StoryEditor

Lamborghini prišiel robiť na Slovensko biznis

26.11.2017, 23:01
Je predstaviteľom tretej generácie slávnej talianskej rodiny Lamborghini

Ferrucicio Lamborghini bol nedávno na Slovensku a poskytol exkluzívny rozhovor pre magazín prečo nie?! Celý text si môžete prečítať už dnes, magazín je vložený do Hospodárskych novín. 

Váš otec povedal v jednej relácii, že najdôležitejšie slovo, ktoré charakterizuje vašu rodinu, je maximum. Ako tomu môžeme rozumieť?
Je to duch našej rodiny, filozofia, ktorou sa riadime. Snažíme sa dosiahnuť maximum všetkého, nikdy sa nemôžeme uspokojiť s niečím normálnym. Už starý otec hovoril: Vždy urob to najlepšie a posuň limit na vyšší level. Nie je to ľahké, ale je to dôležitým motorom nášho biznisu.

Prečo bol váš starý otec taký úspešný? Bolo to vďaka dobrým nápadom, tvrdej práci, originalite?
Je to vďaka kombinácii všetkých troch faktorov. Ak nechcete tvrdo pracovať, nikdy nedosiahnete výsledky. Tvrdá práca je najdôležitejšia vec, ak sa chcete stať úspešným. Ďalej by to boli skvelé nápady. Nie je ľahké vysvetliť všetko v detailoch, je tam veľa  elementov, o ktorých mi rozprával môj otec a ľudia, ktorí preňho robili.

Bol to vizionár?
Áno, určite. Myslím si, že jeho príbeh hovorí za všetko. Myslím si, že je jedinečný prípad, pretože mať toľko rozličných produktov, dosahovať najlepšie štandardy pod jednou  značkou je určite niečo výnimočné. Najlepšie autá, najlepšie klimatizácie, jedna z najrešpektovanejších vinárskych značiek. Keď máte toľko rôznych produktov a všetky  dosahujú najvyššiu kvalitu, určite ste vizionár.

Bol rovesníkom slávneho Enza Ferrariho. Priatelili sa?
Nie, určite neboli priatelia, skôr spolu súťažili, konkurovali si. Keď starý otec zomrel, mal som iba dva roky, no viem, že s Enzom nikdy nemali bližší vzťah. Poznali sa, obidvaja boli slávni a vplyvní.

Ale Ferrari má vlastne na svedomí to, že váš starý otec začal vyrábať autá.
Presne tak. Na začiatku 60. rokov môj dedo vlastnil dve autá značky Ferrari. S Enzom boli biznisovo približne na rovnakej úrovni. Ferrari bol slávny kvôli svojim športovým autám a starého otca poznali preto, že vyrábal traktory.

Samozrejme, traktory nie sú také luxusné ako športové autá, ale povedzme, že boli na  rovnakej úrovni. Môj starý otec sa zúčastnil na pretekoch športových áut z Bologne do  Florencie. A pri jazdách do Florencie si všimol, že spojka je rozžeravená.

Dal si skontrolovať  auto a zistil, že spojka na Ferrari je rovnaká ako na jeho traktoroch. Tak tie spojky medzi Ferrari a traktorom vymenil, chcel totiž zistiť, čo sa stane. Ferrarimu povedal o svojom nápade, no on mu neveril. Povedal, že ak nie je schopný jazdiť na jeho autách, má radšej zostať pri traktoroch.

No skúste si predstaviť, ako to zasiahlo môjho starého otca. Veľmi sa nahneval a ešte v ten deň sa rozhodol, že začne vyrábať autá. Takto sa to celé začalo. Ferrari ho vyprovokoval k tomu, aby vznikli autá Lamborghini.

Máte rád tieto autá, ktoré sú zrejme najväčším symbolom exkluzivity a luxusu v automobilovom svete?
Samozrejme, že ich mám rád, ale na bežný život ich nepoužívam. Máme rodinné múzeum, v ktorom je celá zbierka môjho starého otca. Ale normálne jazdím na Jeepe Renegade. Mohol by som jazdiť aj na Lamborghini, ale nemám to rád.

Ak chcem šoférovať toto výnimočné auto, musím si to zaslúžiť. Teraz je čas tvrdo pracovať a sústrediť sa na dôležitejšie veci, ako jazdiť každý deň na Lamborghini.

A ktorý typ je váš obľúbený?
Miura, to je náš klenot. Toto auto mnohí odborníci považujú za jedno z najdôležitejších v histórii  automobilového priemyslu. Môj starý otec mi zanechal svoju vlastnú Miuru.

