Na snímke uprostred ženích britský princ Harry navlieka obrúčku neveste Meghan Markleovej (vpravo), vľavo arcibiskup z Canterbury Justin Welby počas sobášneho ceremoniálu v Kaplnke sv. Juraja na kráľovskom zámku vo Windsore v sobotu 19. mája 2018.TASR/AP
StoryEditor

Princ Harry sa oženil. Obrad bol plný emócií aj úsmevných situácií

19.05.2018, 09:46
Autor:
ipipČTKČTK
Kráľovská svadba prebehla, princ Harry a Meghan Markleová sú manželia.

Britský princ Harry a americká herečka Meghan Markleová sa dnes vzali na kráľovskom hrade Windsor. Počas hodinu trvajúceho obradu ich za prítomnosti 600 hostí z radov kráľovskej rodiny aj celebrít oddal arcibiskup z Canterbury.

Novomanželia budú mať titul vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu. Princ Harry pri čakaní na nevestu vyzeral nervózne, komentovali dianie v kaplnke svätého Juraja moderátori prenosu BBC a všímali si to tiež užívatelia sociálnych sietí.

BBC pri pohľade na ženícha a jeho staršieho brata usúdila, že princ William možno Harrymu dáva rady na upokojenie. Podobné to bolo v roku 2011, kedy sa ženil naopak William, ktorého vtedy upokojoval Harry. Keď dnes Meghan prišla k oltáru, Harry jej podľa britských médií povedal: "Vyzeráš úžasne."

Jednoduché, elegantné a ohromujúce

Nevesta mala na sebe biele šaty s vlečkou od britskej návrhárky Clare Waightovej Kellerovej, ktorá vlani začala pracovať pre módnu značku Givenchy. Róba až do pása lichotivo obopínala postavu, zatiaľ čo sukňa s pretiahnutou vlečkou splývala v mäkkých krivkách vďaka spodničke z trojakej vrstvy hodvábnej organzy a trojštvrťové rukávy dodali nádych rafinovanej modernosti.

Fotografie šiat nájdete v galérii:

​To všetko doplnila diamantová tiara vyrobená v roku 1932 pre kráľovnú Máriu a závoj zdobený ručne vyšívanými kvetinami typickými pre jednotlivé krajiny britského Spoločenstva. Jednoduché, elegantné a ohromujúce - také sú prvé komentáre módnych expertov.

Harry mal na sebe uniformu elitného jazdeckého regimentu označovaného ako Blues and Royals, ktorý je súčasťou kráľovskej gardy.

Černošský kazateľ aj gospel vo Windsore

Počas obradu vystúpil americký biskup Michael Curry, ktorý stojí na čele americkej episkopálnej cirkvi a zbor zaspieval známu pieseň Stand by Me od amerického autora Ben E. Kinga.

"V láske je sila, nepodceňujte ju. Vie to každý, kto sa niekedy zamiloval," povedal Američan v emotívnom prejave vyslovenému rytmickým štýlom černošských kazateľov, ktorý do srdca britskej monarchie preniesol atmosféru harlemských kostolov s ich spirituálmi a gospelmi.

Bezprostredné ohlasy na sociálnych sieťach Curryho pasovali na hlavnú hviezdu Windsorského obradu, ktorá energicky narušila puritánsky upäté ovzdušie ceremoniálu zviazaného dlhoročnými tradíciami. Meghanina matka Doria Raglandová po celú dobu obradu vyzerala viditeľne dojatá, zatiaľ čo ženích a nevesta sa na seba neustále pozerali, usmievali a držali za ruky.

Meghanin otec Thomas Markle zo zdravotných dôvodov nedorazil, následne sa ale nechal počuť, že jeho dcéra "vyzerala úžasne a šťastne". Meghan nakoniec na ceste k oltáru priviedol otec ženícha, princ Charles.

Obradu sa zúčastnili aj kráľovná Alžbeta II. a jej manžel princ Philip. Harrymu išiel za svedka jeho brat, princ William. Nevesta svedkyňu nemala - podľa britských médií preto, že má veľa priateľov a voľbou jednej osoby nechcela nikoho uraziť, a tiež preto, že to nebýva u kráľovských svadieb zvykom.

