Komentátor a kritik korunného princa Saudskej Arábie Mohammeda bin Salmana. Saudskoarabský novinár Chášukdží, prispievateľ amerického denníka The Washington Post, žijúci v USA zmizol 2. októbra pri návšteve konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule. Turci tvrdia, že ho zaškrtilo a rozrezalo 15-členné saudskoarabské komando, špeciálne vyslané na túto úlohu do Istanbulu. Jeho telesné pozostatky sa dosiaľ nenašli. Keďže Chášukdží kritizoval saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, existujú špekulácie, že tento faktický vodca kráľovstva nariadil jeho odstránenie, uviedlo AFP.Reuters
StoryEditor

Osobnosťou roka časopisu Time sú novinári. Spomína sa aj Kuciak

11.12.2018, 14:47
Autor:
ČTkČTkipip
Time predstavil osobnosť roka. Sú ňou novinári.

Osobnosťou roka časopisu Time sa tento rok stali novinári, ktorí sa podľa denníka postavili za pravdu a presadzovali fakty.

O titul sa delí zavraždený saudskoarabský žurnalista Džamal Chášukdží, dvaja väznení barmskí reportéri pracujúci pre agentúru Reuters alebo novinári z amerického denníka Capital Gazette, v ktorého redakcii tento rok v júni zabil strelec päť ľudí.

V časopise Time je spomínaný aj Ján Kuciak. „Štyria novinári boli zavraždení v EÚ od začiatku roka. Vo februári našla polícia telo investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu. Pár 27-ročných ľudí zastrelili v dome, v ktorom si chceli založiť svoju rodinu,“ napísal Time.

Chášukdží, ktorý písal pre americký denník The Washington Post a vo svojich textoch kritizoval saudského korunného princa Muhammada bin Salmána, bol začiatkom októbra na konzuláte svojej krajiny v Istanbule brutálne zavraždený.

Rijád dva týždne tvrdil, že novinár odišiel z konzulátu živý, neskôr ale priznal, že bol zavraždený. Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) tvrdí, že objednávateľom činu bol korunný princ.

"Statný muž so šedivou briadkou a láskavým vystupovaním sa odvážil nesúhlasiť s vládou svojej krajiny. Povedal svetu pravdu o brutalite (vlády) voči tým, ktorí by prehovorili. A bol za to zabitý," napísal dnes v úvode časopis Time o saudskoarabskom novinárovi.

Magazín okrem iného ocenil filipínsku reportérku Mariu Ressaovú, ktorá zdokumentovala protidrogové ťaženie prezidenta Rodriga Duterteho. Podľa ochrancov ľudských práv bolo počas policajných zásahov na Filipínach zabitých 12-tisíc ľudí.

Svetoznámy časopis Time pravidelne už od roku 1927 vyberá osobnosti alebo hnutia, ktoré najviac ovplyvnili správy a svet. A to bez ohľadu na to, či ide o vplyv pozitívny alebo negatívny.

V uplynulých rokoch sa sa do výberu zaradili napríklad hnutie #MeToo, Hillary Clintonová, generálny riaditeľ Amazonu Jeff Bezos, čínsky prezident Si Ťin-pching, aktivisti Black Lives Matter, či Beyoncé.

V galérii si pozrite desiatku (shortlist) Time roka 2018:

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 05 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:04