StoryEditor

Zomrel jeden z praotcov rokenrolu. Nikto tak nevie spievať rokenrol. Ani ja nie, vravieval Elvis Presley

26.10.2017, 10:45
Autor:
ipipČTKČTK
Z jeho piesne "The Big Beat" si vzal svoje meno hudobný žáner bigbít v niekdajšom Československu.

Jedným z hudobných pokladov New Orleansu aj celej Ameriky bol Fats Domino. Zomrel vo veku 89 rokov. Neworleanský "rhythm and blues" a štýl boogie-woogie dokázal tento usmievavý "tlsťoch" pretvoriť do vlastnej verzie čiernej muziky, ktorej dali novinári názov rokenrol.

Už ako mladík búšil Fats Domino do piana v zafajčených louisianských kluboch a jeho premiérový hit The Fat Man z roku 1949 javil už jasné príznaky horúčky menom rokenrol.

YouTube

​V 50. rokoch bol najväčšou černošskou hviezdou popmusic, keď viac dosiek predával len Elvis Presley. Dominov typický hudobný prejav, z ktorého si veľa vzal napríklad Jerry Lee Lewis a inšpiroval aj slávnych Beatles, má svoje korene v delte Mississippi.

Antoine Dominique "Fats" Domino sa narodil 26. februára 1928 v New Orleanse. Na klavír sa naučil hrať v desiatich rokoch a čoskoro už vystupoval v miestnych baroch. Ako 21-ročný podpísal nahrávaciu zmluvu so značkou Imperial Records a od roku 1951 už brázdil Spojené štáty s vlastnou kapelou.

Ako biela Amerika začala milovať černocha

Po niekoľkých hitoch v R & B rebríčkoch urobil Domino v polovici 50. rokov prvý prielom do oficiálnej americkej hitparády s piesňou Is not That A Shame (1955). Nasledovala slávna coververzia skladby Blueberry Hill (1956), s ktorou to v americkom rebríčku US Hot 100 dotiahol až na druhé miesto.

Reuters

​ Fatsa si zamilovala aj biela Amerika. Na najbližších pár rokov sa stal Domino veľkou hviezdou a ako pionier rokenrolu koncertoval po celých Spojených štátoch. V Európe jeho jednoduché a ľahko zapamätateľné pesničky bodovali najmä v britskej hitparáde.

Koncertovať neprestal ani za čias invázie Beatles a ďalších britských kapiel, a jeho vystúpenia po celom svete boli žiadanou atrakciou aj v ďalších desaťročiach.

"Som šťastný človek. Predal som veľa dosiek," vyhlásil Domino pred pár rokmi a poukázal tak na fakt, že jeho nahrávky si ľudia stále kupujú (celkovo predal vyše 100 miliónov nahrávok).

Obišiel sa bez Siene slávy či udelenia Grammy

Niekedy v 80. rokoch si svojrázny Domino zmyslel, že prestane vychádzať z milovaného New Orleansu za koncertmi aj čímkoľvek iným. Prijatie do rokenrolovej Siene slávy či udelenie ceny Grammy za celoživotné zásluhy (1987) sa tak muselo zaobísť bez neho.

Na svoju fixáciu k rodnej hrude skoro Domino doplatil po vyčíňaní hurikánu Katrina na konci augusta 2005. Jeho domček bol totiž v zasiahnutej oblasti zaplavený až po strechu a nejaký čas sa dokonca myslelo, že legenda rokenrolu je po smrti.

YouTube

​Našťastie ho zachránili pomocou vrtuľníka. Okrem zničeného obydlia musel vtedy oželieť aj tri klavíry a rôzne artefakty (okrem iného zlaté platne), ktoré v ďalších dňoch padli za obeť rabujúcim zlodejom.

Na začiatku roka 2006 Domino po rokoch vydal novú platňu, výnos išiel na pomoc chudobným miestnym hudobníkom. Titulná pieseň Alive and Kickin 'nahral až po Katrine, zvyšok albumu tvorí väčšinou skladby z 90. rokov.

Na pódium sa triumfálne vrátil v máji 2007 v Neworleanský klube Tipitina 's. A jeho príznačný optimizmus ho neopúšťal ani v najťažších chvíľach.

Na jeho osobu sa vyjadril aj legendárny Elvis Presley: "Vyzerá to často tak, že mnohí si myslia, že ja som odštartoval tento biznis (rokenrol - pozn. red.)," poznamenal pre Jet magazine v roku 1957.

"Ale rock ’n’ roll tu bol dávno predo mnou. Nikto nedokáže spievať tento štýl hudby ako ako ľudia inej farby pleti. Je to tak. Neviem spievať tak, ako to vie Fats Domino. To viem," píše denník The New York Times.

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 03 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 04 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 19:39