David Neff, MAFRA
StoryEditor

Známe osobnosti spomínajú na Mekyho Žbirku: Najdojemnejší odkaz prišiel od Mariky Gombitovej

10.11.2021, 18:38
Autor:
ipip
Pri príležitosti jeho úmrtia vám prinášame vyjadrenia jeho známych a osobností nielen z hudobnej scény.

Slovensko zasiahla smutná správa o úmrtí legendy hudobnej scény a jedného z najzvučnejších mien posledných desaťročí, Mekyho Žbirku. Slovami jeho manželky, ktorá o jeho úmrtí informovala na sociálnych sieťach: “Správy o mojej smrti sú PRAVDIVÉ,” to by povedal Meky, keby žil..."

Správa zasiahla nielen Slovensko, ale aj fanúšikov po celom svete, nakoľko bol spevák známy svojím rozhľadom a úspechom aj na zahraničnej scéne. 

Zaspomínajte si na slovenskú hudobnú legendu v galérii:

Pri príležitosti jeho úmrtia si na neho zaspomínali bývalí spolupracovníci, hudobníci, kolegovia, známe osobnosti. Prinášame ich vyjadrenia:

Kamil Peteraj, slovenský básnik, textár, dramaturg a scenárista: „Bol to veľmi dobrý kamarát a jedna z naj – najväčších hviezd. Veľmi dobre sa mi s ním spolupracovalo. Mali sme sa veľmi radi, po celý život. Keď sme na niečo siahli, vždy sa nám podarila krásna pieseň. Bol to vynikajúci človek, spolupracovník, muzikant, rozhľadený, vo svete populárny. Teraz mi voláte zhruba desať minút, po tom čo sa tú smutnú správu dozvedel, takže viac neviem povedať... len dlho, dlho mlčať.“

Andrej Šeban, gitarista, skladateľ, hudobný producent a spevák: "Keď som mal dvanásť, pravidelne som chodil do oddelenia s gramoplatňami v obchodnom dome Prior. Dlhé minúty som stál pred obalom platne Gustáva Offermanna, členom jeho kapely bol aj Meky. Na fotografii držal v ruke ozajstný Fender Stratocaster. Jeho prvá sólová platňa Doktor sen patrila v puberte k mojim obľúbeným. Keď som mal štrnásť, trávil som doma dlhé hodiny sám a hral som si s platňami Modusu a Mekyho Žbirku. V tom čase som nevynechal žiaden ich koncert. Baladu o poľných vtákoch sme v triu s Oskarom a Marcelom pravidelne hrávali aj na našich koncertoch. Ba raz dokonca aj na Bratislavských jazzových dňoch. Free as a Bird, Meky."

Pavol Habera, spevák, skladateľ: "My hudobníci síce žijeme svoje vlastné muzikantské životy, ale vždy sa nás hlboko dotkne, keď niektorý z nás odíde. A naviac ešte takto nečakane a veľmi skoro. Táto fotka je z Tokia, kde sme s Mekym boli týždeň spolu a bývali na jednej izbe.Tie dni boli zábavné-presne také,ako bol aj on sám. Kúpil som si tam gitaru a kto myslíte, že na nej najviac hral a aké pesničky? Vždy ma niečím prekvapil. Škoda, že aj teraz. Odpočívaj v pokoji Meky! Úprimnú sústrasť celej rodine!"

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pavol Habera (@pavolhabera)

Jana Kirchner, speváčka, skladateľka: "Meky…nemám slov.Ďakujem ti za všetko.FAREWELL."

Rado Mešša, PR manažér Mekyho Žbirku pre Slovensko:Je to pre mňa nečakaná a veľmi smutná správa. Je to veľká strata pre slovenskú hudbu a bohužiaľ, odteraz už budeme môcť počúvať len skladby, ktoré po ňom zostali aj keď mal v pláne mnoho, mnoho ďalších.“

Laco Lučenič, spevák, skladateľ, producent a inštrumentalista: "Tých 20 rokov spoločného muzikantského života obsahuje sedem intenzívnych rokov, kedy sme trávili spoločne 24 hodín denne. Dvadsaťštyri hodín denne skutočného života so všetkým, čo život obnáša... to sa nedá vymazať. Bolo to silné, intenzívne, neopakovateľné a zanechalo to nezmazateľnú stopu. Life goes on bro... even if my guitar gently weeps... love ya."

