Donald TrumpReuters
StoryEditor

Nepoučiteľný idiot s inteligenciou školáka, píše o Trumpovi známy reportér v novej knihe

06.09.2018, 13:47
Autor:
ahaahaČTKČTK
"Je to idiot. Nemá zmysel snažiť sa ho o čomkoľvek presvedčiť, " predniesol podľa Woodwarda na adresu prezidenta USA personálny šéf Bieleho domu John Kelly.

Donald Trump je nepoučiteľný tvrdohlavý človek s inteligenciou školáka. Aspoň tak prezidenta USA vidia zamestnanci Bieleho domu, píše v novej knihe o zákulisí Trumpovej administratívy slávny reportér Bob Woodward, uvádza iDnes.cz.

Okrem iného v nej píše, že Trump chcel nechať zlikvidovať sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Kniha nazvaná Fear: Trump in the White House (Strach: Trump v Bielom dome) vznikla na základe desiatok rozhovorov s ľuďmi pracujúcimi v prezidentovom blízkom okolí.

Woodward podľa denníka The Washington Post opisuje atmosféru v Bielom dome ako "administratívny puč" či "nervové zrútenie" prezidentovho úradu. Minister obrany James Mattis napríklad podľa knihy prirovnal Trumpovo porozumenie  k "žiakovi piatej alebo šiestej triedy".

"Je to idiot. Nemá zmysel snažiť sa ho o čomkoľvek presvedčiť. Je úplne vykoľajený," predniesol zase podľa Woodwarda personálny šéf Bieleho domu John Kelly počas jednej zo schôdzok zamestnancov prezidentského úradu.

"Ani neviem, prečo sme tu. Je to najhoršia práca, akú som kedy robil," dodal. V máji 2017 zasa Trump šéfa Pentagonu údajne tlačil do toho, aby nechal zlikvidovať Bašára Asada.

Trumpa vtedy rozhorčil údajný chemický útok v sýrskom Cháj Šajchúne. "Zabite ich (nepublikovaný vulgárne výraz) veľa," povedal Trump Mattisovi. Ten sa po stretnutí s prezidentom zveril svojmu poradcovi, že nič také nemieni urobiť. Američania nakoniec Asada potrestali strelami Tomohawk, ktorými zničili jednu z jeho základní.

Ukradnuté dokumenty

Woodward v minulosti dvakrát získal Pulitzerovu cenu a spolu s kolegom Carlom Bernsteinom stál pri prezradení aféry Watergate vedúcej k pádu prezidenta Richarda Nixona v roku 1974.

Vydanie diela s 448 stránkami plánuje na budúci utorok, najšťavnatejšie pasáže knihy ale zverejnili americké médiá už teraz. Jeho najnovšie dielo vyletelo na prvé miesto v sekcii nových publikácií internetového kníhkupectva Amazon.

Jedna z pasáží diela opisuje snahu niektorých zamestnancov zabrániť tomu, aby prezident podpísal nežiaduce dokumenty. Napríklad bývalý ekonomický poradca Gary Cohn jedného dňa našiel na prezidentovom stole návrh dokumentu s Trumpovým podpisom a ktorý vyviazal Spojené štáty zo zásadnej obchodnej dohody s Južnou Kóreou.

Prezidentovi ľudia mali strach, že zrušenie zmluvy ohrozí schopnosť USA okamžite reagovať na jadrovú hrozbu zo strany Severnej Kórey. "Ukradol som ho zo stola," povedal podľa knihy Cohn o dokumente jednému zo svojich známych.

Podobne sa v niekoľkých prípadoch zachoval bývalý personálny tajomník Rob Porter. Ten odhadol, že tretinu svojho pracovného času trávil tým, že sa snažil Trumpa odradiť od nebezpečných nápadov.

Kniha sa venuje tiež zásadnému súčasnému Trumpovmu problému, ktorým je vyšetrovanie údajnej ruskej spolupráce s jeho volebným tímom. Prezident je podľa svojich ľudí touto kauzou doslova posadnutý a vyvoláva v ňom zlosť a paranoidné reakcie.

Jeho niekdajší osobný právnik John Dowd sa podľa knihy tento rok v januári pokúsil Trumpa pripraviť na možný výsluch u zvláštneho vyšetrovateľa Roberta Muellera. "Toto je prekliaty výmysel," povedal podľa knihy Trump o obvineniach zo spolupráce s Rusmi na začiatku skúšobnej lekcie.

"Ja nechcem vypovedať," vyhlásil údajne po pol hodine rozhovoru s Dowdom, ktorý sa ho snažil pripraviť na možné Muellerove otázky.

"Totálne kraviny"

Biely dom sa proti novej knihe ostro ohradil. Trump na Twitteri Woodwarda obvinil, že si citáty Kellyho a Mattisa vymyslel. Naznačil, že Woodward je platený demokratmi a publikáciu knihy načasoval tak, aby poškodila republikánov pred voľbami do Kongresu.

"Ich citáty (Kellyho a Mattisa) sú vymyslené podvody a pasca na verejnosť," napísal. "Je to len ďalšia zlá kniha," povedal šéf Bieleho domu konzervatívnemu webu The Daily Caller.

Denník The Washington Post, pre ktorý Woodward po desaťročia pracuje, zároveň zverejnil prepis telefonického rozhovoru medzi Trumpom a autorom. Novinár v ňom vyjadruje poľutovanie, že sa mu s prezidentom pred dokončením knihy nepodarilo dohovoriť rozhovor, hoci oslovil "asi šesť ľudí" v Bielom dome.

Trump hovorí, že sa k nemu žiadosť o interview nedostala. "Viete, že som k vám veľmi otvorený. Myslím, že ste boli vždy férový. Uvidíme, čo sa stane," povedal prezident.

Mattis vo vyhlásení Woodwardovu knihu kritizoval ako exemplár "jedinečného washingtonského druhu literatúry". Negatívne výroky na adresu Trumpa vraj nezazneli od neho, ani od kohokoľvek iného v jeho prítomnosti.

Kelly podľa agentúry Reuters označil obsah knihy za "totálne kraviny". Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová povedala, že dielo "nie je nič viac, než vykonštruované príbehy, mnohé od bývalých nespokojných zamestnancov", ktorí sa snažia vrhnúť na prezidenta zlé svetlo.

Pasáž o atentáte na Asada potom spochybnila tiež americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová; o niečom takom vraj hlavu štátu nikdy hovoriť nepočula.

01 - Modified: 2024-04-11 15:04:51 - Feat.: - Title: Posledný prejav vzdoru. Navaľnyj spísal pred smrťou pamäti, podľa jeho ženy a nakladateľa vyjdú v októbri 02 - Modified: 2024-03-06 10:09:35 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, ako dobre sa vyznáte v EROTICKEJ literatúre 03 - Modified: 2024-01-07 10:04:51 - Feat.: - Title: Zelenskyj žil na začiatku vojny v kryte o starom chlebe a konzervách, opísal novinár vo svojej knihe 04 - Modified: 2023-12-22 09:30:49 - Feat.: - Title: Adam Sandler si zahrá kozmonauta z Čiech. Bude to nový sci-fi hit na Netflixe? 05 - Modified: 2023-12-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Záchranár Marek Dvořák: Práca mi tep nezvyšuje. Žijem si svoj sen a robím svoj koníček
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:23