YouTube
StoryEditor

Muži sú vhodnejšími vodcami. Preto sa musia vzchopiť a konečne dospieť, tvrdí kontroverzný intelektuál

29.05.2018, 00:01
"Je to akoby sme študentom premietali ukážky z Hitlerovho prejavu," povedala univerzita na adresu jednej z jeho prednášok.

Odporcovia politickej korektnosti ho zbožňujú, ľavicoví liberáli nad jeho argumentami škrípu zubami. Kanadský psychológ Jordan Peterson sa v poslednej dobe stal duchovným vodcom tradicionalistov, ktorých znervózňuje smerovanie západnej spoločnosti, píše iDnes.cz.

Podľa zámorských médií je jedným z najvplyvnejších intelektuálov súčasnosti. Hovorí sa o tom od prekvapivého víťazstva Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. Politické boje dnes nerozhoduje ekonomický program, ale citlivé otázky identity a kultúrnych a spoločenských hodnôt.

Amerika je hlboko rozdelená a tlač píše o "kultúrnych vojnách". Na jednej strane barikády stoja stúpenci tradičnej rodiny, na druhej bojovníci za práva sexuálnych menšín. Majitelia strelných zbraní stoja proti aktivistom za intenzívnejšiu kontrolu.

Odporcovia potratov proti stúpencom plánovaného rodičovstva. Feministky proti konzervatívcom, považujúcim MeToo za hon na čarodejnice. V radoch kultúrnych konzervatívcov nedávno zaujal popredné postavenie 55-ročný profesor psychológie z Kanady, ktorý pôsobí trochu staromódnym dojmom, ale svojimi názormi dokázal strhnúť státisíce ľudí.

Jeho hlavné posolstvo znie jednoducho: západná spoločnosť v mene pokroku pácha samovraždu. A Jordan Peterson má návod, ako rozklad zastaviť. "Musíme opäť oprášiť svoje staré hodnoty a riadiť sa nimi," povedal denníku The New York Times.

"Nemienim používať jazyk, ktorým z hĺbky duše pohŕdam"

Ešte pred dvoma rokmi bol Peterson celkom neznámy profesor psychológie na torontskej univerzite. Jeho sláva sa zrodila vo chvíli, keď sa v Kanade začalo debatovať o zákone na ochranu rodovej identity proti diskriminácii.

Peterson v tej chvíli prejavil obavu, že jeho študenti si kvôli zákonu budú môcť vyberať, akými zámenami chcú byť oslovovaní. Predstavu, že si od vlády nechá vnútiť politicky korektné neologizmy a žiaka bude vyvolávať zámenom "oni" alebo neexistujúcom slovom "zo" rozhorčene odmietol.

"Nemienim používať jazyk, ktorým z hĺbky duše pohŕdam. Koniec debaty!", vyhlásil pred dvoma rokmi na jednej zo svojich prednášok a označil to za ohrozenie slobody slova. Jeho postoj na akademickej pôde vyvolal búrku.

Dekan ho pokarhal, radikálni študenti proti nemu usporadúvali demonštrácie. Iného pedagóga, ktorý jednu Petersonovu prednášku premietal študentom, škola potrestala s odôvodnením, že to je ako keby "púšťal ukážky z Hitlerovho prejavu".

"Kopol som do osieho hniezda, a to v tú najpríhodnejšie dobu," zaspomínal neskôr Peterson. Konfrontácie so svojimi vášnivými odporcami sa nebál, dokonca ich vyhľadával. Videá z týchto diskusií sa stali hitom YouTube.

"Čo vám dáva právo urážať transgender osoby?" Spýtala sa ho vlani v novembri redaktorka britskej televízie. "A čo dáva právo vám urážať ma?" - ohradil sa Peterson a zatiaľ čo sa zaskočená novinárka snažila spamätať, víťazoslávne povedal: "Cha! Dostal som vás!"

Spomínaný rozhovor si pozrite na videu:

Proti neomarxismu

Sláva profesora s vášnivou dikciou sa rýchlo rozšírila aj za hranice Kanady. Konzervatívne kruhy v ňom našli racionálneho muža vedy, ktorý sa neohrozene postavil hystérii politickej korektnosti.

Magazín The New Yorker dokonca píše, že rodák z Edmontonu je dnes jedným z najvplyvnejších intelektuálov v anglosaskom svete. Meno Peterson plní koncertné haly, jeho dlhé prednášky sledujú na internete státisíce ľudí.

Len na príjmoch z YouTube dnes zarába asi 80 tisíc dolárov mesačne (69 tisíc eur). A jeho posledná kniha 12 pravidiel pre život. Protiliek proti chaosu sa zaradila medzi najväčšie bestsellery tohto roku.

