Flickr
StoryEditor

Andy Warhol: Mal slovenské korene, no tvrdil, že pochádza odnikadiaľ. Láska k peniazom mu vyniesla milióny

08.08.2018, 08:57
Autor:
ipiplezolezo
Najväčším unikátom tvorby Andyho Warhola je sám Andy Warhol.

Pred pár dňami by sa Andy Warhol dožil 90 rokov. Slováci si tohto amerického umelca privlastnili ako svojho rodáka, no v skutočnosti toho o našej krajine vedel málo. Narodil sa v Pittsburghu a tvrdil, že pochádza „odnikadiaľ“.

Bol nielen umelcom, ktorého tvorba fascinuje aj 31 rokov po smrti, ale aj inšpiratívnym obchodníkom. „Byť dobrým v biznise je najfascinujúcejším druhom umenia. Zarábať peniaze je umenie, pracovať je umenie a dobrý biznis je najlepším umením,“ hovoril Warhol.

„Na trhu s umením sa objavujú aj diela z jeho študentských čias, ktoré nie sú presne datované. V kontexte jeho popartovej tvorby bolo však jedno z prvých a najznámejších diel séria Campbellových polievok, ktorá bola zaradená k trom najrevolučnejším dielam 20. storočia,“ hovorí riaditeľ Múzea moderného umenia Andyho Warhola Martin Cubjak.

Čísla o predajoch jeho diel hovoria jasnou rečou – aj 31 rokov po smrti patrí k najpredávanejším umelcom všetkých čias. Okrem toho nakrúcal filmy, má ich na konte vyše 60. Bol aj talentovaným skladateľom a producentom, písal knihy a veľa fotografoval.

Prečítajte si celý rozhovor s riaditeľom Múzea moderného umenia Andyho Warhola, Martinom Cubjakom:

Koľko diel Andyho Warhola má v držbe Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach?

V Múzeu sú diela, ktoré vlastní samotné múzeum, potom sú diela zapožičané od súkromných zberateľov, ktorých je väčšina, od spoločnosti Andyho Warhola, artefakty a dokumenty zapožičané múzeu samotnou rodinou Andyho Warhola z USA.

V expozíciách je v súčasnosti 270 diel Andyho Warhola a stovka diel od iných pop-artových či street-artových umelcov, ktorí boli priateľmi Andyho Warhola alebo sa priamo hlásia k jeho tvorbe.

Aká je ich odhadovaná cena a ktorý z nich sa považuje za najdrahší?

Cena diel sa pravidelne mení vzhľadom na to, že Andy Warhol je v súčasnosti najpredávanejším umelcom na svete, podľa štatistík aj najúspešnejším umelcom vôbec pred Picassom.

Preto sa diela vystavené v múzeu prehodnocujú vzhľadom na aktuálny vývoj trhu s umením. Odhadovaná suma je okolo 6 až 7 miliónov eur. K najdrahším patrí plátno Dollar Sign, ktorého trhová hodnota je okolo 700 tisíc dolárov (606 428 eur), portfólio Campbell's Soup s hodnotou cez 800 tisíc dolárov (693 060 eur), a k vzácnym a hodnotným patria portfólia Vládnucich kráľovien, ktorých spoločná hodnota je cez 600 tisíc eur.

Koľko diel celkovo vytvoril Andy Warhol za svojho života?

Andy Warhol bol veľmi produktívnym umelcom a dodnes sa aktualizujú súborné katalógy jeho diel. Jeho tvorba mala multimediálny charakter, okrem výtvarných diel bol tiež filmovým tvorcom, fotografom, manažérom rockových kapiel, autorom divadelných hier či televíznej show.

Jadrom jeho tvorby však boli limitované grafické diela, ktoré tvoril technikou sieťotlače. Po jeho smrti bolo zdokumentovaných viac než 4100 diel na plátne, 5100 kresieb, cez 19 tisíc sieťotlačových diel, 66 500 fotografií, 60 filmov a viac než 500 takzvaných screen testov, krátkych filmových experimentálnych spotov.

Zaujímavosťou je tiež, že Andy Warhol začal od roku 1973 až do svojej smrti do roku 1987 vytvárať koncept takzvaných Time Capsule.

Do krabíc dával rôzne predmety každodenného života, ako napríklad noviny, korešpondečné listy, rôzne suveníry, letenky, pokladničné bloky, osobné veci, ktoré po ich naplnení uzavrel, označil dátumom a odložil. Je ich viac než 600 a ešte dnes sa postupne otvárajú a dokumentujú.

Aké bolo jeho prvé dielo?

To je ťažké odpovedať, keďže na trhu s umením sa objavujú aj diela z jeho študentských čias, ktoré nie sú presne datované. V kontexte jeho pop-artovej tvorby bolo však jedno z prvých a najznámejších diel séria Campbellových polievok, ktorá bola zaradená k trom najrevolučnejším dielam 20.storočia popri Duchampovom Pisoári a Picassových Avignonských slečnách.

Sú nejaké obrazy, v ktorých sa premietajú aj jeho korene na Slovensku?

Andy Warhol bol inšpirovaný východobyzantskou kultúrou, ktorú dobre poznal najmä vďaka jeho mame Júlii. Z nej výrazne čerpal aj spôsob, ktorým vytváral svoje portfóliá.

V nich sa opakuje motív v rôznych farebných variáciách a je akýmsi importom pozadia toho, ako videl Andy Warhol ikony a ikonostas v grécko-katolíckom kostole, ktorý pravidelne so svojou mamou navštevoval.

V pred pop-artovom období napríklad vytvoril niekoľko kresieb s motívmi anjelov. Keď bol malým chlapcom, jeho mama mu často hovorila rôzne príbehy o živote v Mikovej, napríklad ako išli do lesa na huby a namiesto húb našli lebku vojaka.

Andy Warhol si tieto lebky kreslil do svojho zápisníka a neskôr sa cez tému smrti k týmto lebkám vracal a zobrazoval ich vo svojich výtvarných dielach.

V čom sú podľa vás najväčšie unikáty tvorby a práce Andyho Warhola?

V samotnej osobnosti Andyho Warhola - v tom ako žil, ako tvoril, ako sa správal, akú auru okolo seba vytvoril. Ako dokázal na začiatku 60-tých rokov odlúpiť z umenia jeho dovtedy ezoterickú povahu a naservíroval umenie na jedálenský stôl americkej spoločnosti tak geniálne, že hranica medzi banalitou, konzumnosťou, jednoduchosťou a vážnosťou bola posunutá do úplne novej roviny akceptácie.

Andy Warhol predovšetkým nastavil zrkadlo spoločnosti a dal ľuďom to, čo im bolo blízke v kontexte každodennosti. Samozrejme, aj keď jeho diela pôsobia na prvý pohľad zrozumiteľne a jednoducho, za každým jedným je však logická štruktúra toho, čo tým Warhol chcel povedať.

A preto u mňa platí, že najväčším unikátom tvorby Andyho Warhola je sám Andy Warhol.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 21:59