Veronika Šikulová, spisovateľka: "Básnici píšu básničky, o facky hrajú kocky, tvária sa trochu bohémsky a trochu idiotsky... všetko bolo veľmi dávno, chodili sme s Denou po meste a spievali, vedeli sme, že Jožova a Mekyho pesnička je aj trochu o nás. Miro býval na Panenskej, v tom byte vedľa býval... a o kúsok ďalej.... Ťažko sa mi dýcha... na obrus mi padá soľ, a biely neón do vlasov... Toto je kus nášho, môjho sveta. Väčší, akoby sa mohlo zdať..."

Nikita Slovák, režisér: "Nikto sa naňho nehneval, prechádzal cez všetky generácie, vždy mal v kapele aj nejakých mlaďasov, mali sme spolu aj také nezverejniteľné fóriky a dnes nám vyviedol toto, útek bez potlesku. Nezabudnem na vetu - Na playback som vždy dobrý. Už sa nebudeme spolu smiať, nezačneš debatu obligátnym vtipom. A vlastne čo bude, čo tu ostane po tejto jeseni. Bol si jeden z takých stĺpov bytia, toho, že svet je ešte v poriadku. V rádiu hrajú tu tvoju najkrajšiu, o výškach, baladu o poľných vtákoch. Asi nám o tejto hodine viacerým zastal život. Možno je to znamenie. Znamenie, že sa treba pozrieť na hodinky, či aj nám už netreba odísť, keď umiera všetko pekné a dobré. Na svete už ostal iba jeden Paul McCartney a ja ti len šepkám do neba, lebo som zo smútku zachrípnutý. Ďakujem za všetko Meky."

Katarína Knechtová, speváčka: "Mali sme spoločné zážitky, ale aj plány do budúcna. Nedokážem tomu uveriť a nedokážem prestať plakať. Odpočívaj v pokoji, drahý priateľ."

Yxo Dohnanský, Hex, hudobník: "Mam ťa rád Meky, budeš nám tu všetkým veľmi chýbať."

Beáta Dubasová, speváčka: "Ani neviem čo mám v tom šoku napísať! Večný chlapec Meky nás dnes náhle opustil. Skvelý kolega a veľký profesionál, vždy príjemne naladený. Stretávali sme sa sporadicky na pódiách. Naposledy sme sa videli takto pred rokom v Chart show. Ďakujeme Ti Meky za všetky tvoje krásne piesne, budeš nám veľmi chýbať! Odpočívaj v pokoji, nech Ti je zem ľahká!"

Marika Gombitová, oficiálny FB profil Mariky Gombitovej: „Môj drahý Meky, veľmi mi budeš chýbať. Si v mojom srdci navždy. S láskou, Tvoja princezná.“

Marián Čekovský, hudobník, spevák, skladateľ, komik a moderátor: "Budeš nám veľmi chýbať, verím že vďaka Tvojim piesňam budeš tu s nami nekonečne dlhý čas. Ráad som s Tebou hral na jednom pódiu. RIP Meky."

Peter Nagy, spevák, skladateľ, textár, producent a fotograf: „Čo bolí to prebolí ?“...nádherný text krásnej piesne...Ale v tomto prípade to žiaľ vôbec neplatí... Meky, ďakujem za tie piesne a za priateľské stretnutia na pódiu, v štúdiu aj smiech v zákulisí... Budeš nám veľmi chýbať...“

Zuzana Smatanová, speváčka: "Budeš nám neuveriteľne chýbať!! Zostávaš navždy v tvojich pesničkách...."

01 - Modified: 2021-11-11 07:18:50 - Feat.: 0 - Title: Zomrel Meky Žbirka, legenda slovenskej hudobnej scény
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:10