžiach. A na osudné dni veľmi pútavo zaspomínal aj rešpektovaný britský novinár Craig Slater.

Ten si vybavil, že prvotné informácie o zdravotnom stave "Schumiho" nezneli vôbec dramaticky, avšak už po dvoch hodinách prišlo stanovisko od jeho manažérky Sabine Kehmovej, ktoré sa nieslo v oveľa vážnejšom duchu. A na druhý deň bola do nemocnice v Grenobli zvolaná tlačová konferencia.

"Nemocnica mala dve parkoviská pre zamestnancov, ktoré boli hneď zaplnené dodávkami so satelitmi. Napočítal som viac ako 30 rôznych spoločností, ktoré vysielali naživo. Boli tam štáby z Argentíny, Kanady, Nového Zélandu aj Japonska," opisuje Slater.

"Nemocnica bola zaplavená a nemohla kontrolovať, čo sa deje. Z jej hlavnej jedálne pre pacientov sa stala jedáleň pre médiá." Aj preto sa stalo, že sa jeden z "novinárov" prezliekol za kňaza a snažil sa dostať do Schumacherovej izby.

Po tomto incidente Kehmová požiadala Slatera, aby vybral desať anglicky hovoriacich štábov, ktorým poskytne vyjadrenie. Lenže keď pred ne manažérka predstúpila, obstáli ju aj "nepozvaní" a nebolo sa kam pohnúť.

"Jeden taliansky kameraman sa začal plaziť ostatným popod nohy, aby zaplnil poslednú medzierku pred ňou," uviedol Slater pre Sky Sports.

Žurnalista spomínal aj na to, aké bolo ťažké v Méribel, kde sa nehoda stala, zohnať miestnych na rozhovor. Hotelieri aj správcovia zjazdoviek sa báli, že vinou nehody slávnej osoby opadne záujem o rezort, zároveň však predavači zo športových obchodov hlásili rekordný nárast predaja heliem.

Hon na pani Schumacherovú

Najviac v pamäti mu však zostal každodenný obraz Schumacherovej manželky, ktorá prichádzala na návštevy. "V nemocnici boli pre návštevy len dva vchody. Ani pri jednom sa nedalo parkovať hneď pri vchode, pretože tam stáli sanitky. Tak Corinna Schumacherová musela každý deň vykročiť na 25 metrov dlhú cestu priamo do žiaru bleskov a svetiel."

"Je mi ťažko, keď si spomeniem na bezhraničnú bezcitnosť tých, ktorí jej bránili v ceste a strkali jej kamery do tváre."

01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 02 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 04 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia 05 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo na seba prezradili Katka a Michal? Búrajú genderové stereotypy a ich príbeh znie ako telenovela
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 01:10