Medzi jej družičkami a mládencami boli dvaja z troch potomkov princa Williama a jeho manželky Kate - štvorročný princ George a trojročná princezná Charlotte. Spolu s ďalšími ôsmimi deťmi nevestu sprevádzali k oltáru a niesli jej dlhý závoj.

George Clooney, Beckham, Oprah aj Harryho expriateľky

Medzi prítomnými celebritami boli americká moderátorka Oprah Winfrey, slávny futbalista David Beckham s manželkou Victoriou, hollywoodsky herec George Clooney so ženou Amal, tenistka Serena Williamsová či spevák Elton John.

Dorazili aj dve Harryho bývalé priateľky. Kráľovský pár do priestorov hradu pozval aj 2600 členov verejnosti z radov zamestnancov charitatívnych organizácií, osôb, ktoré sa zaslúžili o rozvoj miestnych komunít, mladých ľudí a detí.

Osobnosti si pozrite v galérii:

​Medzi pozvanými bola napríklad dvanásťročná Amelia Thompsonová, ktorá prežila minuloročný teroristický útok na koncerte v Manchestri. Po obrade sa Harry a Meghan na schodoch pred kaplnkou za jasotu prizerajúcich pobozkali.

Harry potom manželke pomohol nastúpiť do otvoreného koča ťahaného štvorzáprahom, v ktorom dvojica vyrazila na prechádzku po okolí hradu. Po ceste ich zdravili tisíce fanúšikov kráľovskej rodiny, na ktorých sa novomanželia neustále usmievali a mávali im.

Andrew Milligan/Pool/REUTERS

Zhruba po pol hodine sa vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu vrátili na hrad, kde sa organizuje oficiálna recepcia. Večer sa uskutoční ešte súkromná párty pre dve stovky blízkych priateľov a rodinných príslušníkov v neďalekom sídle Frogmore House.

Do malebného mestečka Windsor asi 30 kilometrov západne od Londýna dorazilo 5000 novinárov a cez 100 tisíc priaznivcov koruny. Niektorí z nich v meste aj niekoľko nocí spali pod holým nebom, aby si zaistili čo najlepšie miesto pre sledovanie diania. V meste panujú prísne bezpečnostné opatrenia, polícia nasadila ozbrojené hliadky a zaviedla bezpečnostné kontroly.

​Zaujímavosťou slávnostného obradu bol aj okamih odriekania sľubov. Smiech oboch snúbencov vyvolala situácia, keď kňaz vyzval Harryho so slovami "teraz", aby odpovedal na položenú otázku. Princ sa na pár sekúnd totiž pozabudol.

Ako kráľovská svadba prebiehala si môžete pozrieť minútu po minúte:

Kráľovská svadba 15:06 Ukončujeme online prenos, ďakujeme vám za pozornosť. 15:05 Otec nevesty, ktorý sa obradu nezúčastnil, poprial novomanželom Otec americkej herečky Meghan Markleovej, ktorý sa dnešného svadobného obradu vo Windsore nezúčastnil, poprial novomanželom, nech ich sprevádza láska a šťastie. Informoval o tom bulvárny server TMZ. Sedemdesiattriročný Thomas Markle do Británie nedorazil zo zdravotných dôvodov, cez týždeň podstúpil operáciu srdca. "Moje dievčatko vyzerá krásne a veľmi šťastne," uviedol Markle potom, čo obrad sledoval doma v Kalifornii. "Prial by som si tam byť," dodal s tým, že novomanželom praje veľa lásky a šťastia. 14:59 Svadobná recepcia O 18.00 h sa bude konať kráľovská svadobná recepcia, na ktorej sa zúčastní zhruba 200 najbližších priateľov a rodinných príslušníkov Harryho a Meghan bez účasti bežnej verejnosti. 14:17 Prvý novomanželský bozk

