Miloš BikovičKim/X
StoryEditor

Ukrajina kritizuje streamovaciu platformu HBO. Dôvodom je seriál Biely lotos, kde hrá Srb, ktorý chváli Rusko

Tomáš ŠťástkaiDnes.cz31.01.2024., 14:30h

Chystaná tretia séria úspešného satirického seriálu Biely lotus (White Lotus) z produkcie HBO sa stretáva s kontroverziou. Ukrajinské ministerstvo zahraničia upozorňuje, že do nej tvorcovia obsadili srbského herca Miloša Bikoviča. Teda muža, ktorý prevzal Puškinovu medailu, získal ruské občianstvo a otvorene vychvaľuje Rusko. Srbská strana sa svojho rodáka zastáva.

Lajkuj Brainee.sk na

„Miloš Bikovič, srbský herec, ktorý podporuje Rusko od začiatku plnohodnotnej invázie, bude hrať v HBO sérii Biely lotos 3,“ napísalo na sieť X ukrajinské ministerstvo zahraničia. „HBO, je pre vás v poriadku spolupracovať s niekým, kto podporuje genocídu a porušovanie medzinárodného práva?“ pýta sa ďalej priamo amerického televízneho a streamovacieho kanálu. Svoj tweet potom ministerstvo doplnilo videom zostrihaným z Bikovičových vystúpení v prospech Ruska a záberov zo starších dielov Bieleho lotosu.

image

Vidíš lokáciu či dom v seriáli na Netflixe a hneď tam chceš ísť. Návšteva destinácií z obľúbených snímok je obrovský hit

Na svoj instagramový účet potom ukrajinské ministerstvo umiestnilo Bikovičovú fotografiu, kde mu bola na krk primaľovaná ceduľa s nápisom „podporovateľ genocídy“.

Ako upozorňuje web magazínu Time, 36-ročný Bikovič má z bezpečnostných dôvodov zakázaný vstup na Ukrajinu už od roku 2019. Súvisí to so skutočnosťou, že srbský herec dlhodobo navštevoval okupovaný Krym z ruskej strany. Len rok predtým prevzal z rúk Vladimira Putina Puškinovu medailu.

image

Srbský herec Miloš Bikovič s ruským prezidentom

Pop Crave/X

Ruské občianstvo

V roku 2021 potom bolo Srbovi prezidentským dekrétom udelené ruské občianstvo. „Je to veľká česť, že môžem povedať: Rusko je mojou domovinou!“ napísal vtedy Bikovič na Instagram. „Aktívne sa podieľam na ruskom kultúrnom živote viac ako sedem rokov. Je to pre mňa požehnanie a zdroj radosti,“ dodal herec, ktorý v krajine dlhodobo žije a pracuje.

Keď Rusko pred takmer dvoma rokmi zahájilo svoju takzvanú „špeciálnu vojenskú operáciu“, vyjadril sa Bikovič, že by bol rád, keby na svete nebolo viac vojen. „Každý konflikt má svoje vlastné okolnosti,“ dodal.

Reagovalo aj srbské ministerstvo

Ostrú ukrajinskú reakciu nenechal Belehrad bez odpovede. Srbské ministerstvo zahraničia cez tlačovú agentúru Tanjug uviedlo, že obvinenie Bikoviča z podporovania genocídy nie je založené na pravde a že ide o jedného z najoceňovanejších talentov, ktorý táto balkánska krajina stvorila. „Je jedným z najtalentovanejších srbských hercov, ktorý aj napriek svojmu mladému veku zanechal stopu v srbskej aj svetovej kinematografii,“ zaznelo vo vyjadrení.

Bikovič si v posledných dvadsiatich rokoch zahral v mnohých srbských a ruských filmoch či seriáloch. Biely lotos sa ale stane jeho prvou západnou produkciou. V tretej sérii populárneho seriálu si zahrá po boku Christiana Friedela, Morgany O’Reilly, Leky Patravadi a Shalini Perisiovej. Srbský herec si tu má podľa webu Deadline zahrať ruského wellness guru.

Seriál sa vždy natáča inde

Každá séria Bieleho lotosu rozpráva uzavretý tragikomický príbeh návštevníkov hotela. Populárna a vychvaľovaná seriálová satira si zakaždým vyberá inú lokáciu: prvá séria sa odohrávala na Havaji, druhá na Sicílii. Práve vznikajúca tretia, ktorá sa k divákom dostane v roku 2025, sa práve natáča v Thajsku. Aj tu budú hrdinami hostia či zamestnanci pobočky fiktívnej hotelovej siete Biely lotos. Seriál Mikea Whitea si doteraz vyslúžil päť nominácii na Zlatých glóbusoch. Najvýraznejšou postavou doterajších dvoch sérií bola americká herečka Jennifer Coolidge.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 08:01