StoryEditor

Zo 140 krajín sveta uspela stredoškoláčka zo Slovenska. Jednoduchou hračkou pomáha tisícom

14.11.2018, 09:19
Autor:
redred
Za svoj prínos si prebrala prestížnu medzinárodnú cenu.

Timea Ručková napísala prácu o psychomotorickom vývine predčasne narodených detí a začala pre ne háčkovať chobotničky, ktoré im uľahčujú pobyt v inkubátore a dodávajú pocit bezpečia. Za svoju cieľavedomosť a systematickú prácu si prebrala Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) v prítomnosti olympijského víťaza Mateja Tótha.

Aj maličkosť vie urobiť veľký rozdiel. Toto pochopila aj študentka Gymnázia Angely Merici v Trnave a pustila sa do svojho malého projektu: naučiť sa háčkovať chobotničky.

Tieto malé bavlnené zvieratká totiž majú pre predčasne narodené bábätká veľký význam. Deti sa s nimi cítia bezpečnejšie a podľa britského výskumu majú vďaka chobotničkám novorodenci v inkubátore pravidelný srdcový tep a lepšie dýchajú.

DofE/Timea Ručková

Pripisuje sa to tomu, že im pripomínajú pupočnú šnúru. Majú však aj praktickejší význam, deti poťahujú chápadlá chobotníc a nevyťahujú si hadičky a infúzie, ktoré majú často zavedené.

“Háčkovanie ma naučilo trpezlivosti a snaha vyrobiť, čo najviac chobotničiek zase systematickosti,” pochvaľuje si gymnazistka svoju aktivitu v rámci DofE.

Spomedzi 140 krajín sveta vybrali stredoškoláčku zo Slovenska

Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu, ktorú si Timea 8. novembra v Bratislave prebrala z rúk olympijského víťaza Mateja Tótha, založil princ Philip manžel kráľovnej Alžbety.

Od 1956 sa doň ročne zapája 1,3 miliónov mladých ľudí vo veku 14-24 rokov v 140 krajinách sveta. Ide o personalizovaný, komplexný a pravidelný rozvoj mladých ľudí v štyroch oblastiach: rozvoj talentu, dobrovoľníctvo, šport a dobrodružná expedícia.

Program má bronzovú, striebornú a zlatú úroveň a trvá minimálne 6 mesiacov. Chobotničky, ktoré študentka z Trnavy v rámci DofE háčkovala, musia spĺňať niekoľko prísnych kritérií. Musia byť zo 100-percentnej bavlny, ktorá sa dá dokonale dezinfikovať.

DofE/Timea Ručková

​Celá iniciatíva pochádza z Dánska a Timea sa ju snažila rozšíriť aj v Trnave. Oslovila viaceré organizácie a domovy dôchodcov s ponukou, že pre nich urobí spoločné háčkovacie stretnutia.

“Nakoniec sa to podarilo v domove dôchodcov, aj keď to bolo komplikované, starší ľudia boli radi, že môžu byť takto užitoční.” A to aj napriek tomu, že im háčkovanie často komplikuje napríklad horší zrak

Timea má však plány veľké, chcela by zorganizovať deň háčkovania v Trnave a vyrobiť, čo najviac chobotníc pre malé deti.

Budúcnosť je jasná: medicína

Timea sa navyše realizovala aj inak. Pomáhala ako dobrovoľníčka počas stretnutia predčasne narodených detí, ktoré organizovalo združenie OZ Malíček a bola nadšená z pokrokov a dojímavých príbehov, ktoré mohla vidieť aj precítiť na vlastnej koži.

“Je krásne a veľmi dojemné, ako sa deti stretávali s doktormi, ktorí im zachránili život.” Lásku k deťom i tým najlepším, je cítiť z každého jej slova. Aj preto vás asi neprekvapí jej cieľ v rámci rozvoja talentu: práca o psychomotorickom vývine predčasne narodených detí, s ktorou ide zabojovať na krajské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti.

DofE/Timea Ručková

​Oslovila kvôli nej desiatky mamičiek s predčasne narodenými bábätkami a zbierala cenné dáta, ktoré v práci analyzovala. Účasť v DofE mladú gymnazistku naučila veľa, je trpezlivejšia a systematickejšia (napríklad prácu nerobila nárazovo, ale dlhodobo a viac išla viac do hĺbky, keďže sa aktivity v programe opakujú každý týždeň).

Už dokonca aj vie, čo ďalej so životom - mieri na medicínu a chce sa venovať práve predčasne narodeným deťom. “Vďaka DofE som si uvedomila, že ak viem, čo chcem, a pravidelne na tom zapracujem, dokážem čokoľvek.” A uvedomila si, že aj maličkosť, ako uháčkovaná chobotnica vie urobiť veľkú radosť.

Raketový štart programu na Slovensku

Na Slovensku si program DofE za tri roky existencie vyskúšalo vyše 3000 mladých, funguje na 163 školách a organizáciách po celom Slovensku, a to od Veľkých Levárov až po Sninu.

Slovenská národná kancelária sa dokonca stala najrýchlejšie rastúcou kanceláriu za posledné tri roky v Európe a na medzinárodnom fóre DofE v Ghane v novembri 2018 ju osobne ocenil aj britský princ Edward.

01 - Modified: 2018-11-09 10:28:19 - Feat.: 0 - Title: Slovenská gymnazistka uspela v miliónovej konkurencii. V 18-tich dosiahla to, o čom iní len snívajú 02 - Modified: 2018-11-12 13:33:08 - Feat.: 0 - Title: Z milióna účastníkov ocenili Slováka. Stredoškolák na 97 percent predpovie úspešnosť vášho biznisu
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 11:47