14:15 Princ Harry a Meghan Markleová odchádzajú na koči a zdravia ľudí 14:12 Meghan Markleová mala šaty britskej návrhárky Clare Waight Kellerovej Americká herečka Meghan Markleová, ktorá si dnes vzala za manžela britského princa Harryho, si na svadbu obliekla šaty britskej návrhárky Clare Waight Kellerovej, ktorá sa vlani stala prvou ženou na poste umeleckej riaditeľky slávnej francúzskej módnej značky Givenchy. 14:05 Mladomanželia vychádzajú z kostola 13:56 Princ Charles kráča v spoločnosti matky Meghan Markleovej
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
13:41 Britský princ Harry a Meghan Markleová sú manželia 13:40 Harry a Meghan si odovzdali prstene
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
​Ženích britský princ Harry navlieka obrúčku neveste Meghan Markleovej (vpravo) počas sobášneho ceremoniálu v Kaplnke sv. Juraja na kráľovskom zámku vo Windsore v sobotu 19. mája 2018.
Zdroj: TASR/AP
13:15 V pozadí vidno aj matku Meghan Markleovej
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
13:15 Kráľovské sľuby oboch snúbencov rozosmiali ​Odriekanie sľubov vyvolalo smiech oboch snúbencov, v situácii keď kňaz vyzval Harryho so slovami "teraz", aby odpovedal na položenú otázku. Princ sa na pár sekúnd totiž pozabudol.
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
13:10 Svadobný obrad začal
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
13:05 Princ neskrýval dojatie
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
13:02 Prichádza nevesta
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
13:00 Príchod Kate Middletonovovej
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
12:59 Na svadbu prišla kráľovná s princom Filipom
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
12:55 Prichádza princ Charles s Camillou
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
12:50 Princ Harry čaká pri oltári
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
12:48 Meghan Markleová prichádza na svadbu
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
12:45 Zaujímavosti o svadbe
  • Kráľovná Alžbeta II. spolu s manželom princom Filipom prídu o 12.52 SELČ.
  • K oltáru povedie Meghan jej budúci svokor princ Charles. Bohoslužba bude podľa programu spájať tradíciu s modernými prvkami.
  • Gospelový zbor zaspieva tesne pred vyslovením manželského sľubu hit "Stand by me" od zosnulého amerického speváka Bena E. Kinga zo 60. rokov.
  • Bohoslužbu bude celebrovať windsorský dekan David Conner. Dvojicu zosobáši arcibiskup z Canterbury Justin Welby, ktorý Markleovú v marci pokrstil, keď prijala anglikánsku vieru.
  • Kázeň bude mať hlava americkej episkopálnej cirkvi Michael Bruce Curry.
12:43 Dianini príbuzní na svadbe Medzi príbuznými, ktorí sa na svadbe zúčastnia, je aj brat princeznej Diany Charles Spencer či Harryho sesternica Zara Tindallová s manželom. 12:42 Premiérka Mayová zablahoželala Harrymu a Meghan Britská premiérka Theresa Mayová zablahoželala v sobotu britskému princovi Harrymu a jeho budúcej manželke Meghan Markleovej krátko pred ich svadobným obradom, informuje agentúra DPA. "Z celého srdca blahoželám Harrymu a Meghan Markleovej pri príležitosti ich dnešného sobáša," napísala Mayová na sociálnej sieti Twitter a zároveň zaželala "krásny deň" všetkým, ktorí sa zúčastnia osláv v celej krajine. 12:39 Princ Harry prichádza na svadbu
Zdroj: Odd ANDERSEN/Pool/REUTERS
gfdfg
12:38 Meghan Markleová bude mať tiaru a závoj Napriek tomu, že americká herečka má za sebou rozvod, na svadbe bude mať tiaru aj závoj
Zdroj: REUTERS/Darren Staples
Zdroj: REUTERS/Darren Staples
