StoryEditor

Nešťastná náhoda, uzavrela smrť Třísku polícia. Pád z mosta však nikto nevidel

21.11.2017, 14:27
Autor:
Jan HorákJan Horák
Práca vyšetrovateľov vyvrcholila zistením, že pád Třísku do rieky spôsobila nešťastná náhoda.

Ako nešťastnú náhodu vyhodnotila polície smrť jedného z najuznávanejších českých hercov, Jana Třísku. Umelec zomrel po páde do Vltavy, kam sa zrútil z Karlovho mosta. K tragédii došlo predposlednú sobotu v septembri.

Herec mal 80 rokov. "Kriminalisti prvého obvodu túto udalosť ukončili odložením, pretože sa v danej veci nejde o trestný čin, a preto danú vec nevie vyriešiť inak," povedal serveru iDNES.cz hovorca pražskej polície Tomáš Hulan.

Rozhodnutie vyšetrovateľov týmto spôsobom uzavrelo objasňovanie okolností Třískovej smrti, potvrdil minulý týždeň šéf Obvodného štátneho zastupiteľstva pre Prahu 1 Jan Lelek, ktorého úrad na postup kriminalistov dohliadal.

"Nemôžem to stopercentne povedať, pretože do hlavy toho človeka sme nevideli. Ale nezaznamenali sme žiadne skutočnosti, ktoré by nasvedčovali tomu, že by išlo o samovraždu," povedal serveru Lidovky.cz Lelek.

"K prihliadnutiu veku osoby mohlo dôjsť k nešťastnému pádu v podobe straty rovnováhy," dodal. Políciu k tomu záveru doviedli predovšetkým výsluchy ľudí, ktorí osudný deň s Třískom hovorili alebo sa vo chvíľach tragédie pohybovali v blízkom okolí.

Pochybnosti ostávajú živé

Absolútnym spôsobom sa kriminalistom pochybnosti rozptýliť nepodarilo. Hoci zhromaždili niekoľko fotografií či audiovizuálnych záznamov, súvisiacich s bezprostredným okamihom tragédie, samotný pád sa nikomu zachytiť nepodarilo.

"Nie je očitý svedok, ktorý by videl, ako dotyčná osoba spadla do vody. To je ten zásadný problém," poznamenal žalobca Lelek. Nepomohli ani bezpečnostné kamery. "Kamerový systém, ktorý tam je, to miesto nepokrýval alebo ho práve nesnímal," dodal Lelek.

V tejto súvislosti však zopakoval, že polícia nezískala poznatky, že Tříska mal v pláne spáchať samovraždu. Tragédia sa odohrala 23. septembra okolo štvrtej hodiny popoludní.

Tříska sa počas prechádzky po Karlovom moste opakovane zastavil pri súsoší Svätého Norberta, Václava a Žigmunda, ktoré sa vypína nad siedmym pilierom mosta, smerom od Staromestskej mosteckej veže.

Umelec sa najprv vedľa skulptúry usadil s nohami smerom k vode. Po následnom rozhovore s okoloidúcimi zliezol. Chvíľu potom sa k súsošiu vrátil, tentokrát vyliezol na jeho sokel. V ten okamih už zasiahol jeden z príslušníkov ochranky, ktorú zriadilo Združenie výtvarníkov Karlovho mosta.

František Vlček, MAFRA

"Pán z ochranky k nemu došiel a požiadal ho, aby zliezol dolu. Pán Tříska sa spýtal prečo. Ochranka mu na to povedala, že to je národná kultúrna pamiatka. Pán Tříska zoskočil dolu, ospravedlnil sa a v pokoji odišiel preč," povedal už skôr pre Lidovky.cz člen vedenia spolku Roman Kotrč.

PoTřísku skočili do rieky dvaja turisti

Herec sa však na kraj mosta v neznámom mieste rozhodol vyliezť tretíkrát, tento jeho pokus už skončil pádom do Vltavy. Tiesňové volanie prijala záchranka o 16:02, prvá posádka dorazila na miesto o šesť minút neskôr.

Medzitým sa po Třísku vrhli do vody dvaja turisti z výletnej lode, ktorá plávala okolo. Hercovi poskytli prvú pomoc, než sa dostal do starostlivosti záchranky. Tříska skončil v Ústrednej vojenskej nemocnici, kde v noci na 25. septembra po mnohopočetných zraneniach zomrel.

V deň svojej smrti sa mal pritom pustiť do nakrúcania nového filmu režiséra Jiřího Mádla Na streche, s hereckou legendou sa počítalo do hlavnej úlohy. Mádl od prvých chvíľ dôrazne popieral množiace sa špekulácie o možnej samovražde.

"Honza Tříska bol v perfektnej kondícii a tešil sa na velikánsku úlohu. Posledné mesiace nežil niečím iným," napísal mladý tvorca na sociálnej sieti Facebook. Posledná rozlúčka prebehloa 6. októbra v Národnom divadle, kde Tříska prakticky odštartoval svoju kariéru.

Hold mu prišiel vzdať rad významných postáv umeleckého aj spoločenského života, slovo si vzal napríklad prekladateľ a znalec diela Williama Shakespeara Martin Hilský, herec a režisér Martin Huba a čestnú stráž držali napríklad Alois Švehlík alebo Zdeněk Svěrák.

01 - Modified: 2024-04-25 11:30:00 - Feat.: - Title: Žene diagnostikovali rakovinu. Pár dní pred smrťou, ešte ako živá, si zorganizovala vlastný rozlúčkový pohreb 02 - Modified: 2024-04-22 09:51:27 - Feat.: - Title: Zomrel Fedor Flašík. Nepomohli mu ani v českej prominentnej nemocnici 03 - Modified: 2024-04-23 04:44:49 - Feat.: - Title: Zomrela Hana Brejchová: So sestrou do svojej smrti neprehovorila 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 22:44