StoryEditor

Tieto otázky o kráľovskej svadbe by si Briti nikdy nepoložili. Zorientujte sa aj vy

14.05.2018, 15:04
Autor:
ČTKČTK
19. mája sa budú všetky oči upierať na Veľkú Britániu. Člen kráľovskej rodiny si bude brať za ženu americkú herečku.

Svadba ako z rozprávky už vopred rozvíja predstavivosť omnohých od Hollywoodu až po Hampshire. Ale ľudia, ktorí žijú mimo britských ostrovov len ťažko pochopia všetky súvislosti, píše server BBC. Tieto otázky by Briti rozhodne nikdy nevyslovili. 

Kto sa to zase berie?

Princ Harry, vnuk kráľovnej a syn princa z Walesu a zosnulej Diany, princeznej z Walesu, si berie hollywoodsku herečku Meghan Markleovú. Harry je šiesty v poradí následníkov trónu. Zoznámili sa vďaka spoločným priateľom v roku 2016. Zásadnú otázku, či si ho zoberie, princ vyslovil počas večera, kedy si spoločne pripravovali pečené kurča. 

Prečo by ma to malo zaujímať? 

Ste beznádejní romantici? Sledujete život bohatých a slávnych? Vyronili ste slzu, keď si princ Charles bral Dianu? Ak ste aspoň raz odpovedali "áno", potom budete nepochybne sledovať aj túto svadbu. Určite to bude obraz lásky, tradícii, krajčírskeho umenia aj módnych prešľapov.

Čo sa stane počas svadobného dňa? 

Obrad sa uskutoční v kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor, 34 kilometrov západne od Londýna 19. mája na pravé poludnie miestneho času (u nás bude o hodinu viac).

Po obrade dvojica prejde v svadobnom sprievode mestom Windsor, kde stojí hrad, jedna z oficiálnych kráľovských rezidencií. Pár pôjde v otvorenom voze  Ascot Landau, ktorý budú ťahať dva kone. Tento voz sa používa pri oficiálnych akciách a štátnych ceremóniách. Procesia sa skončí v sále svätého Juraja. Pozvánku na hostinu dostalo 600 hostí. 

flickr.com

Zastaví sa v deň svadby celá Británia? 

Nie, ale ak nemáte radi davy, 19. mája sa Windsoru vyhnite. Samozrejme, pre Britániu je to veľká udalosť, ale zároveň je to sobota, takže mnoho Britov sa bude venovať svojim zvyčajným záľubám. A ak ide o futbalových fanúšikov, tí majú na programe finálový deň Anglickéh pohára, čo je pre nich omnoho dôležitejšie ako kráľovská svadba.

V roku 2011 sledovalo v televízii viac ako 24 miliónov Britov, ako si princ William berie za ženu Kate. Prenos sa dostal medzi desať najsledovanejších televíznych programov v britských dejinách.

Reuters

​​Na finále futbalových majstrovstiev sveta v roku 1966 sa pozeralo 32,3 milióna Britov a len o 200 tisíc menej si pustilo pohreb princeznej Diany v roku 1997.

Treba však dodať, že v digitálnom svete majú ľudia k dispozícii aj mnoho ďalších spôsobov, ako sledovať svadbu. Odhaduje sa preto, že celkový počet divákov svadby Williama a Kate prostredníctvom všetkých platforiem dosiahol 34 miliónov.

Stane sa Meghan Markleová princeznou? 

"Princezná" je pre britskú kráľovskú rodinu ošemetný titul. Ako manželka princa Harryho bude známa ako Jej kráľovská výsosť princezná Henry z Walesu. Titul "princezná" pred menom môžu používať iba ženy, ktoré sa do kráľovskej rodiny narodili (a napriek známemu spojeniu "princezná Diana" nemala Harryho matka na toto oslovenie právo). 

Namiesto toho je pravdepodobné, že kráľovná udelí páru vojvodský titul, ako to urobila v prípade vojvodu a vojvodkyne z Cambridge - brata a švagrinej princa Harryho. 

Bude mať Meghan vo vlasoch korunku? 

Bez ohľadu na titul pred alebo za menom sa Meghan Markleová dočká počas svadby kráľovského lesku. Keď zomrela Diana, zanechala svojim synom šperky, aby ich dali svojim budúcim manželkám.

Vojvodkyňa z Cambridge už na sebe mala množstvo Dianiných šperkov, rovnako aj takých, ktoré patria kráľovnej. V čom sa nakoniec nevesta objaví pred oltárom, je prísne stráženým tajomstvom.

Kto je na zozname hostí? 

Oficiálnu pozvánku potvrdila iba malá hŕstka celebrít. Mnohí sú však považovaní za stávku na istotu. Sir Elton John zrušil v dobe svadby dva koncerty a odvolal sa na stret termínov. 

Mel B naznačila, že dostala pozvánku, rovnako ako ďalšie členky Spice Girls. Meghan sa priatelí s tenisovou hviezdou  Serenou Williamsovou a indickou herečkou Prijankou Čoprovou, ktorá v roku 2000 získala titul Miss World. Blízko má tiež k hviezde televíznych reality show Millie Mackintoshovej. 

Ak ide o hostí zo strany Harryho, môžeme očakávať všetky obvyklé tváre britskej monarchie. Okrem jeho otca a nevlastnej matky sa pravdepodobne zúčastnia všetci ostatní potomkovia kráľovnej Alžbety a ich deti - tety, strýkovia, bratranci a sesternice princa Harryho.

K oltáru privedie nevestu jej otec Thomas Markle. Kedysi bol návrhárom osvetlenia, teraz je na dôchodku, žije v Mexiku. Tam ho videli, ako si v Starbuckse číta knižku Britské obrázky: Malebné putovanie dejinami (Images of Britain: A Pictorial Journey Through History). Príde aj Meghanina matka Doria Radlanová.

Kto nebol pozvaný? 

Veľa špekulácií koluje okolo účasti Donalda Trumpa. Ten svojho času žartoval o tom, ako rád by randil s Harryho matkou Dianou. Pozvanie na svadbu nedostal. Tak isto ani jeho predchodca Barrack Obama, ktorý je Harryho priateľom. Zamestnancom britského úradu vlády zrejme odľahlo, nemusia totiž nič vysvetľovať v Bielom dome.  

01 - Modified: 2024-02-20 13:49:39 - Feat.: - Title: Prvá LGBT svadba v kráľovskej rodine. Pra-pravnučka kráľa Juraja V. povedala áno svojej austrálskej priateľke 02 - Modified: 2021-03-18 13:38:58 - Feat.: - Title: Najkrajšie zasnúbenie. Z toho, ako požiadal princ William Kate o ruku, sa roztopíte 03 - Modified: 2018-10-12 11:19:30 - Feat.: - Title: Meghan, Catherine, speváci, herci, modelky a nevesta. Pozrite si kráľovskú svadbu v obrazoch 04 - Modified: 2019-04-15 08:22:15 - Feat.: - Title: Pozrite si oficiálne svadobné fotografie Meghan a Harryho 05 - Modified: 2018-05-22 07:13:06 - Feat.: - Title: Keby vtedy niečo tušila, fotka 15-ročnej Meghan pred Buckinghamským palácom zaplavila internet
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:29