StoryEditor

Pozrite si reakcie Billa Cosbyho a obetí na verdikt súdu

27.04.2018, 15:01
Autor:
ČTKČTK
"Myslela som si, že je to dobrý človek," povedala o známom hercovi bývalá najlepšia tenistka sveta Martina Navrátilová.

Americká porota uznala komika Billa Cosbyho vinným zo znásilnenia. Tento verdit privítalo mnoho  verejných osobností či aktivistiek hnutia proti násiliu na ženách. Niektoré z nich hovoria o prelomovom rozhodnutí, v ktorom sa ženy konečne dočkali spravodlivosti.

Ďalšie oceňujú prístup Cosbyho obetí, ktoré sa odhodlali zverejniť svoje intímne skúsenosti. "Uverili ženám. Som taká znechutená Cosbyho zločinným konaním - myslela som si, že je to dobrý človek. Zmýlila som sa ..., tento verdikt je zadosťučinením pre oveľa viac žien, nielen pre tie priamo dotknuté. Konečne bola vykonaná spravodlivosť!" napísala na Twitteri česká rodáčka a bývalá najlepšia tenistka sveta Martina Navrátilová.

Cosby bol vo štvrtok odsúdený za omámenie a znásilnenie Andrey Constandovej, čoho sa dopustil v roku 2004. Teraz 80-ročnému hercovi hrozí až desať rokov väzenia za každý z troch bodov obžaloby, podľa médií však zrejme dostane nižší trest. Cosby sa hodlá odvolať.

Pozrite si správanie Cosbyho po verdikte súdu na videu:

Verdikt vyvolal pozitívny ohlas najmä medzi aktivistkami, ktoré spolupracujú s kampaňou MeToo proti sexuálnemu obťažovaniu žien. "Cosby je vinný. Je mi ľúto, ak ste verili klamstvám. Jeho obete si teraz môžu vydýchnuť. Vďaka súdu a porote. Vďaka celej spoločnosti za to, že sa prebudila," uviedla hollywoodska herečka Rose McGowanová, ktorá je jednou zo žien, ktoré vlani upozornili na prípad producenta Harveyho Weinsteina.

Práve aféra tohto vplyvného muža Hollywoodu, ktorého z obťažovania obvinila viac ako desiatka žien, vlani odštartovala celosvetovú kampaň. Ďalšia z herečiek Patricia Arguetteová podotkla, že Cosbyho vinilo zo sexuálneho napadnutia či znásilnenia viac ako 50 žien a napriek tomu nebolo isté, či neunikne trestu.

Narážala na to, že prípad spojený s Constandovou riešila porota už druhýkrát, pričom vlani v júni sa v otázke jeho viny nedokázala zhodnúť. Okrem štvrtkového rozhodnutia poroty oceňujú reakcie tiež odvahu niekoľkých žien, ktoré počas procesu otvorene o skúsenosti s Cosbym prehovorili.

"Vďaka všetkým obetiam. Viem, že zveriť sa s týmito nočnými morami je vysiľujúce. Ale vďaka vám je svet pre budúce generácie o niečo prívetivejší, lebo ste toto monštrum urobili zodpovedným," napísala ďalšia herečka Alyssa Milanová, ktorá stála pri zrode kampane MeToo.

01 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 02 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 14:17