StoryEditor

Bartolomé Esteban Murillo: Začínal v dielni, no stal sa najslávnejším barokovým maliarom Španielska

29.11.2018, 10:40
Autor:
ipip
Google Doodle dnes vzdáva hold výnimočnému umelcovi Bartolomé Estebanovi Murillovi, najslávnejšiemu barokovému maliarovi Španielska.

Encyklopédia Britannica ho označuje za "pokorného, zbožného" človeka a ako najobľúbenejšieho barokového maliara 17. storočia Španielska. Charakteristický bol svojím umeleckým idealizmom a mal veľmi blízko k patrónom, medzi ktorými boli najmä františkáni a bratstvo v Seville a Andalúzii.

Bartolomé Esteban Murillo sa narodil v Seville otcovi holičovi Gasparovi Estebanovi Murillovi a Márii Peresovej ako najmladší zo štrnástich detí. Keď mal deväť rokov, prišiel o otca a rok na to zomrela aj jeho matka. Následne na to sa ho ujala teta, ktorá si ho aj s manželom, bohatým sevillským lekárom, adoptovali.

V svojich umeleckých počiatkoch sa učil od vzdialeného príbuzného, barokového maliara Juana del Castilla, no v roku 1639 odišiel do Cádizu a založil si tam nezávislú dielňu.

Medzi prvými dielami umelca bolo dielo Virgin of the Rosary (Panna ruženca), ktoré vzniklo približne v roku 1642. Toto dielo sa ešte nieslo v starodávnom štýle umelecky konzervatívneho sevilského majstra a jeho učiteľa Castilla. Spájalo v sebe taliansky manierizmus 16. storočia a flámsky realizmus.

Jeho výnimočné diela si pozrite v galérii:

Zo skromných pomerov k výnimočnému úspechu

V štyridsiatych rokoch 20. storočia Murillo odcestoval do Madridu, kde sa učil od Diega Velázqueza, jednej z vedúcich osobností španielskeho Zlatého veku a umelca, ktorý bol kedysi dvorným maliarom kráľa Filipa IV., uvádza Independent.

V Madride sa Murillo venoval štúdiu diel talianskych a flámskych maliarov, vrátane Anthonyho van Dycka a Jusepeho de Ribery. Po návrate do svojho rodiska namaľoval 11 diel pre kláštor San Francisco.

Tieto diela pomohli naštartovať jeho kariéru a zabezpečili mu prácu na nasledujúce obdobie. Začiatkom šesťdesiatych rokov minulého storočia presedlal na iný štýl, ktorý sa vyznačoval jemnejšími obrysmi.

Murillo napriek tomu, že pochádzal zo skromnejších pomerov, sa v roku 1640 oženil s majetnou Beatriz de Cabrera y Sotomayorovou.

Ideály a mysticizmus zasadený v baroku

Často mystický význam jeho subjektov riešil idealizovanou realitou jeho osobností, založených na známych ľudských archetypoch, s prirodzenými gestami a jemnými, oddanými výrazmi. Tým zobrazoval intímnu atmosféru náboženského cítenia.

Murillo mal veľa žiakov a nespočetných nasledovníkov. Jeho obrazy kopírovali a imitovali po celom Španielsku. Bol prvým španielskym maliarom, ktorého sláva sa rozšírila na európskej úrovni a až do 19. storočia bol jediným španielskym umelcom, ktorého diela žali úspech aj mimo hispánskeho sveta.

Bartolomé Esteban Murillo zomrel 3. apríla 1682 vo veku 64 rokov. Jeho diela dnes nájdeme v Múzeu del Prado v Madride, v štátnom Hermitage Museum v Petrohrade a vo Wallace Collection v Londýne.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:51