Dan Materna, MAFRA
StoryEditor

Známy český surealista: Jedlo je symbol agresivity tejto civilizácie

15.03.2018, 09:33
Autor:
tasrtasr
Surealista Jan Švankmajer, známy aj v zahraničí vstúpil do sveta filmu v 60. rokoch.

Legendárny český filmár, animátor a výtvarník Jan Švankmajer predstavil v Bratislave najnovšiu monografiu. Knihu s jednoduchým názvom Jan Švankmajer zostavil pre vydavateľstvo CPress surrealista a spisovateľ Bruno Solařík.

"Je to druhá monografia, ktorá v pomerne krátkej dobe vyšla," uviedol 83-ročný Švankmajer. Súčasťou knihy sú obrazy z filmov, Švankmajerove objekty, kresby a koláže, ale aj pracovné snímky z natáčania.

Súčasťou monografie sú aj doteraz nepublikované reprodukcie umelcových fetišov. "Okrem toho, že točím filmy, tvorím objekty, som aj zberateľ, zbieram zvyšky magického sveta. Kúpil som na Šumave sýpku a tú som adaptoval na kunstkomoru, celé je to venované mojim zbierkam," ozrejmil umelec, ktorého zbierky tvoria africké magické umenie, fetiše, rituálne masky či objekty z Oceánie.

Švankmajer sa pochválil aj veľkou zbierkou medijných špiritistických kresieb a fanúšikovia položili otázky, ktoré sa viažu na jeho filmy, pýtali sa na sny, ale aj jedlo.

"To sú tie obsesie z detstva. Bol som také to dieťa, čo neje, nalievajú ho železitým vínom, rybím tukom a posielajú na vykrmovacie tábory. Jedlo je krásny symbol všežravosti tejto civilizácie, ktorá pojedá prírodu, celé etniká. Jedlo je symbol agresivity tejto civilizácie. Pozrite sa schválne do zrkadla, keď budete niekedy jesť, ako to vyzerá," povedal Švankmajer.

Jan Švankmajer (1934)

Vstúpil do sveta filmu v 60. rokoch. Vo svojich dielach kombinuje prvky bábkarstva, animácie a hraného filmu. Za normalizácie v 70. rokoch nemohol natáčať, venoval sa divadelnej scénografii a výtvarne spolupracoval na filmoch Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech a iných. V roku 1988 nakrútil svoj prvý dlhometrážny film Něco z Alenky, s ktorým uspel i vo svete.

menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:59