StoryEditor

Farebný Benetton: Búral predsudky a čiernobiely svet, v ktorom zakotvil ako impérium

23.10.2018, 13:20
Autor:
tasrtasr
Benettonovci sa vyšvihli medzi najbohatšie rodiny v Taliansku a na trhu zakotvili jednoduchými strihmi a farbami.

Gilberto Benetton, ktorý so svojimi tromi súrodencami založil taliansku odevnú firmu Benetton, známu viacerými kontroverznými kampaňami, zomrel v pondelok večer v severotalianskom mestečku Treviso vo veku 77 rokov na následky nezvyčajnej choroby.

Gilberto Benetton sa narodil 19. júna 1941 v meste Treviso. Bol jedným zo súrodencov prosperujúcej talianskej spoločnosti Benetton, ktorej príbeh sa začal písať v 50. rokoch 20. storočia v jeho rodnom meste.

Flickr

Benetton zakotvil na trhu jednoduchými strihmi a farbami

Benettonovci sa vyšvihli medzi najbohatšie rodiny v Taliansku. Ich Benetton Group je v súčasnosti aktívna v 120 krajinách, kde prevádzkuje vyše 6-tisíc obchodov. Rodina má rôzne aktivity a každý zo súrodencov vlastní majetok okolo troch miliárd dolárov.

Najaktívnejší zo súrodencov je Luciano Benetton. Krátko po skončení vojny rozbiehal predaj pletených svetrov, ktoré vyrábala jeho sestra Giuliana. Jednoduché módne strihy a pestré farby si okamžite našli svojich zákazníkov.

Luciano bol obchodný stratég a v predaji sa mu darilo. V súčasnosti svetoznámu firmu oficiálne založili so sestrou v roku 1965 a pribrali aj ďalších dvoch súrodencov Gilberta a Carla.

Už v 80. rokoch 20. storočia začala rodinná spoločnosť ako jedna z prvých v Európe propagovať franchising. Rozširovala sortiment – k vlneným výrobkom pridávali výrobky z bavlny a denimu, neskôr hodinky, módnu obuv a klenoty.

Flickr

​Súrodenci v roku 1981 založili finančný holding Edizione. O tri roky neskôr vznikla značka United Colors of Benetton. Pod jej reklamnú kampaň sa podpísal kontroverzný Oliviero Toscani. Spojením jeho talentu a firemnej odvahy vzniklo duo, ktoré za krátky čas spoznal celý svet.

Poburovali rasovo a aj nábožensky

Počas ich 18-ročnej spolupráce dokázali United Colors of Benetton pobúriť mnohých a tým firmu zviditeľniť. Čierna matka dojčiaca biele dieťa popudila krajiny, ktoré trpeli pod otroctvom a kolonializmom.

Mních bozkávajúci mníšku zase zdvihol vlnu protestov v samotnom Taliansku. Rodina sa niekoľko rokov venovala automobilovým pretekom F1 a mala basketbalový a ragbyový tím.

Flickr

​Okrem týchto aktivít vlastní podiely u prevádzkovateľa diaľnic Autostrade a v reťazci reštaurácií a kioskov Autogrill. Investuje aj do hotelového priemyslu. Majitelia značku Benetton prepožičiavajú aj bytovým doplnkom a parfumériám.

Rodina investovala do letísk a má akcie firmy Getlink SE, ktorá prevádzkuje podmorský tunel medzi Britániou a Francúzskom. Po nedávnej tragédii pádu mosta v Janove sa rodina Benettonovcov stala terčom hnevu talianskej verejnosti aj samotných politikov, ktorí ju z pádu mosta vinia.

​Firma však obvinenia odmieta a čaká na výsledky vyšetrovania. V posledných rokoch rodinná firma čelí podľa analytikov kríze v samotnej kreativite a o priazeň zákazníkov musí intenzívnejšie bojovať s ďalšími úspešnými značkami.

01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 03 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 04 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 05 - Modified: 2024-04-04 08:10:11 - Feat.: - Title: Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 01:33