StoryEditor

Ekonóm Martin Filko: Život mu vzala milovaná voda

25.01.2022, 23:00
Mal našliapnuté na ministra vládneho kabinetu a možno by sa raz stal premiérom, keby...

Na Veľkonočný pondelok vskutku neobvyklý nápad – pobrázdiť loďkou vlny Dunaja. Martin Filko spolu s manželkou a dvomi priateľmi sadajú do áut a vyrážajú k vode.

​Novinár Tomáš Forró a Asena Filková zostávajú na brehu. Vesiel sa chopí len jej manžel s kamarátom Vladimírom Lefíkom. Z prístavu vo Vlčom hrdle vyplávajú do Dunaja. Náhle sa ozvú výkriky o pomoc.

Prevrátené plavidlo unáša studený tok. Lefíkovi sa podarí dostať na suchú zem, druhému členovi posádky osud už toľko šťastia nenadelí. Loďka mizne pod hladinou o niekoľko stoviek metrov nižšie.

V galérii si pozrite súkromné fotografie, ktoré mnohí nemali možnosť vidieť:

​Nasledujú nekonečne dlhé dva týždne. Až po nich vtisne osud svoju poslednú pečiatku na úmrtný list. Identifikácia vyplaveného tela pri Dobrohošti potvrdí tie najhoršie obavy.

„Od oravského depešáka k punkerovi a rockerovi až po slniečkara, kaviarenského intelektuála, námorníka a takzvaného policy hipstera,“ zhrnula vdova počas smútočného obradu životné etapy svojho partnera. A posťažovala sa, že „posledný jednorožec“, ktorého mala, je fuč. Kto bol onen bájny tvor, ktorý dal prednosť viazanke úradníka pred vybíjaným opaskom pankáča?

Meč v kancelárii

Na rodnom liste svieti letopočet 1980 a mestečko Trstená. Martin vyrastal v rodine psychologičky a elektrotechnického inžiniera. Medzi ním a jeho mladším bratom Petrom bol vekový rozdiel len štrnásť mesiacov.

„Vychovávali sme ich ako dvojičky. Keď boli malí, aj sme ich rovnako obliekali,“ spomína matka Oľga Filková. Zuzana uzrela svetlo sveta oveľa neskôr ako bratia.

„Chodili po ňu do škôlky a veľmi ju ochraňovali," dodáva otec Martin Filko. Rodičom sa slová len ťažko derú z úst, aj keď od Martinovej smrti ubehlo už viac ako päť rokov. „Pochopte, je to pre nás veľmi ťažké. Veľká časť z nás jeho odchodom umrela. Náš život sa rozdelil na čas pred a po.“

Syn už odmalička chcel všetko vedieť, na všetko sa vyzvedal. Nedokázal vydržať bez zmysluplnej aktivity a mal rozčítaných hneď niekoľko kníh naraz. „Uvedomoval si svoju hodnotu. Nebál sa vyjsť s názorom, a to i za cenu kritiky. Za dobrú vec sa dokázal zapáliť a pri jej dosahovaní bol dostatočne tvrdohlavý i vy...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-10-05 11:53:29 - Feat.: 0 - Title: Herec Jiří Hrzán: Zajakávanie, komplexy či nízky vzrast ho nezastavili. Život mu ukončila túžba lietať 02 - Modified: 2021-11-09 10:12:33 - Feat.: 0 - Title: Ako sa Štefánik stal národným hrdinom: Vlastnú legendu si budoval už za života, hovorí historik
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 20:47