12:23 Pozrite si prvé zábery nevesty
Zdroj: TV Markíza
12:19 Princ Harry bude na rozdiel od svojho brata nosiť snubný prsteň Britský princ Harry bude po dnešnej svadbe s Meghan Markleovou nosiť snubný prsteň, čo nie všetci kráľovskí ženísi robia, napísal britský denník The Daily Telegraph. Keď sa napríklad oženil Harryho brat, princ William, rozhodol sa ísť v šľapajach svojho dedka a strýka a prsteň nenosiť. 12:10 Medzi poslednými známymi tvárami je Sarah Fergusonová a Serena Williamsová 12:03 Hosťom na svadbe je aj spevák Elton John
Zdroj: Screenshot, YouTube/Time
11:39 Medzi hosťami sú aj George Clooney a David Beckham 11:34 Na svadbu prišla aj sestra Kate Middletonovej, Pippa
Zdroj: Odd ANDERSEN/Pool/REUTERS
11:24 Na svadbu dorazili aj expriateľky princa Harryho 10:57 Prvými celebritnými priateľmi, ktorí prišli, sú Oprah a Idris Elba, uvádza Independent
Zdroj: Ian West/Pool/REUTERS
Zdroj: Andrew Milligan/Pool/REUTERS
10:56 Celebritní hostia prichádzajú na svadbu 10:46 Členovia kráľovskej rodiny mieria na svadbu Princ George: "Tak vy mi hovoríte, že všetci títo ľudia prišli, aby sa pozreli, ako sa strýko Harry žení?" Princezná Charlotte: "Samozrejme, že nie. Prišli kvôli mne." - portál E! News.
10:41 Aj USA žije kráľovskou svadbou Priaznivci britskej monarchie v Spojených štátoch si dnes budú musieť privstať, aby mohli sledovať svadbu americkej herečky Meghan Markleovej a britského princa Harryho z Windsoru. Informuje agentúra DPA. Lievance, šampanské a šálka čaju bude na raňajkovom menu pre mnohých Newyorčanov. Hotely, bary a kaviarne majú na programe špeciálne raňajkové akcie s britskými jedlami a živým prenosom ceremónie. V oslavách sa bude pokračovať aj v priebehu dňa - pre tých, ktorí nie sú ochotní vstávať na slávnostnú ceremóniu v nočných hodinách.
Špeciálne podujatia sa plánujú aj v Kanade, najmä v Toronte, kde Meghan Markleová žila a pracovala ako herečka niekoľko rokov.
10:38 Pozrite si kaplnku, v ktorej si povedia "áno" princ Harry a Meghan Markleová
Zdroj: Danny Lawson/Pool/REUTERS
Zdroj: Danny Lawson/Pool/REUTERS
10:32 Meghan Markleová si neželala prvú družičku Meghan Markleová nebude mať prvú družičku. Portál E! News informoval, že Markleová "nechce z okruhu svojich najbližších priateľov nikoho uprednostňovať". 10:28 Budúci vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu Britská kráľovná Alžbeta II. udelila svojmu vnukovi, princovi Harrymu, titul vojvoda zo Sussexu. Jeho budúca manželka Meghan Markleová sa tak v deň ich svadby stane vojvodkyňou zo Sussexu, informuje agentúra AP.
      Tento titul udelila britská kráľovná Harrymu v sobotu v ranných hodinách. Tým pádom sa jeho budúca manželka automaticky stane vojvodkyňou so Sussexu po svadobnom obrade vo Windsore o 13.00 SELČ.
10:27 Berkshire sa zmenil na pevnosť V úzkych uličkách Windsore, ktorý leží asi 30 kilometrov západne od Londýna, sa bude podľa odhadov tlačiť  približne 100 tisíc zvedavcov. Ulice v okolí hradu sú zaplnené, polícia a záchranári sú v pohotovosti a organizátori dokončujú posledné detaily ceremoniálu. Vojenská polícia so špeciálne vycvičenými psami prehľadala trasu slávnostného sprievodu a policajti preskúmali odpadkové koše a kanály, kde by mohli byť ukryté bomby. "Berkshire sa zmenil v pevnosť," napísal dnes denník The Daily Mail o anglickom grófstve, ktorého je kráľovský hrad súčasťou.

01 - Modified: 2018-05-19 07:23:05 - Feat.: 0 - Title: Pozrite si podrobný harmonogram kráľovskej svadby
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 05 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:31