Reuters, Wikipedia
StoryEditor

Zeman ďakoval Gottovi za hlas. Nikoho som menovite nepodporil, odkázal spevák

15.01.2018, 16:33
Podporil Karel Gott Miloša Zemana v prezidentských voľbách, alebo nie?

Kým Zeman spevákovi za podporu ďakoval v sobotňajšom prejave, 80-ročný Gott tvrdí, že nikoho menovite nepodporoval, píšu Lidovky. "Zaregistroval som s veľkým potešením, že aj pred voľbami vyjadrili podporu také rôznorodé osobnosti, ako je na jednej strane Andrej Babiš a na druhej strane Karel Gott," hlásal Miloš Zeman na sobotňajšej tlačovej konferencii po tom, čo dostal v prvom kole prezidentských volieb najväčší podiel hlasov.

Presvedčenie o tom, že populárny spevák podporil práve jeho, získal Zeman pravdepodobne z Gottovho vyjadrenia pre denník Blesk: "K voľbám pôjdem, o prezidentských kandidátoch s rozvahou premýšľam. Budem preto voliť človeka, ktorého si vážim, ktorého myšlienky a názory sú mi blízke a viem, že našu republiku bude opäť dobre reprezentovať. A mohol by podľa môjho obstáť aj v neľahkej dobe, ktorá nás nepochybne čaká."

Bude voliť rovnako ako pred piatimi rokmi

Karel Gott svojho favorita síce výslovne nemenoval, slovné spojenie" opäť dobre reprezentovať" však v čitateľovi evokuje, že sa spevák chystá voliť práve Zemana. Interpretácie Gottových slov sa ale rôznia.

Slovko "opäť" môže teoreticky narážať aj na bývalého premiéra Mirka Topolánka. Veta sa dá tiež pochopiť ako vyjadrenie Gottovej viery vo znovuobnovenie "dobrej reprezentácie republiky", ktorá tu bola v minulosti.

​Preto by mohol mať spevák na mysli kohokoľvek. Okrem priamej citácie uviedol Blesk ale aj informáciu, že mnohonásobný Zlatý slávik bude voliť "rovnako ako pred piatimi rokmi".

Keďže je Zeman jediným kandidátom, ktorý sa o post hlavy štátu uchádzal aj pri minulých voľbách, správa sa de facto nedá vyložiť inak než ako spevákova nevypovedaná podpora existujúcemu prezidentovi.

Prozemanovský web Parlamentné listy ešte v ten istý deň uverejnil oznámenie, že "legendárny Karel Gott bude voliť Miloša Zemana".  Článok zdieľal aj hradný hovorca Jiří Ovčáček.

"Nepodporil som žiadneho kandidáta"

Potom, čo Zeman v sobotu vyjadril radosť zo spevákovej podpory, sa ale Gott ozval s tým, že hlavu štátu vo voľbách nikdy priamo nepodporil.

"Ako vždy, pri všetkých voľbách, som menovite nepodporil žiadneho kandidáta, preto ani ich výroky nekomentujem," odkázal médiám prostredníctvom svojej hovorkyne Anety Stolzovej.

Či chcel spevák len poukázať na to, že novinári nemali jeho slová dešifrovať a vydávať ich za jasnú vec, alebo či v skutočnosti volil iného kandidáta, už je len predmetom špekulácií.

01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:17