ruskehracky.sk
StoryEditor

Putin proti celulitíde? Jeho kult prekvitá, hoci sa oficiálne nepestuje

15.03.2018, 10:14
Autor:
ČTKČTK
Putinov hovorca vysvetľoval, že "kult osobnosti" nevychádza od šéfa, ale pramení z osobnej popularity hlavy štátu.

Putinom v piatich variantoch, vrátane konopnej či proticelulitídovej sa v Rusku preslávila značka Sibíranka. Firma vyrobila mydlo v podobe ruského prezidenta Vladimira Putina.

Mydlový Putin nie je žiadna lacná záležitosť, kus stojí pri nákupe cez sociálnu sieť 500 rubľov, teda v prepočte vyše sedem eur. Marija Vodostojevová z Novosibiíska sa miestnym novinárom zverila, že od ustavičného vypätia pri marketingu jedného chemického projektu sa cítila natoľko duševne unavená, že zatúžila niečo urobiť vlastnými rukami.

Mydlo s jahodovým či konopným Putinom

A vyšlo z toho mydlo v Putinovej podobe - z čisto prírodných ingrediencií a v piatich rôznych vôňach, vrátane jahodovej, banánovej či s vôňou čiernych ríbezlí.

"Konopný Putin" je síce zelený, ale podľa autorky v mydle žiadna zakázaná omamná látka nie je, len jemná esencia. V pláne má ešte Putina vo vanilkovej a čokoládovej a tiež "rockovú" verziu pre dospievajúcu mládež s látkami, ktoré rýchlo hoja vyrážky a ďalšie nedostatky pleti.

"A potom že Rusi nemajú na výber - veď tu je pekne prosím Putin ríbezľový, jahodový, banánový či proti celulitíde," poznamenal spravodajca denníka Süddeutsche Zeitung.

To, v čom nemecký žurnalista zistil "kult osobnosti" s ironickým podtextom, ruskí novinári ocenili ako šikovné vyplnenie medzery na trhu. Sám Putin dal niekoľkokrát najavo, že si neželá, aby sa po ňom pomenovávali ulice či aby sa mu stavali sochy, jeho hovorca Dmitrij Peskov zase vysvetľoval, že "kult osobnosti" vraj nikdy nevychádza od samého šéfa, ale pravdepodobne pramení z osobnej popularity hlavy štátu.

Putin priťahuje výrobca suvenírov už roky. Obrazy, koberce, taniere, púzdra na mobil a ďalšie suveníry s Putinovou tvárou sú žiadaným artiklom a idú väčšinou dobre na odbyt.

Len on, jedine on

Na trhu sú k dostaniu napríklad aj "prezidentské" hodinky za bezmála štvrť milióna rubľov (asi 354 eur). V obchodoch so suvenírmi v blízkosti moskovského Červeného námestia si môžete kúpiť tričká, hrnčeky aj obrazy s Putinom, alebo populárnu rozkladaciu drevenú bábiku, matriošku.

Putin v tejto verzii vnútri skrýva svojich predchodcov v čele krajiny, teda Borisa Jeľcina, Michaila Gorbačova a Leonida Brežneva. "Samozrejme budem voliť Putina. Nikto iný nedokáže ťahať krajinu hore ako on," povedala predavačka, podľa ktorej sa suveníry s Putinom dobre predávajú.

Prezident je síce pri kormidle moci od začiatku tisícročia, podľa nej by mal ale v Kremli ešte zostať, a to aj preto, že nevidí nikoho, kto by sa mu mohol rovnať, a to nemá na mysli len odbyt suvenírov.

"Kdeže, na medveďovi nejazdil, ale už o tom žartoval," poznamenala predavačka o hrnčeka s obrázkom zachytávajúcim prezidenta pri prechádzke na šelme, ktorá v karikatúrach často symbolizuje samo Rusko.

Skončí niekedy Putinova éra?

V tomto zmysle sa Putin drží v sedle už skoro dve desaťročia - a aj po tejto dobe je prezidentova popularita v krajine veľká. "Jasné, že budem voliť Putina. Je to správny chlapík. Dal krajinu do poriadku, ľudia majú prácu, dostávajú platy a penzie, to vždy nebývalo," povedal pouličný predavač kvetov v Jekaterinburgu na Urale.

"Kdeže, zostanem doma. Aký zmysel má ísť k voľbám, keď sa vopred vie, ako dopadnú?" tvrdí miestny taxikár. Vládca autonómneho Čečenska Ramzan Kadyrov už prezidentovi zaželal, aby vládol doživotne.

"Zmysel volieb roku 2018 vôbec netkvie v roku 2018, ale 2024. Začne potom odovzdanie moci? Odíde Putin, alebo sa stane ajatolláhom celej Rusi? A ak odíde, kto ho nahradí a zaistí mu pokojnú starobu? Ako bude dožívať Putinov systém po prípadnom Putinovom odchode?"

Pýtal sa politológ Andrej Kolesnikov v denníku Vedomosti. Ale sám pripustil, že lámať si dnes nad tým hlavu je asi rovnako užitočné ako sa pýtať, či na Marse existuje život.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:56