Dostal som toto auto na moje 18.  narodeniny. Je to pre mňa veľká česť, akési pripomenutie, že starý otec a otec mi dôverujú a nesmiem ich sklamať. Miuru vyvetrám maximálne štyrikrát do roka. Musím si na ňu dávať veľký pozor. Je to rodinný poklad.

Pavol Funtál

Pre mňa je dôležité, aby si ju mohlo pozrieť čo najviac fanúšikov Lamborghini, a tak je toto auto súčasťou múzea. Ak mám chuť zajazdiť si na ňom, urobím tak v sobotu alebo v nedeľu, keď nie sú veľké dopravné zápchy. Chodím radšej na tiché miesta, kde sa cítim v bezpečí a kde do mňa určite nikto nenabúra.

Je ťažké byť Lamborghini?
Áno. Je to niečo osobité. Poznáte tú pieseň Jeden z milióna? No tak ja som jeden z  miliardy. Ale cítim sa neskutočne šťastný za to, že som vnuk môjho dedka a môžem ako tretia generácia niesť toto slávne rodinné meno. Poznajú ho na celom svete. Je pravda, že keď som bol mladší, zvládal som to ťažšie. Teraz sa krok za krokom učím zvládať nátlak. Vždy som myslel na to, ako byť čo najlepší a snažiť sa udržať úroveň, ktorú ľudia čakajú od rodiny Lamborghini. Viem, že moje meno znamená obrovskú príležitosť, ale musím ju využiť správne. Osud mi dal do rúk túto ťažkú výzvu.

Ešte nemáte ani 30 rokov, no nedávno vás otec vymenoval do pozície svojho viceprezidenta. Prečo? Nie je to skoro?
Vo firme pôsobím od januára 2015. Začal som ako asistent marketingového manažéra. Môj otec chce, aby som sa učil o každom segmente našej firmy, musím všetko spoznať. Počas prvého roku som vari každú hodinu strávil niekde inde. Musel som sa veľa učiť, pochopiť zamestnancov aj naše produkty. Potom mi otec oznámil, že som pripravený stať sa viceprezidentom. Má už 70 rokov a chce mi postupne odovzdať vedenie spoločnosti. Už teraz sa ma pýta na moje názory. Mám štyri mladšie sestry, ale ony zatiaľ nejavia záujem o firmu. Ak sa raz budú chcieť pridať, budem sa veľmi tešiť.

Čo si o vás myslí otec?
Myslím si, že je šťastný. Dúfam, že si všimol, že mám voči našej firme veľký rešpekt. Aj keď občas medzi nami cítiť generačné rozdiely, veľmi si ho vážim. Zatiaľ som mu nikdy nepovedal, že jeho nápady sú zlé. Dlhé hodiny trávime diskusiami a snažíme sa, aby sme spoločne prišli na najlepšie riešenia.

Vaša rodina má veľa biznisov, ktorý máte najradšej?
Hodinky. Milujem ich, fascinujú ma. Nedávno som rozbehol svoj vlastný biznis s elektrickými skútrami. Nie je to pod značkou Tonino Lamborghini, ale pod inou, ktorú založil môj  otec.

Čo vás priviedlo na Slovensko?
Už je to dlho, čo som sa chcel stretnúť so zástupcami našej partnerskej firmy, s našimi distribútormi. Za celé  tie roky dosahujú výborné výsledky. Na slovenskom trhu spolupracujeme s Tatry mountain resort, finančnou skupinou J&T a s ďalšími spoločnosťami.

Pavol Funtál

​Distribuujeme kávu do ich hotelov a reštaurácií. Pre mňa bol tento náš spoločný obchod dobrou príležitosťou, aby som stretol mojich kolegov a videl Slovensko na vlastné oči. Chcem vidieť, čo robia, pýtam sa ich, ako ich môžeme podporiť, aby dosahovali lepšie a lepšie výsledky.

Čo vás zaujíma na Slovensku okrem biznisu?
Všetko, čo mi ukážu, je pre mňa nové, zaujímavé. Učím sa a spoznávam túto krajinu. Samozrejme, že  som prišiel aj do Tatier. Je to veľmi luxusné miesto, stále sa rozvíja a je tu veľa možností na nové investície do turizmu. T

eším sa aj na návštevu Bratislavy. Slovensko vôbec nepoznám a je mi cťou, že mám na to konečne príležitosť.

Je slovenský trh zaujímavý aj pre vašu rodinnú firmu, ktorá funguje globálne?
Áno, určite. Máme už dlho uzavreté zmluvy s rôznymi firmami vo východnej a v strednej Európe. Slovenský trh je pre nás nesmierne dôležitý, všímame si, že sa veľmi rýchlo rozvíjate.

Naša firma vám môže ponúknuť veľa nových produktov, okuliare, hodinky, podnikáme aj v hotelierstve.... Slovensku sa to môže hodiť.

menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 08:53