StoryEditor

Známy spisovateľ a kazateľ politikom: Namiesto pomoci smerujeme k neslobodnej spoločnosti

09.11.2018, 11:45
Autor:
ipip
Známy spisovateľ a kazateľ sa nechal odftotiť na lavičke ako bezdomovec.

Občianske združenie Proti prúdu vyjadrilo solidaritu ľuďom bez domova v Maďarsku, kde sa od polovice októbra život na ulici považuje za trestný čin. Združenie apeluje na politikov, aby namiesto represie a šírenia ľahostajnosti hľadali skutočné riešenia bezdomovectva.

„Znepokojujú nás výroky komunálnych politikov o tom, že ľudia bez domova svojou prítomnosťou obťažujú občanov, sedia na lavičkách a vozia sa v mestskej hromadnej doprave a najlepším riešením by ich bolo sústrediť na okraj mesta. Dokonca niektorí sľubujú voličom, že po ich zvolení navrhnú podobné opatrenia ako v Maďarsku,“ hovorí Sandra Pazman Tordová zo združenia.

Prostredníctvom ranného happeningu priamo na predelenej lavičke tak upozornili na hľadanie riešenia bezdomovectva.

Vladimír Šimíček

„Nájdu sa politici, ktorí by chceli vyriešiť prítomnosť ľudí bez domova v meste tak, že ich z mesta vyženú. Ale to je len prvý krok k tomu, že z nich robíme občanov druhej kategórie. Takéto výroky, ale aj napríklad predelená lavička, sú malým, ale viditeľným krokom k tomu, že zbavujeme ľudí bez domova ľudských práv, ako sa to momentálne deje v Maďarsku," odkazuje Daniel Pastirčák, spisovateľ, básnik, prozaik, esejista, výtvarník a kazateľ Cirkvi Bratskej v Bratislave.

Namiesto toho, aby sme im pomohli nájsť cestu k domovu, smerujeme k neslobodnej spoločnosti, do pekla," dodal.

„Je neľudské trestať niekoho za to, že nemá kde bývať. Represívne opatrenia nevedú k zlepšeniu života, ale šíria ľahostajnosť voči ľuďom bez domova, ktorí sa nevedia brániť,” skonštatoval Ivan Lorenc z OZ, ktorý spolupracuje aj na Národnej stratégii prevencie a riešenia bezdomovectva v Bratislave.

Viac cenovo dostupných bytov pre zraniteľných ľudí s nízkym príjmom ako sú seniori, zdravotne postihnutí, osamelé matky s deťmi a ľudia bez domova alebo na hranici chudoby, podľa Pazman Tordovej znamená pre spoločnosť menej ľudí, ktorí končia na ulici alebo na lavičkách pod našimi oknami.

Výzvu solidarity s ľuďmi bez domova v Maďarsku iniciovalo OZ a podporilo ju 14 organizácií venujúcich sa ľuďom bez domova a v núdzi.

Vladimír Šimíček

​Pri inštalácii lavičiek sa združenie inšpirovalo dielom umelkyne Sarah Ross s názvom Archisuit, ktorým spolu s umeleckou komunitou v Los Angeles odpovedala na reštriktívnu „nepriateľskú“ architektúru v meste.

Daniel Pastirčák

  • Slovenský básnik, prozaik, esejista, výtvarník a kazateľ.
  • Paralelne s literárnou tvorbou sa venuje aj výtvarnej tvorbe a okrem nej sa aj tvorbe pre divadlo.
  • Spolupracuje s rozhlasom i televíziou.
  • V roku 2004 napísal novú verziu hry o Svätej Dorote, ktorá bola uvedená v Slovenskom národnom divadle.
  • V poslednom čase sa venuje projektu výtvarných bohoslužieb, v ktorých sa výtvarná inštalácia a projekcia spája s improvizovanou hudbou a prvkami rituálu. Jedným z takýchto projektov bol Ash Wednesday podľa T. S. Eliota.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 05 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:51