StoryEditor

Mal talent zaťať do živého, na konci svojej žiarivej púte sa ocitol v tme. Slovensko sa rozlúčilo so Stanom Dančiakom

13.08.2018, 10:50
Autor:
redredTASRTASR
Komediálny talent, pohotová improvizácia a dynamický prejav. Takto si budeme pamätať herca Stana Dančiaka.

Posledná verejná rozlúčka s populárnym hercom a zabávačom bola v Slovenskom národnom divadle. Vystúpili mnohí jeho kolegovia, ktorí spomínali na jeho komediálny talent a úlohy, ktoré stvárnil Stano Dančiak v televízii aj v divadle.   

Ako prvý predniesol pred smútočným zhromaždením prejav riaditeľ Činohry SND Michal Vajdička. "Mal talent zaťať do živého, vďaka čomu sa neraz ocitol aj na čiernej listine moci. Je mi ľúto, že zákerná choroba a pribúdajúce problémy spôsobili, že sa musel utiahnuť do súkromia." 

Pozrite si fotografie z rozlúčky v SND: 

​Na poslednú rozlúčku prišli viacerí jeho kolegovia, politici a ďalšie osobnosti verejného života. "Mal talent prepašovať do textu repliku, ktorá sa týkala aktuálnej spoločenskej situácie," povedal Vajdička. 

"Na konci svojej žiarivej púte si sa ocitol v tme. No koľko zdrojov svetla si zažal počas svojho života? Je tu dnes smutno. Ale práve v súvislosti so Stanom zostáva aj mnohé, z čoho sa radovať," povedal jeho herecký kolega Martin Huba. 

"Vždy som bol súčasne aj tvojim divákom, veď kto by mal silu ujsť si to svetlo, ktoré si na nás míňal. Dovoľ konštatovať, že tá tvoja záverečná tma nám divákom aj kolegom, svieti v takej intenzite ako v časoch, kedy si to svetlo rozdával, spi sladko," doplnil. 

Aj Dušan Jamrich poďakoval Dančiakovej manželke za lásku a starostlivosť, ktorú mu dlhé roky prejavovala. "Stano, tvoj príbeh je pre mňa školou, ako si zachovať optimizmus aj v ťažkej životnej situácii." 

"Pre nás, čo sme ťa poznali, a je nás veľa, odchádzaš nezabudnuteľný, zbohom. A dovidenia," povedal Jamrich. 

Božidara Turzonovová pripomenula, ako veľmi chýbajú Dančiakove salvy smiechu, jeho historky so skvelou pointou. "Stanko, ty si sa nikdy nesnažil robiť dojem dôležitej osobnosti, bol si vždy kamarát. Ľudia komikov milujú, lebo im pomáhajú žiť a dodávajú im iskru do života. Dívaj sa zhora, lebo teraz vidíš omnoho viacej ako my."

TASR - Pavel Neubauer

Stano Dančiak zomrel 4. augusta vo veku 75 rokov. 

Svojich priaznivcov si získal na divadelných doskách, ale aj v množstve filmov. Z jeho bohatej filmografie možno spomenúť historickú snímku Skrytý prameň (1973), kultovú komédiu Sebechlebskí hudci (1975), životopisnú drámu Svědek umírajícího času (1990), film Rivers of Babylon (1998) alebo drámu Dážď padá na naše duše (2002).

​Na televíznych obrazovkách zaujal v tituloch Jožko Púčik a jeho kariéra (1983), Veľká rošáda (1988), Rozmar starej dámy (1990), Pod vládou ženy aj na svitaní (1993) či Kráľovská hra (1999).

S Mariánom Zednikovičom vytvoril nezabudnuteľnú dvojicu v minigroteskách Lord Norton a sluha James. Zahral si v mnohých seriáloch a bol výrazným dabingovým hercom.

01 - Modified: 2018-08-06 07:35:50 - Feat.: 0 - Title: „Bez súcitu, prosím." Dančiak bol perfekcionista, ktorý miloval diváka
01 - Modified: 2018-08-05 11:55:54 - Feat.: - Title: "Svojím osudom nikoho nezaťažoval, nikdy sa nesťažoval." Osobnosti reagujú na úmrtie Stana Dančiaka 02 - Modified: 2018-08-06 07:35:50 - Feat.: - Title: „Bez súcitu, prosím." Dančiak bol perfekcionista, ktorý miloval diváka 03 - Modified: 2018-08-16 12:04:08 - Feat.: - Title: Zomrel známy slovenský herec Stanislav Dančiak
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 23:52