StoryEditor

Paralympionikov odprevádzali na olympijské hry. Silné odkazy osobností sa netýkali len športu

01.03.2018, 10:33
Autor:
ipip
Týždeň pred odchodom našej výpravy na Zimné paralympijské hry v Pjongčangu sa slovenskí reprezentanti rozlúčili s verejnosťou.

Rozlúčka prebehla galaprogramom spojeným s netradičnou módnou show vynikajúcich slovenských módnych návrhárov, ako aj s predstavením oficiálneho oblečenia výpravy.

​Úlohy moderátorov sa zhostili Vera Wisterová a šéf slovenských paralympionikov Ján Riapoš. Na záver podujatia zaznela pieseň Richarda Müllera SME SI ROVNÍ.

"Hymna" bude sprevádzať našu výpravu počas medailových bojov a je zároveň aj mottom aktuálnej prezentácie nášho paralympijského hnutia smerom k verejnosti.

Módnu šou, v ktorej modelky spolu s paralympijskými športovcami predstavovali kolekciu športového oblečenia i extravagantných modelov od módnych návrhárov Lenky Sršňovej, Borisa Hanečku, či Richarda Rozboru, režíroval choreograf Jaro Bekr.

„Boli tu ľudia s rôznymi druhmi postihnutia, ale na móle ste to často ani nepostrehli. Paralympionici sú príkladom, že aj ľudia s postihom sa nedajú osudom udupať a idú si za svojimi cieľmi a tak nám idú veľakrát príkladom. Pokiaľ sa niekto správa normálne a ctí hodnoty a je priateľský a otvorený, tak sme si všetci rovní,“ hodnotí tanečník a choreograf.

V poradí XII. zimné paralympijské hry v Pjongčangu v Kórejskej republike odštartujú slávnostným ceremoniálom 9. marca. Medzi avizovanými siedmimi stovkami športovcov zo 46 krajín nebudú opäť chýbať ani slovenskí reprezentanti.

Ich výprava síce bude menej početná ako na predchádzajúcej zimnej paralympiáde v Soči. V Pjongčangu  budú súťažiť v alpskom lyžovaní, biatlone, behu na lyžiach, para hokeji, para snoubordingu a curlingu na vozíku.

“Športovci sú výborní ambasádori našej krajiny a paralympijské hry majú svoju silu vo viacerých formách a podobách,” povedal po galaprograme Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru.

“V čase, keď sme pripravovali tento projekt, sme netušili, čo sa na Slovensku udeje a tak dnes aj vysielame odkaz rodinným príslušníkom dvoch mladých obetí, pretože si myslíme, že moc a peniaze nikdy nesmú stáť nad ľudským životom.“

Svojou účasťou na galaprograme podporil myšlienku aj slovenský spevák Richard Müller. „Táto pesnička má veľký význam, úprimne si myslím, že vo svojom repertoári nemám veľa takých, ktoré majú takéto silné posolstvo,“ tvrdí spevácka hviezda.

Vo videoklipe sa objavilo mnoho významných osobností, vrátane herečiek Maríny Kráľovičovej, Táni Pauhofovej, či futbalistu Filipa Šeba.

Zároveň náš najúspešnejší spevák posledných rokov posiela posolstvo aj ostatným: „Dávajte na seba pozor. Žite otvorený a spontánny život, ale dávajte pozor na všetky nástrahy, ktoré vás môžu stretnúť. Paralympionici nám dávajú príklad, čo všetko sa môže stať, ale zároveň sú aj ukážkou, ako sa s osudom dá popasovať. A v tomto sme si naozaj všetci rovní.“

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 05 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:06