Martin Straka
StoryEditor

Robert Vano: V záveji kokaínu a stále od nuly

02.05.2018, 10:00
Keď o svojom farebnom svete hovorí človek mimoriadne obdarený rozprávačským talentom, je to radosť počúvať.

Robert Vano bude mať o pár dní 70 rokov a Česká televízia pri tejto príležitosti odvysielala jeho výnimočný portrét, píše idnes.cz. 

Fascinujúci osud svetobežníka ilustrovaný jeho vlastnými fotografiami. To je televízny dokument  Robert Vano – Príbeh človeka, slovenského rodáka s americkým pasom a českou hrobkou. Áno, reč príde aj na smrť. 

No prednosť má Vanovo košaté putovanie, v ktorom jeho sexuálna orientácia vôbec nehrá zásadnú úlohu. Prezradí ju ale roztomilou historkou z materskej školy, kde po prvýkrát odhalil, čo dievčatám chýba.

Napriek tomu ich potom neskôr fotil pre módne časopisy - "pre chlapcov vtedy nebol trh," no kolega mu poradil: "Foť chlapcov, keď ich máš tak rád."

K mužským aktom však bolo stále veľmi ďaleko. Po maturite v roku 1967 ušiel pred povolávacím rozkazom na Západ. Aby sa mu podarilo podliezť ostnatý drôt, musel sa vyzliecť. Trvalo potom celé roky, kým opäť našiel odvahu vstúpiť do lesa, ktorý sa mu spájal s vyhrotenou spomienkou. 

Z talianskeho utečeneckého tábora poctivo písal domov. Nechcel totiž, aby sa o neho báli. Až nedávno zo spisu Štb zistil, že jeho vtedajšie listy adresáti nikdy nedostali.

Rok 1968 už zastihol Vana v Amerike. Postupne sa z neho stal vyhľadávaný kaderník. Ale hlavne prenikol do výstrednej komunity okolo Studia 54, módneho newyorského klubu, ktorého hosťami boli Andy Warhol, Liza Minnelli či Mick Jagger.  Vano práve tam odfotil Warhola na toalete.

Aby upútal pozornosť, tak si zohnal pelerínu so svietiacimi diódami a zapojil sa do nočného rytmu spoločnosti, kde namiesto snehu padal zo stropu kokaín a v akváriu plávali žraloky.

Lenže z vrcholu sa občas rýchlo padá na samé dno, až k slučke na krku. Vtedy našťastie zasiahli Richard Zoli s manželkou Betheou, ktorí boli Vanovi dlhoroční anjeli strážni. "Len spal a spal," hovorí. 

Reštart kariéry a Praha

Po 15 rokoch na drogovom tobogáne sa ako 35-ročný ocitol opäť na začiatku kariéry. Skúsil to vo svete módy, najskôr ako vizážista a asistent iných fotografov, neskôr sa dostal k samotnej práci pre Cosmopolitan, Harper’s Bazaar či Vogue a k autorskej tvorbe.

Mimochodom, jedno také domáce fotenie s pekným mladíkom zachytil aj dokument. Vano v ňom hovorí, že sa zamiloval do každého zo svojich modelov. "Lenže oni do mňa nie."

Porevolučné osudy Roberta Vana sa spájajú s Prahou. Okrem iného aj s vyhláseným klubom Radost FX či s časopisom Elle. Vano prezradil, že mu ponúkli využitie hrobky, keď už je taký sám: "Nemám síce rodinu, deti, psa, porsche ani chatu, ale na paštiku s rožkom si dokážem zarobiť," hovorí scestovaný muž. Dnes sa už napriek tomu radšej nikam nevyberá: "Nikam, kde nejazdí pendolino" a za svoj najväčší luxus považuje to, že si môže každé ráno hodinku len tak posedieť.

01 - Modified: 2016-10-12 15:42:15 - Feat.: - Title: Svetoznámy fotograf sa prestal báť farieb. A priznal si vek
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:31