Milovník Junga, Nietzscheho a Dostojevského považuje za najväčšie nebezpečenstvo západnej spoločnosti ľavicových liberálov.

V skratke zhrnuté: dejiny ekonomickú teóriu marxizmu odsúdili k neúspechu, a preto novodobí marxisti infiltrovali vzdelávací systém s cieľom rozložiť západné hodnoty svojimi ideálmi ako sú napríklad práva sexuálnych menšín.

"Postmoderní neomarxisti" sú podľa Petersona takí posadnutí myšlienkou rovnosti a bojom proti skutočnému aj fiktívnemu útlaku, že sa sami stávajú utláčateľmi. Vo svojej zaslepenej snahe zlepšiť spoločnosť ničia prirodzenú hierarchiu a západnú civilizáciu privedú k zániku.

Chlapci trpia

Niet divu, že na jeho prednáškach prevažujú bieli muži, ktorí majú dnes často pocit, že sa stávajú ohrozeným druhom. "Duch maskulinity čelí útoku. To je úplne jasné," vysvetlil Peterson redaktorke The New York Times, ktorá ho navštívila v jeho torontskom dome vyzdobenom sovietskymi propagandistickými plagátmi a drevorezbami indiánskeho kmeňa Kvakiutlov.

"Chlapci v modernom svete trpia," píše Peterson vo svojej knihe, ktorej sa predalo už viac ako 1,1 milióna výtlačkov. Ponúka tak svoj pohľad na problém, o ktorom hovoria aj feministky.

Zatiaľ čo ženy v posledných päťdesiatich rokoch dostali šancu vymaniť sa zo svojich tradičných rolí, muži stále žijú v okovách zastaraných predstáv o tom, ako sa majú chlapi správať.

Podľa Petersona je však kríza moderného muža spôsobená práve snahami "kultúrnych marxistov" zbúrať staré poriadky. "Ľudia, ktorí sa domnievajú, že naša kultúra je opresívnym patriarchátom, si odmietajú priznať, že by súčasná hierarchia mohla byť založená na schopnostiach," obhajuje myšlienku, že muži sú k vedúcemu postaveniu biologicky lepšie vybavení.

Vzchop sa, človeče

Ako môže moderný muž kríze maskulinity čeliť? "Konečne dospejte, prijmite zodpovednosť za svoje správanie a snažte sa žiť čestný život," zhŕňa Peterson svoje posolstvo. Vo svojom bestselleri mužom napríklad radí, aby sa nehrbili, upratovali svoju izbu, neklamali a v diskusii sa snažili čo najpresnejšie vyjadriť svoje myšlienky.

"Vzchop sa, človeče," znie Petersonova strohá otcovská rada, ktorú si jeho stúpenci nechávajú vytlačiť na tričko. "Mama ma toľko rokov sekírovala, ale nikdy som si neupratal. Až teraz, vďaka doktorovi Petersonovi som začal," hovorí 22-ročný Lion Arar, ktorý navštívil prednášku vo Vancouveri.

"Dáte si do poriadku jednu poličku, druhú, je to postupný proces. A zrazu si poviete: ,Ok, tak takto asi dospejem.' "

Podľa denníka The Guardian na Petersonove prednášky chodia kresťanskí konzervatívci, libertariáni aj priaznivci krajnej pravice. On sám sa označuje za "klasického britského liberála" a tvrdí, že s krízou maskulinity je spojený aj vzostup krajnej pravice v Európe či triumf Donalda Trumpa.

"Ak budete muža príliš tvrdo feminizovať, tak sa budú čím ďalej viac zaujímať o tvrdú, fašistickú politickú ideológiu," varuje. Na akademickej pôde má samozrejme mnoho odporcov.

Niektorí ho označujú za intelektuálneho machistu, ktorý mieša poučky z motivačných príručiek s psychológiou, biológiou, filozofiou, popkultúrou a mytológiou, z ktorej čerpá archetypálne vzory fungovania spoločnosti.

"Petersonov úspech spočíva v tom, že poskytuje akademickú pozlátku starým pravicovým frázam vrátane poznámok, že väčšina akademického sveta je skazená a zlá. K tomu pripočítajte banálne motivačný táraniny," zamýšľa sa kanadská novinárka Tabatha Southeyová.

"Stala sa z neho kultová postava, ale ja si myslím, že je to blbec. Ale to neznamená, že nie je nebezpečný," dodáva.

01 - Modified: 2020-09-09 06:57:51 - Feat.: 0 - Title: Psychologička Jiřina Prekopová: Zo žien sú chlapi, otcom chýba autorita, deti sú chudáci
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 11:28