Slávny producent Harvey Weinstein si pravdepodobne v Hollywoode nezarobí žiadne peniaze. Produkoval také filmy ako Pulp Fiction či Zamilovaný Shakespeare.Reuters
StoryEditor

Kto je Harvey Weinstein: Sexuálny predátor a producent vyše 300 filmov s nomináciami na Oscara

25.05.2018, 14:51
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Od vlaňajšej jesene, keď sa objavili prvé obvinenia z pohlavného zneužívania, svedčilo proti Weinsteinovi v tejto veci už viac ako sto žien.

Amerického producenta a režiséra Harveyho Weinsteina obžalovali v piatok zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania dvoch žien. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Od vlaňajšej jesene, keď sa objavili prvé obvinenia z pohlavného zneužívania, svedčilo proti Weinsteinovi v tejto veci už viac ako sto žien. Medzi nimi sú aj herečky ako Angelina Jolie, Gwyneth Paltrowová či Rose McGowanová.

Weinsteinova aféra spustila vo svete mohutné hnutie #MeToo, ktoré prispelo k spoločenskému pádu stoviek vplyvných mužov v mnohých sektoroch, nielen v kinematografii, ale aj vo svete módy, hudby, gastronómie či politiky.

Kto je to Harvey Weinstein

V roku 1979 spolu so svojim bratom Bobom založili filmové štúdio Miramax (názov je spojením mien ich rodičov - Maxa a Miriam). Pôvodne malo distribuovať nezávislé filmy, ktoré nenašli pochopenie vo veľkých štúdiách.

Hlavnou tvárou štúdia bol starší Harvey. Firma sa postupne rozrástla a stala sa z nej jedna z hlavných produkčných a distribučných spoločností.

K ich najúspešnejším filmom patria Sex, lži a video, Pulp Fiction, Anglický pacient, Trainspotting, Dobrý Will Hunting, Život je krásny, Pravidlá muštárne, Zamilovaný Shakespeare, Deník Bridget Jonesovej, Kill Bill 1 a 2. 

V roku 1993 firmu kúpila The Walt Disney, no Miramax si zachoval určitú mieru nezávislosti. V roku 2005 z nej odišli zakladatelia bratia Weinsteinovci, ktorí si založili The Weinstein Company. Podle agentury AP Weinstein a jeho firmy vyprodukovali filmy s viac ako 300 nomináciami na Oscara.

Po obvinení zo sexuálneho obťažovania Weinstein opustil vedenie produkčnej firmy, tá neskôr dala návrh na konkurz. Nedarilo sa mu ani v súkromí, odišla od neho jeho druhá manželka - herečka a módna návrhárka Georgina.

Okrem toho ho vylúčili z prestížnych filmových organizácií, vrátane americkej Akadémie filmových umení a vied, ktorá rozhoduje o cenách Oscar.

Poľské korene

Weinstein sa narodil 19. marca 1952 v Queense v New Yorku v židovskej rodine. Jeho predkovia pochádzali z Poľska. Vyštudoval mediálnu komunikáciu na Štátnej newyorskej univerzite v Buffale v štáte New York.

V 70. rokoch usporiadal obrovské koncerty najväčších hudobných hviezd. Dlhé roky podporoval Demokratickú stranu. S prvou manželkou Evou sa rozviedol v roku 2004, mal s ňou tri deti, s druhou manželkou ďalšie dve.

Sexuálne obťažovanie

Kauza sexuálneho obťažovania vypukla minulý rok na jeseň. Denník The New York Times zverejnil článok, podľa ktorého sa Weinstein dopustil sexuálneho obťažovania žien. Z násilia ho obvinilo 70 žien a momentálne ho vyšetrujú úrady v Londýne, New Yorku a Los Angeles.

Denník okrem iného napísal, že Weinstein uzavrel kvôli obťažovaniu mimosúdne dohody s najmenej 8 ženami. Dnes ho obvinili zo znásilnenia a ďalších sexuálnych zločinov, ktorých sa mal podľa polície dopustiť na dvoch ženách.

MeeToo

V súvislosti s kauzou zverejnila herečka Alyssa Milanoová na twitteri výzvu, aby sa každý, kto sa počas svojho života stal obeťou sexuálneho obťažovania, pridal ku kampani  #MeToo ("ja tiež").

Okrem toho vyzvala obete, aby si k statusu pridali aj toto vysvetlenie: "Keby všetky ženy, ktoré boli sexuálne obťažované a napadnuté napísali MeeToo do statusu, mohli by sme ľuďom ukázať rozsah tohoto problému". 

Mediálne tak spopularizovala činnosť americkej černošskej aktivistky Tarany Burkeovej, ktorá pod týmto hashtagom bojuje proti sexuálnemu násiliu už od roku 1997.

Počas troch dní si pripojilo hashtag #MeToo k svojmu príspevku na twitteri alebo facebooku viac ako 12 miliónov užívateľov.

Do zdieľania nepríjemných zážitkov sa zapojili okrem žien aj muži, postupne sa začali objavovať príspevky o tých, ktorí sa v minulosti dopustili obťažovania. Vďaka výzve sa obete rozhodli, že prehovoria.

Ako jedna z prvých Weinsteinových obetí sa prihlásila Ashley Juddová. Z nevhodného správania obvinili producenta aj Gwyneth Paltrowová, Angelina Jolie nebo Uma Thurmanová.

V americkej tlači sa okrem toho objavili nelichotivé informácie o hercovi Dustinovi Hoffmanovi. Herečka Julianna Marguliesová a ďalšie obvinili z obťažovania aj hviezdu akčných filmov Stevena Seagala.

Kvôli afére rezignoval britský minister obrany  Michael Fallon a newyorská Metropolitná opera prerušila spoluprácu so svojim dlhoročným dirigentom a hudobným riaditeľom Jamesom Levinom. Dôvodom bolo podozrenie, že sexuálne zneužíval chlapcov.

Objavili sa aj kritiky. Talianska herečka Gina Lollobrigida síce uviedla, že sa stala dvakrát obeťou sexuálneho násila, dodala ale, že treba zobrať odvahu a vec oznámiť hneď, nie až po rokoch.

"Zdá sa mi, že hovoriť o tom teraz sa tak trochu rovná nutkaniu upútať na seba pozornosť," komentovala herečka.

01 - Modified: 2024-03-20 10:40:08 - Feat.: - Title: Významný režisér prišiel v župane a žiadal ma, aby som sa vyzliekol, hovorí herec. Odmietol, agentúra ho vyhodila 02 - Modified: 2024-03-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Herečka a speváčka Věra Křesadlová: S Milošovou druhou ženou sme si k sebe našli cestu 03 - Modified: 2024-03-05 11:55:43 - Feat.: - Title: Vo veku 60 rokov zomrel scenárista, humorista a režisér Stanislav Gurka 04 - Modified: 2023-12-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Najšikanovanejší slovenský režisér. Petra Solana v zahraničí oceňovali, doma smel točiť iba osvetové snímky 05 - Modified: 2023-12-24 11:07:30 - Feat.: - Title: Režisér filmu Pelíšky Jan Hřebejk: Do kina zájdem, ale lepšie veci už vidím v televízii a na streamovacích platformách
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:45