StoryEditor

Har Gobind Khorana: Päť zaujímavých faktov o mužovi, ktorý odomkol tajomstvá DNA

09.01.2018, 11:07
Autor:
ipip
Prišiel z negramotnej dediny, aby pokoril vedecký svet.

Získal viac cien ako len Nobelovu cenu. Har Gobind Khorana počas svojho života získal množstvo ocenení. V rámci svojej oblasti výskumu bol považovaný za významnú a rešpektovanú osobnosť.

1. Dátum jeho narodenia nie je jasný

Har Gobind Khorana sa narodil v skromných pomeroch hinduistickým rodičov v malej dedinke Raipur, v Pandžábe, ktorý je teraz súčasťou východného Pakistanu. Presný dátum jeho narodenia nie je známy. V dokumentoch a článkoch, ktoré o ňom píšu, je však uvedený 9. január 1922, píše stránka Nobel Prize.

2. Pochádzal z chatrče

Bol najmladším spomedzi ďalších štyroch bratov a jednej sestry. Jeho otec bol "patwari", dedinský daňový úradník pre poľnohospodárstvo v britsko-indickom systéme vlády.

Napriek tomu, že bol chudobný, ako otec sa venoval vzdelávaniu svojich detí v maximálnej možnej miere, a teda aj vďaka nemu boli prakticky jedinou gramotnou rodinou v dedine, obývanej približne stovkou obyvateľov.

3. Z negramotnej dediny vzišla svetová vedecká kapacita

V malej dedinke sa zrodila aj jeho vášeň pre vedu. Strednú školu absolvoval v Multane, kde sa stretol s druhým človekom, ktorý ho po otcovi výrazne ovplyvnil – učiteľom Ratanom Lalom. Skromné začiatky jeho výučby na univerzite Punjab v Lahore sa opierali o štipendiá.

Počas nej bol jeho vedúcim a ďalším vynikajúcim učiteľom a experimentátorom Mahan Singh. Skvelé výsledky nakoniec dospeli do bodu v roku 1948, keď získal bakalársky titul z organickej chémie.

Khorana žil v Indii až do roku 1945, kedy získal grant od indickej vlády, ktorým mu umožnili vycestovať do Anglicka a vyštudovať univerzitu v Liverpoole, čo zavŕšil doktorandským titulom.

V roku 1952 dostal ponuku na prácu od doktora Gordona M. Shruma z Britskej Kolumbie, ktorá ho priviedla do Vancouveru. Výskumná rada Britskej Kolumbie mala k dispozícii vtedy veľmi málo zariadení, ale na druhej strane poskytla niečo, čo budúci vedec jeho formátu potreboval, a to „všetku slobodu na svete" (Gordon M. Shrum).

YouTube

​4. Zlom v súkromnom živote

V roku 1952 sa Har Gobind Khorana oženil s Esther Elizabeth Siblerovou, pôvodne Švajčiarkou. Esther priniesla do jeho života nový rozmer v období, keď po šiestich rokoch odlúčenia od rodnej krajiny Khorana cítil, že je všade a pritom nikde doma.

S manželkou mal tri deti: Juliu Elizabeth (narodená 4. mája 1953), Emily Anne (narodená 18. októbra 1954) a Dave Royovú (narodená 26. júla 1958).

S dcérou Juliou Elizabeth. S dcérou Juliou Elizabeth.

​V nasledujúcich rokoch spolupracoval s kolegami v oblasti biologicky zaujímavých fosfátových esterov a nukleových kyselín a v roku 1960 sa Khorana presťahoval na Inštitút pre výskum enzýmov na univerzite vo Wisconsine. O šesť rokov neskôr, v roku 1966, sa stal občanom Spojených štátov

5. Nobelova cena za unikátny prínos

V roku 1968 získal Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu. Udeľovali ho Khoranovi, spolu s ďalšími dvoma vedeckými pracovníkmi. Khorana v tom čase pôsobil na Wisconsinskej univerzite, predtým vykonával výskum na univerzitách v Kanade, Švajčiarsku a Anglicku.

Toto ocenenie bolo udelené za zistenie, že poradie nukleotidov v DNA určuje, ktoré aminokyseliny sú vybudované/vystavané. Nukleotidy sú podjednotky DNA alebo RNA a pozostávajú z báz vytvorených z dusíka, píše Independent.

Existujú štyri typy nukleotidov pre každú DNA a RNA a poradie, v ktorom sú spojené - tvoria dvojitú špirálu - sú dôležité pre určenie, ktoré typy proteínov bunky vytvárajú. Proteíny sú zodpovedné za základné formy a funkcie.

Har Gobind Khorana zomrel 9. novembra 2011, v Concorde, v americkom štáte Massachusetts. Medzi jeho publikácie patria: Chemical biology, Chemical Biology: Selected Papers of H. Gobind Khorana (with Introductions).

01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:08