StoryEditor

Videokúzelník na YouTube: Tu človek nikdy nevie. Stačí veľká žaloba a už o mne nezapočujete

15.02.2018, 13:05
Priviedol Toma Hanksa do Brna, aby pátral po iluminátoch, nechal Knight Ridera ísť po diaľnici D1 alebo sa zahral s Andrejom Babišom.

Volá sa Michal Orsava (28) a sám sa opisuje ako "digitálny videokúzelník". Na svojom youtubovom účte pritom tvorí videoparódie, ktoré na internete sledujú milióny ľudí. Hoci jeho videá netrvajú ani desať minút, ich tvorba mu vraj zaberie aj pol roka, píšu Lidovky.

  • Povedzte mi najskôr niečo o sebe. Čo vás baví, ako by ste sám seba opísali?

Určite by som sa opísal ako filmára, ktorý sa snaží byť stále kreatívny a originálny. Zaoberám sa réžiou, strihom a postprodukciou. Rád vytváram humor a chcel by som ho vytvárať aj naďalej, akurát pre širšie publikum.

  • Vaše humorné videá sú technologicky prepracované. Ste amatér alebo máte nejaké filmárske vzdelanie?

Samozrejme, že mám. Vyštudoval som Fakultu Multimediálnej komunikácie na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne. Je to fakulta, ktorá vyučuje réžiu, strih, zvuk alebo scenáristiku. Tam som dostal akési základy filmovej tvorby a od vtedy sa tým živím a tvorím videá na zákazku. Študoval som tam tiež so spolužiakmi, ktorí mi dnes pomáhajú s tvorbou videí.

  • Takže vám s vytváraním vašich videokoláží niekto pomáha?

Je to vždy tímová práca, netvorím ich sám. Ja akurát stojím za tým nápadom a celú vec v podstate režírujem. Členovia môjho tímu sú kameramani, moji kamaráti zo školy, ktorí mi pomáhajú nakrúcať zábery, čo vo videách vidíte za vstrihnutými postavami.

Mám aj zvukárov s ktorými riešim zvukovú zložku. Mám tiež človeka, čo mi tie zábery farbí alebo aj animátorku. Tá napríklad v mojom videu s Donaldom Trumpom tvorila tie bannery, svorky v pozadí alebo rôzne dokresľovačky. Je to celý tím ľudí, iba ja stojím za tou realizáciou.

  • Keď spolupracujete s toľkými ľuďmi, je to nákladná práca?

Finančne veľmi nie, skôr je to náročné. Veľmi mi to siahlo do peňaženky, keď som nakrúcal video s Knight Riderom na D1 a prejazdil tak dosť benzínu. Inak náklady skôr zahŕňajú cestovné medzi Prahou a Brnom alebo prenájom svetla ku kamere, keď si potrebujem nakrútiť nejaký záber.

Najviac miniem za cestovné, benzín a techniku. Výdavky ale nikdy veľmi veľké nemám. S tými ľuďmi, čo do toho so mnou idú, to navyše nerobíme pre peniaze, ale pre ten výsledok.

  • Určite vám ale nejde len o ten výsledok. Čo vás na nakrúcaní videí najviac baví?

Baví ma hľadanie humoru v bežných situáciách a okolo seba. Hlavne v dosadzovaní filmových postáv do českých reálií. Trebárs keď vidíte Donalda Trumpa na vianočných trhoch v Brne alebo doktora Emmeta Browna z Návratu do budúcnosti v Poslaneckej snemovni. Je to niečo nečakané. Vždy sa skrátka snažím ľuďom ukázať niečo, čo nevideli a čo si mysleli, že ani nikdy neuvidia.

  • Kde vôbec na všetky tie videá čerpáte nápady?

To je rôzne. Niekedy napríklad niečo počujem alebo uvidím na internete. Napríklad som takto videl, že Donald Trump počas svojej prezidentskej kampane na Twitteri vtipkoval, že on bol človek, ktorý pomohol Kevinovi vo filme Sám Doma 2 a ostatní kandidáti na prezidenta pre neho nič neurobili.

