Reuters
StoryEditor

Michelle Obamová ostro kritizuje Trumpa: Ohrozil bezpečnosť mojej rodiny, nikdy mu neodpustím

12.11.2018, 14:36
Autor:
ČTKČTK
"Donald Trump svojimi hlasnými a bezohľadnými narážkami ohrozil bezpečnosť mojej rodiny. A to mu nikdy neodpustím," napísala v memoároch Obamová.

Donald Trump ohrozil pred rokmi svojím spochybňovaním miesta narodenia Baracka Obamu rodinu vtedajšieho prezidenta, čo Trumpovi Michelle Obamová nikdy nezabudne.

Bývalá prvá dáma to napísala vo svojej životopisnej knihe Becoming, ktorá teraz vychádza v USA a z ktorej v piatok citovala agentúra AP. Obamová v memoároch tiež kritizuje Trumpa za jeho nadradený postoj k ženám a otvorene hovorí aj o svojom manželstve.

Trump v reakcii uviedol, že Obamová za knihu dostala "veľa peňazí" a že "trocha kontroverzie" sa v takomto prípade vždy očakáva.

Zdesenie z Trumpa

V napäto očakávanej biografii, s ktorou v utorok zo svojho rodného Chicaga vyrazí na turné po Spojených štátoch, vyjadrila Obamová tiež "zdesenie", ktoré sa jej zmocnilo v novembri 2016, keď zistila, že Trump bude nástupcom jej manžela v úrade prezidenta.

Bývalá prvá dáma vo svojej knihe tiež opísala, ako sa "triasla zlosťou", keď médiá v októbri 2016 zverejnili videozáznam z roku 2005 zachytávajúci Trumpove obscénne výroky o ženách.

Trump sa na ňom vychvaľoval, čo všetko ho ženy nechávajú robiť, pretože je slávny. Obamová v knihe kritizuje aj Trumpovo nadradené správanie v predvolebnej kampani voči jeho demokratickej súperke Hillary Clintonovej. Obamová označila Trumpovo správanie v jednej z predvolebných debát za "stalking".

Trump spochybňoval, že sa Obama narodil v USA

Manželka prvého afroamerického prezidenta v dejinách USA vraj tiež Trumpovi nikdy nezabudne, ako sa v čase úradovania jej manžela snažil verejne spochybniť, že sa Obama narodil v USA.

Obama, ktorý je synom Američanky a Keňana, sa narodil na Havaji. Tam poslal Trump v roku 2011, kedy sa už netajil prezidentskými ambíciami, svojho súkromného ​​vyšetrovateľa preveriť okolnosti Obamovho narodenia.

"Bolo to celé šialené a zle mienené a sršala z toho bigotnosť a xenofóbia," píše v knihe Obamová. "Ale bolo to aj nebezpečné," dodala. Podľa nej vtedy mohol niekto nabiť zbraň a ísť do Washingtonu a ohroziť dcéry Obamovcov.

"Donald Trump svojimi hlasnými a bezohľadnými narážkami ohrozil bezpečnosť mojej rodiny. A to mu nikdy neodpustím," napísala v memoároch Obamová. Na výňatky z knihy v piatok reagoval Trump

Podľa neho dostala Obamová za knihu "veľa peňazí" a preto "sa očakáva, že bude trochu kontroverzná". "Ja zas nikdy nezabudnem (Obamovi) to, čo urobil s americkou armádou. Bola spustošená a ja som to musel napraviť," povedal v piatok podľa CNN Trump. "To, čo urobil (Obama) našej armáde veľmi ohrozilo našu krajinu," uviedol Trump.

Obe dcéry sa narodili vďaka umelému oplodneniu

Bývalá prvá dáma vo svojej knihe tiež rozpráva o tom, ako vyrástla v Chicagu a ako sa pri tom musela potýkať s rasizmom vo verejnom živote. Píše aj o tom, ako bola ohromená, keď sa stala prvou černošskou prvou dámou USA.

Priznáva však tiež, že spočiatku bola táto skutočnosť veľmi obtiažna pre jej manželstvo, keď manžel často nebol doma. 54-ročná Obamová opísala aj zoznámenie s budúcim manželom koncom 80. rokov v advokátskej firme, kde ho dostala na starosť ako stážistu.

Najskôr vraj bola skeptická, ale potom na ňu Obama urobil dojem svojím "sexy barytónom" a "zvláštnou a vzrušujúcou kombináciou pokoja a sily". Obamová opísala tiež to, ako strácala nádej, keď pred dvadsiatimi rokmi potratila.

Obe dcéry sa potom narodili vďaka umelému oplodneniu, uviedla s odkazom na knihu agentúra AP. Kniha Becoming bude oficiálne predstavená v utorok v Chicagu, kde sa Obamová v januári 1964 narodila.

Akciu bude moderovať Oprah Winfreyová. Obamová potom s knihou navštívi ďalších deväť amerických miest, vrátane Los Angeles, Washingtonu, New Yorku či San Franciska.

Desať percent z výťažku za predaj vstupeniek na tieto akcie pôjde na dobročinné účely, rovnako ako časť z predaja životopisu Obamovej aj životopisu jej manžela, ktorý má vyjsť budúci rok.

01 - Modified: 2018-11-12 07:14:54 - Feat.: 0 - Title: Člen skupiny Aerosmith skolaboval po koncerte v New Yorku
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 05 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:41