Divé makyTASR
StoryEditor

Od mlada programuje a hovorí piatimi jazykmi. Mladý Róm otvorene o predsudkoch a diskriminácii

16.02.2018, 13:52
Predstava, že neexistujú slušní a vzdelaní Rómovia, je omyl, tvrdí nová kampaň Divých makov.

Divé maky už dlhé roky podporujú talentované deti zo sociálne slabého rómskeho prostredia. Umožňujú im trénovať, vzdelávať sa, napredovať, poskytujú im mentoring. 

Daniel Bunda je 17-ročný študent prestížnej medzinárodnej školy LEAF ACADEMY. Škola mu poskytuje vyše 90 percentné štipendium, no jeho rodičia majú problém zaplatiť aj zvyšných 40 eur.

Danielov príbeh pritom vyznieva neuveriteľne. Hovorí piatimi jazykmi a od jedenástich rokov profesionálne programuje. Pochádza z Košíc, v dvojizbovom byte žil s rodičmi, so sestrou, starými rodičmi aj tetou: " Bolo to veľmi "cosy", teda príjemné, teplé rodinné prostredie. Ale absolútne u nás chýbal priestor na sebarealizáciu, všade nás bolo príliš veľa."

Ako každý chlapec, aj on túžil po počítači, rodičia mu ho ale odmietali kúpiť. Využil situáciu, keď si jeho otec zobral pôžičku: "Uprosil som ho, aby mi počítač kúpil. Najskôr som sa iba hral, potom som už sám programoval," hovorí.

Rodičom sa jeho vášeň vôbec nepáčila, vyčítali mu, že pri počítači trávi dlhé hodiny a fláka školu. On sa však nevzdal, začal programovať, dostal sa do medzinárodných tímov, naučil sa po anglicky, nemecky aj po japonsky:

"V jedenástich rokoch som sa dostal do tímu dospelých ľudí, neskôr som si vytvoril s pomocou sponzora vlastný projekt, dostal som sa na medzinárodný letný kemp mladých lídrov, nastúpil som na LEAF Academy, čo je prestížna škola, zorganizoval som benefičný koncert pre špeciálnu školu a bol som na letnom kempe v Japonsku."

Mladého ambiciózneho študenta hnevá, že diskriminácia a predsudky sú v našej spoločnosti veľmi hlboko zakorenené. Preto chce aj on pomôcť a presviedčať ľudí, že sú zbytočné: "V škole ma učiteľka volala - Ten malý čierny alebo napríklad Talian. Predsudky a diskriminácia naozaj existujú. Ľudia ich stále živia, patria ku slovenskej kultúre, no treba na tom pracovať."

Celý rozhovor s Danielom Bundom si môžete prečítať už čoskoro v HN magazíne. 

01 - Modified: 2021-02-08 12:35:27 - Feat.: - Title: Talentované rómske deti sa prihovárajú veľkým firmám 02 - Modified: 2018-02-12 14:20:18 - Feat.: - Title: Nič nerozplače nácka tak, ako úspešný Róm
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:05