StoryEditor

Slovenská gymnazistka uspela v miliónovej konkurencii. V 18-tich dosiahla to, o čom iní len snívajú

09.11.2018, 10:37
Autor:
redred
Najviac ju baví kvantová fyzika. Paulína Ulahelová, ktorá sa učila od držiteľa Nobelovej ceny za fyziku vysvetlí teóriu čiernych dier.

Len 18-ročná gymnazistka Paulína Ulahelová má na konte tri certifikáty z astrofyziky z prestížnej Australian National University. A vo štvrtok 8. novembra si preberala za dosiahnutie svojich cieľov Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) v prítomnosti olympijského víťaza, chodca, Mateja Tótha.

Program Astrophysics XSeries je séria kurzov z astrofyziky, ktoré online vyučujú prestížni lídri vrátane nositeľov Nobelovej ceny. Paulína Ulahelová je študentka z Gymnázia Jura Hronca v Bratislave a od malička ju fascinuje to, ako funguje svet.

Takže sa rozhodla, že si v rámci DofE dá v oblasti tamentu ambiciózny cieľ: absolvuje tri online kurzy v angličtine na Australian National University.

Teóriu čiernych dier vysvetlí stredoškoláčka

Učila sa teda napríklad od Briana Schmidta, vedúceho tímu, ktorý objavil temnú energiu - prácu, ktorá mu získala Nobelovu cenu za fyziku v roku 2011. Témy boli rozmanité od nevyriešených tajomstiev vesmíru, exoplanét, čiernych dier či všeobecnej kozmológie.

“Jeden kurz trvá asi dva mesiace, prednáška rieši problém z astrofyziky, počítajú sa príklady a zadáva sa domáca úloha,” vysvetľuje s nadšením stredoškoláčka, ktorá si musela veľa vecí študovať predom, keďže kurz je určený pre vysokoškolákov a predpokladá úroveň znalostí, ktoré sú na strednej nemysliteľné.

DofE

​Ale to pre ňu nebolo žiadnou prekážkou. Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu, ktorú si Paulína 8. novembra v Bratislave prebrala, založil princ Philip manžel kráľovnej Alžbety.

Od 1956 sa doň ročne zapája 1,3 milióna mladých ľudí vo veku 14-24 rokov v 140 krajinách sveta. Ide o personalizovaný, komplexný a pravidelný rozvoj mladých ľudí v štyroch oblastiach: rozvoj talentu, dobrovoľníctvo, šport a dobrodružná expedícia.

Program má bronzovú, striebornú a zlatú úroveň a trvá minimálne šesť mesiacov. A v rámci rozvoja talentu si na bronzovej aj striebornej úrovni vybrala Paulína práve astrofyziku.

Mami, ako funguje vesmír?

Pýtate sa, kde je začiatok unikátneho príbehu, ktorý píše mladá študentka? Tam, kde je objavovanie veľká zábava: v detstve. Bola totiž extrémne zvedavá. Stále kládla otázky rodičom a neskôr sama sebe: ako funguje svet, z čoho je vytvorený, aké sú tam pravidlá?

Keďže je detailistka, začala si odpovede hľadať v knihách a na internete. “Veľmi ma to všetko fascinovalo, doma sa mi kopili knihy,” spomína Paulína. Na konci základnej školy pribudol do jej detskej izby v Štúrove aj teleskop, ktorý namierila rovno na mesiac.

DofE

​Najviac ju zo všetkého baví kvantová fyzika. “Rozmieňa všetko na drobné, ide do najmenších detailov,” vysvetľuje. Svet kvantovej fyziky je podľa nej záhadný, no vysvetľuje do podrobností pravdu o našom svete spôsobmi, ktoré tak trochu spochybňujú existujúcu štruktúru zaužívaných znalostí.

Paulína chce astrofyziku študovať na The University of Edinburgh v Škótsku. Verí, že jej v naplnení tejto ambície pomôže aj ocenenie v programe DofE, ktoré je vo svete vnímané ako výhoda pri prihlasovaní sa na univerzity.

Astrofyzička, ktorá tancuje balet

Mladí ľudia sa vďaka systematickej práci na cieľoch v rámci Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu zlepšujú v time manažmente, pestujú si sebavedomie, vytrvalosť a cieľavedomosť, pomáhajú druhým, zbierajú zážitky, či sa učia práci v tíme na dobrodružných expedíciách.

Paulína sa navyše teší z ďalšieho osobného úspechu. DofE ju motivovalo k tomu, aby vystúpila zo svojej komfortnej zóny. Ako sama tvrdí, nie je spoločenský typ. Radšej si všetko naštuduje, pripraví doma.

​A keďže je program zameraný na komplexný rozvoj, musela si dať ciel aj v oblasti športu, čo pre ňu nebolo vôbec jednoduché. Vybrala si opäť netradične. S baletom začala randiť už na bronzovej úrovni DofE, pokračovala tréningu aj na striebre.

DofE

“Bola to jasná voľba, nič iné neprichádzalo do úvahy. Balet je organizovaný, s jasnými pravidlami a začalo ma to veľmi baviť,” hovorí. Ak sa nevenuje fyzike, cibrí figúry v baletných špičkách. Limity neexistujú.

Ak zamakáte

A čo ju ešte účasť v programe Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu naučila? “Ak sa k niečomu odhodlať, nič nie je nemožné,” hovorí rozhodne.

Ako príklad spomína dobrodružnú expedíciu, ktorú počas DofE absolvovala. Odchádzala s boľavým kolenom, 20 kilovým batohom a strachom, že tam... “Nakoniec som prežila,” hovorí so smiechom gymnazistka.

Prežila v prírode dve noci, prešla desiatky kilometrov, zžila sa s tímom spolužiakov a rozšírila svoje obzory.

01 - Modified: 2018-11-08 19:21:25 - Feat.: 0 - Title: Slovenskí stredoškoláci získali prestížne ceny z Británie. Za svoju výnimočnosť
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 05 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:56