StoryEditor

Adela Vinczeová: Neprekáža mi, keď ma označujú za celebritu. Kto je pre ňu osobnosť Slovenska?

23.10.2018, 14:57
Autor:
ipip
Slováci si budú vyberať najväčšieho Slováka. K téme sa vyjadrila aj moderátorka Adela Vinczeová.

Rozhlas a televízia Slovenska štartuje so svojím ťažiskovým projektom Najväčší Slovák, ktorý je je licencovaným formátom BBC. Verejnosť bude prostredníctvom hlasovania rozhodovať o tom, ktorá slovenská osobnosť z histórie či súčasnosti si tento titul zaslúži. Producentom je Peter Núňez.

Tiso v upútavke vzbudil debatu

Budúcoročnú hlasovaciu fázu bude sprevádzať desiatka večerov, každý bude o jednej osobnosti z top desiatky. Každá z nich bude mať svojho obhajcu z radov verejne známych ľudí z rôznych oblastí. Hlavným moderátorom bude spisovateľ Štefan Chrappa.

Reláciu budú sprevádzať odborné diskusie. Viac o projekte sa dozviete v článku M. R. Štefánik víťazom novinárskeho hlasovania. Kto sa stane Najväčším Slovákom, rozhodne celé Slovensko.

Prítomných zástupcov médií zaujala aj postava Jozefa Tisa. "Jeho meno stále rezonuje a ešte sme sa neodhodlali k tomu (ako Slováci, pozn. red.), aby sme jeho meno odkryli. Nechceme pred ním zatvárať oči. Myslím si, že tento človek sa v ankete objaví," komentoval jeho výber do upútavky riaditeľ televíznych programových služieb RTVS Marek Ťapák.

"Verím, že to neostane len pri Tisovi," doplnil Peter Núňez. "Lebo ja som migrant a miešanec. Som si však istý, že ako Slovensko sme veľmi vyspelá spoločnosť, ktorá nemá predsudky."

Sú osobnosti Slovenska naozaj osobnosťami?

Druhým z moderátorov nového projektu je Adela Vinczeová. Tá pre HN prezradila aj to, aké vlastnosti by mal mať človek označovaný za osobnosť.

"Myslím si, že osobnosť je niekto, kto má prirodzenú charizmu, niekto, kto dokáže vplývať na ľudí, a to je asi všetko. Už ďalej nehodnotím, či je to pozitívne alebo negatívne, také - onaké, pretože to je už subjektívny pohľad."

RTVS

"Ja to nechcem posudzovať, pretože mi to neprináleží. Myslím si, že osobnosťou sú aj ľudia, ktorí možno vôbec nie sú verejne známi. Myslím si, že moja mama je osobnosť," hovorí Vinczeová.

"Mne napríklad neprekáža, keď ma niekto nazve celebritou. To vyplýva aj z nejakého pohľadu alebo definície slovníka cudzích slov. Takže to nie je o tom, že ako si tých ľudí nazveme, ale čo k nim cítime a aký máme z toho pocit."

Za osobnosť ona osobne považuje športovca Mateja Tótha, ktorého označila za "čistého človeka, ktorý okrem iného aj reprezentuje Slovensko aj v zahraničí."

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 05 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:04