Slávna speváčka a skladateľka zomrela na predávkovanie heroínom v roku 1970.instagram/empirebio
StoryEditor

Speváčka, ktorú preslávil chrapľavý hlas sa stala ikonou hippies. Osudným sa jej stal heroín

19.01.2018, 08:30
Autor:
ČTKČTK
Divoký prejav a záplava dlhých vlasov.

Takto si pamätáme rockerku Janis Joplinovú. Narodila sa presne pred 75 rokmi, 19. januára 1943. Inak žiť nevedela, iba naplno. A to sa jej stalo osudným. Počas nakrúcania svojho posledného albumu Pearl sa v hotelovej izbe predávkovala heroínom, mala iba 27 rokov. 

Jej predčasná smrť ale aj prejav a tvorba z nej urobili legendu. Speváčka vydala počas svojej krátkej kariéry štyri albumy, mnohí ju označujú za najvýraznejšiu belošskú bluesovú aj rockovú speváčku. 

V roku 1995 ju uviedli do americkej rokenrolovej siene slávy a v roku 2005 ju ocenili zvláštnou cenou Grammy za celoživotné zásluhy. 

O nesmrteľnosti jej piesní svedčí množstvo platní s výbermi, ktoré vyšli po jej smrti. Jej druhý aj posledný album sa dočkali množstva reedícií. Pearl obsahuje aj hity Cry Baby, Mercedes Benz či Me and Bobby McGee. Album vyšiel až po jej smrti. 

Úctu poslucháčov a kritiky si Joplinová získala po vystúpení na festivale v Monterey v lete 1967 a v roku 1969 na známom festivale vo Woodstocku.  S kapelou Big Brother & the Holding Company vydala rovnomenný album, ten však ešte nezískal veľký úspech.

Ale obsahoval pesničku Down on Me. Druhý album s tou istou kapelou Cheap Thrills, sa po vydaní v roku 1968 okamžite vyšvihol na prvé priečky hitparád.

Prvý sólový album vydala v roku 1969 (I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!) a potom absolvovala turné po Amerike a Európe. Jej závislosť na heroíne sa už začala negatívne podpisovať na jej súkromnom živote aj koncertoch.

V septembri 1970 začala Joplinová pracovať na albume Pearl a 4. októbra ju našli mŕtvu. Jej telo objavili v hotelovej izbe v Los Angeles. Janis Joplinová sa predávkovala heroínom.

Rovnako ako Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain alebo Amy Winehouse zomrela vo veku 27 rokov.

01 - Modified: 2017-09-22 10:29:46 - Feat.: 0 - Title: Záhadný Klub 27: Všetkých jeho členov spája mrazivé tajomstvo
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. máj 2024 05:38