REUTERS/Danny Moloshok
StoryEditor

Populárny americký šéfkuchár spáchal samovraždu

08.06.2018, 13:56
Autor:
lezolezo
Anthony Bourdain bol talentovaným rozprávačom a spisovateľom. Preslávil sa hlavne ako televízny šéfkuchár.

Správu potvrdila spoločnosť CNN, pre ktorú Bourdain dlhé roky pracoval. Mal 61 rokov. "S mimoriadnym smútkom môžeme potvrdiť smrť nášho priateľa a kolegu Anthonyho Bourdaina," uviedla CNN dnes ráno vo svojom vyhlásení.  Bourdain mal 61 rokov. 

"Jeho láska k veľkému dobrodružstvu, novým priateľom a dobrému jedlu, nápojom a pozoruhodným príbehom z neho robili jedinečného rozprávača, jeho talent nás nikdy neprestane ohromovať a veľmi nám bude chýbať. Naše modlitby sú v týchto ťažkých chvíľach s jeho dcérou a rodinou," píše sa na stránke. 

Bourdain bol vo Francúzsku, kde pracoval na novej epizóde svojej šéfkuchárskej série "Parts unknown" pre CNN. Jeho blízky priateľ, francúzsky kuchár Eric Ripert ho našiel mŕtveho v hotelovej izbe. Portál CNN potvrdili, že spáchal samovraždu. 

Bol majstrom remesla

Preslávil sa ako kuchár aj ako televízna hviezda. Portál Smithsonian ho raz nazval "originálnou rockovou hviezdou" kulinárskeho sveta. 

Varil v mnohých newyorských reštauráciách, napríklad v  Supper Club, One Fifth Avenue, Sullivan's. Ako šéfkuchár viedol známy podnik Brasserie Les Halles na Manhattane s pobočkami na Miami, vo Washingtone a Tokiu.

V roku 1999 napísal článok the New Yorker "Nejedzte skôr ako si toto prečítate," z neho potom vznikla najpredávanejšia kniha roku 2000. Prostredníctvom svojich televíznych relácií pomáhal divákom premýšľať o jedle a zdravom životnom štýle, obhajoval menšiny a bojoval za lepšie pracovné podmienky pre zamestnancov reštaurácií. 

Jeho program "No reservations" na programe Travel Channel získal dve ceny Emmy a viacero ďalších nominácií. 

Varil v mnohých newyorských reštauráciách, napríklad v  Supper Club, One Fifth Avenue, Sullivan's. Ako šéfkuchár viedol známy podnik Brasserie Les Halles na Manhattane s pobočkami na Miami, vo Washingtone a Tokiu.

V Spojených štátoch amerických sú samovraždy stále väčším a väčším problémom. Americké centrum pre prevenciu chorôb iba včera zverejnilo prieskum, podľa ktorého sa v USA výrazne zvýšil podiel samovrážd. V 25 štátoch USA zaznamenali nárast až o tridsať percent. 

01 - Modified: 2018-06-06 08:04:04 - Feat.: 0 - Title: Svet módy a kultúry ochromili v priebehu jedného dňa dve tragické úmrtia
01 - Modified: 2018-06-12 09:25:59 - Feat.: - Title: Túto pieseň U2 venovali na koncerte šéfkuchárovi Bourdainovi. A nielen jemu
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 09:57