StoryEditor

Slovenskí stredoškoláci získali prestížne ceny z Británie. Za svoju výnimočnosť

08.11.2018, 14:01
Autor:
redred
Slovenskí študenti si preberú zlaté medzinárodné ceny. Prvýkrát v histórii.

Chodec Matej Tóth podporil mladých Slovákov, ktorí si vo štvrtok 8. novembra prebrali Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) na historicky prvej zlatej ceremónii na Slovensku.

Programovali prediktívne ekonomické modely, nakrúcali dokumentárne filmy, organizovali konferenciu TEDxYouth Bratislava, pomáhali podávaním prvej pomoci, učili sa cudzie jazyky či aktívne behali.

To všetko popri strednej škole zvládli desiati Slováci, ktorí budú ocenení prestížnym zlatým ocenením DofE. Zo všetkých 1,3 milióna účastníkov programu, ktorí sa každoročne do programu zapájajú v 140 krajinách na celom svete, iba menej, ako tri percentá dokončí zlatú úroveň.

Medzi známych držiteľov zlatého ocenenia DofE patrí napríklad Kate Middletonová, manželka britského princa Williama alebo syn zakladateľa programu Vojvodu z Edinburghu, Princ Edward.

Zo Slovákov na zahraničnej škole získala zlato napríklad známa slovenská marsonautka, Michaela Musilová, absolvent Harwardu a šéf LEAF Academy Matej Sapák či Mária Takáčová z Google Slovensko.

Tvrdo makali dva roky. Ocení ich olympijský víťaz

V tento historický moment mladých študentov zo Slovenska ocení prezident Andrej Kiska a olympijský víťaz a jeden z najúspešnejších slovenských atlétov histórie Matej Tóth.

"Ja som nebol výrazný talent, musel som si od malička všetko oddrieť a vyrovnať sa či predčiť súperov mojou precíznosťou," vysvetľuje úspešný športovec.

Aj preto prijal pozvanie oceniť absolventov úspešného programu DofE, ktorý rozvíja charakterové vlastnosti ako cieľavedomosť, systematickosť a vytrvalosť priamo už počas školy.

Rozvíja ich dlhodobo a pravidelne. Zlatí absolventi na splnení svojich cieľov pracovali priemerne a pravidelne skoro dva roky, čo je v preklade 34 pracovných dní. Alebo napríklad množstvo času, za ktorý by ste si mohli pozrieť celú sériu Game of Thrones 4,3 krát).

DofE

​Ide o študentov z troch bratislavských škôl - Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium, 1. Súkromné gymnázium a The British International School.

Slovensko udáva celosvetový trend

Práve vytrvalosť, cieľavedomosť a schopnosť ísť si za svojimi cieľmi postupne a pravidelne sú vlastnosti, ktoré DofE priamo rozvíja. “Tento program osobne vnímam ako celoživotnú lekciu pravidelnosti. Vybudoval som si cennú rutinu. A zistil som, že človek si vie na veci zvyknúť. Vie sa cez ne prekusnúť, a tak dosiahnuť všetko, čo si na začiatku zaumienil,” vymenúva Tobiáš Winczer, jeden z prvých zlatých absolventov DofE na Slovensku.

V rámci DofE sa okrem iného venoval programovaniu prediktívneho modelu a organizoval TEDxYouth Bratislava. 
DofE funguje na Slovensku tretí rok.

Za ten čas sa doň zapojilo už vyše 3 000 mladých, viac ako 700 učiteľov a pracovníkov s mládežou a rozšíril sa do 163 škôl a centier po celom Slovensku. Navyše sa pýši titulom najrýchlejšie rastúce DofE v Európe a vo svetovom meradle patrí medzi TOP 3.

Stredoškoláčka, ktorá pomáha predčasne narodeným bábätkám

Okrem zlatých cien sa vo štvrtok ocení aj vyše 117 absolventov striebornej úrovne DofE, ktorých obdivuhodná vytrvalosť a cieľavedomosť a výnimočné ciele stoja za pozornosť.

Sú medzi nimi študenti z celého Slovenska od Bratislavy až po Svidník. Napríklad mladá gymnazistka Paulína dokázala získať certifikáty z astrofyziky na Australian National University ešte pred maturitou.

17-ročná Timea z Trnavy zase napísala prácu o psychomotorickom vývoji predčasne narodených detí a háčkuje pre ne chobotničky, ktoré im zlepšujú kvalitu živote v inkubátore. Lukáš z Gymnázia v Levoči začal dobrovoľne sprevádzať turistov v kostole v Spišskom Štvrtku.

Čo je DofE?

Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) je program, ktorý ponúka personalizovaný, komplexný a pravidelný rozvoj mladých ľudí.

Tí sa vďaka systematickej práci na svojich cieľoch zlepšujú v time manažmente, pestujú si sebavedomie, vytrvalosť a cieľavedomosť, pomáhajú druhým, zbierajú zážitky, učia sa práci v tíme na dobrodružných expedíciách.

Program má bronzovú, striebornú a zlatú úroveň a trvá minimálne 6 mesiacov. Pred vyše 60 rokmi ho založil princ Philip, manžel kráľovnej Alžbety.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 02:13