StoryEditor

"Bol obdarený krutou sebairóniou." Herecké osobnosti reagujú na smrť Mariána Labudu

05.01.2018, 16:07
Známy slovenský herec skonal vo veku 73 rokov.

Dnes zomrel legendárny slovenský herec Marián Labuda. Prečítajte si reakcie slovenských hereckých osobností na túto smutnú udalosť:

Herec Milan Kňažko: "Spoznali sme sa v roku 1964. V Slovenskom národnom divadle som mu staval kulisy v inscenácii Koniec maškár, bol vtedy poslucháčom Vysokej školy múzických umení. Pôsobili sme spolu v Divadle na Korze, na Novej scéne, v SND. Hrali sme spolu mnohokrát v televízii aj vo filme. Mali sme inscenáciu, kde sme dokonca hrali bratov. Mal som ho veľmi rád, bol to jeden z najtalentovanejších a najlepších hercov svojej generácie. Je mi veľmi ľúto, že odišiel. Bol to skvelý herec, ktorý mohol hrať všetko. Obrovský talent, bol veľmi spontánny."

Herec Juraj Kukura: „Marián Labuda bol desiatky rokov mojim spolubežcom. Bol to veľký herec a je to veľká strata pre slovenské umenie. Myslím si, že si ho musíme vážiť a pripomínať. Takých veľkých hercov totiž nemáme veľa, nesmieme na neho zabudnúť.“

Herec Martin Huba: "Bol to jeden z mojich najbližších ľudí v divadle. Bola medzi nami spriaznenosť už len tým, že sme 40 rokov sedeli vedľa seba v šatni. Na ceste životom stretnete mnohých ľudí a viacerí z nich vás vo väčšej miere ovplyvnia. Marián bol človekom, ktorý bol pre mňa dosť určujúcim faktorom v živote. Marián mal rád ľudí. Jeho krédom bolo obhajovať si ľudskú dôstojnosť a byť vďačný. Marián veci nekomplikoval, Marián veci prehlboval a v tomto bola jeho doména. On bol obdarený láskavou iróniou k ostatným a dosť krutou sebairóniou, čo je tiež vzácna vlastnosť, že sa vedel baviť na vlastný účet, to vypovedá o človeku veľkého rozmeru."

Herec Jozef Vajda: "Je to pre mňa veľká strata kolegu aj umelca. Jeho úmrtie je nečakané, ešte prednedávnom som s ním hovoril. Vôbec som nečakal, že sa niečo také môže stať. Pre naše divadlo aj celú kultúrnu obec je to naozaj smutné. Stretol som sa s ním hneď na začiatku mojej kariéry, keď som prišiel do divadla. Veľmi mi pomohol, často mi dával dobre cielené rady. Nikdy na neho nezabudnem, bol vždy ku mne veľmi milý a dobrý. Keď Marián niečo urobil, vždy to bolo výnimočné, všetko bolo výborné. Pre mňa boli výnimočné jeho predstavenia v Divadle na Korze Čakanie na Godota, v SND Samovrah a z filmov Vesničko má středisková a Král Ubu."

Herec Robert Roth: "Ach, Marián. Som na ťahu. Hrám. Ty zostávaš."

Herec Marián Slovák: "Je to hrozné. Bol to výborný herec európskeho formátu. Hral som s ním v divadle aj v televízii. Mal som ho veľmi rád, bol veľmi inteligentný a vtipný. Zoznámili sme sa v 70. rokoch. Bol odo mňa o štyri alebo päť rokov starší, stretli sme sa na škole. Keď my sme začínali, on už bol veľká hviezda. Bol nadaný a šikovný. Jeho výnimočnosť súvisela aj s typom, ako on vyzeral. Bol predurčený na niečo, kam sa iný herci nemohli dostať. Bol inteligentný a mimoriadne komediálne nadaný."

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 03 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 04 - Modified: 2024-04-04 08:10:11 - Feat.: - Title: Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete 05 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:44