On pritom v tom filme naozaj hral a mne to z jeho strany prišlo ako dobrý fór. Vtedy to počas amerických volieb bolo navyše aktuálne, boli Vianoce, a tak som to spracoval do formy videa "Sám doma s Donaldom Trumpom".

Neviem, ako je to s tou inšpiráciou. Väčšinou skrátka prídem na nejaký film a potom premýšľam, ako ho dostať do Česka. Nemám na to recept.

  • A čo napríklad nejaký cieľ, chceli by ste vo filmárskom odbore niečo dosiahnuť?

Mojím najväčším cieľom je urobiť virálne video, ktoré sa rozšíri do sveta. To sa mi zatiaľ nepodarilo, ale dosť sa k tomu priblížilo video "Sám doma s Donaldom Trumpom". Môj cieľ je teda vytvoriť niečo, čo ho prebije a dostane sa do zahraničia.

Robím to ale len pre humor a snažím sa ukázať svoju kreativitu. Chcem skrátka ľuďom ukázať, že sa dá urobiť originálne a zábavné video s nápadom.

  • Čo myslíte, že vašich fanúšikov k videám ťahá?

Najskôr tá originalita. Vidieť filmové postavy v Česku je neuveriteľná sranda. Navyše videá s Tomom Hanksom, ako v Brne uteká pred revízorom, je niečo, čo v Česku dodávam skoro iba ja. Tie videá navyše majú príbeh, kde je nejaký spád a gradácia sa začiatkom, stretom i koncom. Čokoľvek, čo má príbeh, ľudí ťahá.

  • Aké programy pri svojej práci používate?

Od školy používam softvér Adobe Premiere, After Effects a Photoshop. V týchto programoch vytváram všetko, čo vidíte vo videách. Vo Photoshope si vytváram billboardy alebo plagáty, v After Effects ich umiestňujem do obrazov a v Premiere to celé strihám.

Archív Michala Orsavu Archív Michala Orsavu

  • ​Zaberie vám vytvorenie jedného takého záberu veľa času?

Tvorba každého videa trvá od troch do štyroch mesiacov. Každá snímka obsahuje veľa záberov, rozsiahlu digitálnu editáciu a najviac času zaberie maskovanie tých postáv. Video "Brno - mesto plné vzrušenia" bolo najdlhšie a zabralo mi pol roka.

Vtedy to bolo horšie. Nakrúcal som ho pol roka a bol som na to sám. Nikto do toho so mnou nechcel ísť, pretože tomu môjmu nápadu neverili alebo si ho nevedeli predstaviť. Urobil som to video vtedy sám od A až po Z a až potom sa ku mne začali pripájať ľudia.

  • Filmovými postavami sa to vo vašich videách len tak hemží. Nemáte problém s autorskými právami?

Napodiv nie. Už som to riešil so svojím právnikom a súhlasil so mnou, že ak tie videa nemonetizujem (neumiestňujem do nich reklamu pozn. red.), tak najhoršie, čo sa mi môže stať je, že YouTube moje videá zmaže.

Zatiaľ mi nič síce neodstránili, ale človek nikdy nevie. Možno na mňa niekedy príde nejaká veľká žaloba a už o mne nebudete počuť (smiech).

  • Keď už sme pri problémov, stretol vás nejaký pri nakrúcaní?

Vždy sa objavia nejaké patálie alebo problémy, ale skôr sa im smejem, než pri nich plačem. Máme ale hŕbu historiek. Je ich toľko, že na to plánujem urobiť dokonca prednášku. Bude sa volať "FuckUp night" a už som si na ňu pripravil rozsiahlu prezentáciu, ktorá bude sprevádzaná mojimi videami. Budem tam hovoriť hlavne ja z pozície tvorcu a podelil by som sa o historky z natáčania.

Marty McFly zachraňuje českú budúcnosť tým, že napráva české škandály. Orsavove najnovšie video na internete za necelé tri dni videlo na 40 tisíc ľudí:

01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-12 14:00:00 - Feat.: - Title: Messenger opravuje smiešne nedostatky a pridáva nové funkcie
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 17:50